Jihočeské zemědělské muzeum v nové sezóně
Zdroj: Jihočeské zemědělské muzeum v nové sezóně

O novinkách chystaných v letošním roce nám pověděla Mgr. Lenka Houdková, ředitelka muzea

Otevíráme novou expozici zaměřenou na přípravu půdy a setí. Dále kolářskou dílnu, což je první z řemeslných dílen, kterých na našem statku postupně bude přibývat. Jinak jsme rozšířili nabídku pro školní skupiny a rodinky z původních tří (zpracování ovčí vlny, zpracování obilí a zpracování mléka) na pět (přidali jsme Zvířátka na statku a Rostliny na statku), takže propojení s praktickým zemědělstvím teď bude ještě těsnější. Vybudovali jsme zkušební políčka, na nichž si školní skupiny budou moct vyzkoušet práce spojené s péčí o pole a pěstováním polních plodin. Funguje nám bourárna masa a prodej masa ze dvora.

Probíhá první zkouška nové chlebové pece a udírny, které jsme postavili na dvoře a jejichž „křest“ bude právě při zahajovací akci příští týden.

V období mimo sezónu jsme pořádali řemeslné kurzy, z nichž největší úspěch měl jednoznačně kurz výroby sýrů, což nám opět potvrdilo, že propojení zemědělství s potravinami a vůbec s domácím zpracováním potravin je cesta, kterou se budeme stále víc ubírat. Z ohlasů veřejnosti je vidět, že lidé jsou v dnešní době opravdu ochotni si za kvalitní regionální potraviny připlatit a chtějí se o způsobech zpracování dozvědět co nejvíc.

Otevírací doba v sezóně 2017:

Duben so – ne 10:00 – 18:00
Květen – září út – ne 10:00 – 18:00
Říjen so – ne 10:00 – 18:00