Výherci hlavních výher soutěže

  • 1. místo - paní Karolína Mrekajová
  • 2. místo - paní Jana Stehurová
  • 3. místo - paní Ludmila Kaněrová, Červený Kostelec
  • 4. místo - paní Alžběta Kantorová, Přerov
  • 5. místo - paní Zdena Urbanová,Česká Třebová

Gratulujeme! 


04. 3. 2018 

Otázka: Racio chlebíčky pšeničné jsou dobrým zdrojem:

a. Vlákniny a bílkovin
b. Cukrů
c. Nasycených tuků

Správná odpověď: a

Vysvětlení: Racio chlebíčky pšeničné dobře sytí díky obsažené vláknině a bílkovinám. Zejména v kombinaci s bílkovinou v podobě šunky o vysokém obsahu masa, čerstvým sýrem nebo tvarohovou pomazánkou a zeleninou představují Racio chlebíčky vyváženou snídani, svačinu nebo večeři. Racio chlebíčky se díky trvanlivosti hodí do práce nebo na cesty.

Výherci:

Korbičková Eva Brno
Paseková Božena Tavíkovice
Moudrá Irena Želeč
Vítovcová Marcela Kozlovice
Mikušová Anna Žatec


03. 3. 2018 

Otázka: Doporučený příjem soli 5 g/den je v České republice překračován. Jaký je průměrný příjem soli v Česku?

a. 8 g/den
b. 14 g/den
c. 22 g/den

Správná odpověď: b

Vysvětlení: Vysoký příjem soli souvisí s vysokým krevním tlakem, zadržováním vody v těle nepřímo také s obezitou. Sůl se skrývá v řadě potravin – v masných výrobcích, sýrech, nakládaných potravinách, instantních pokrmech a překvapivě také v sušenkách nebo snídaňových cereáliích. Abychom vyvážili nepříznivý účinek nadměrného příjmu soli, je důležité zvýšit příjem draslíku, který najdeme především v ovoci a zelenině.

Výherci: 

Dubinová Marcela, Vrbka
Brychcín Josef, Plzeň
Kantorová Alžběta, Přerov
Vaníček Jaroslav, Přelouč
Walczysko Martina, Brno - Židenice


 02. 3. 2018

Otázka: Trans mastné kyseliny jsou pro zdraví nepříznivé a jejich příjem by měl být proto co nejnižší. Která z uvedených potravin obsahuje trans mastné kyseliny?

a. Čokoláda
b. Kakaové boby
c. Čokoládová pochoutka

Správná odpověď: c

Vysvětlení: Trans mastné kyseliny se nachází v potravinách, kde byly použity částečně ztužené tuky. Vznikají také při tepelné úpravě za použití vysokých teplot (především při smažení). Příkladem potravin s možným obsahem trans mastných kyselin jsou náhražky čokolád – čokoládové pochoutky, polevy, trvanlivé pečivo nebo některé instantní nápoje. Vysoký příjem trans mastných kyselin zvyšuje hladinu cholesterolu a působí prozánětlivě.

Výherci: 

Bláhová Alena, Horazďovice
Kovářová Jana, Uh. Hradiště
Kmínek Radovan, Děčín 6
Wienerová Květa, Nový Rychnov
Šalanská Marcela, Most


 01. 3. 2018

Otázka: Tuk v potravinách může být dost zrádný, protože se jedná o tzv. skrytý tuk, jehož přítomnost si nemusíme hned uvědomit. Která z uvedených potravin obsahuje ve 100g nejvíce tuku?

a. Trvanlivý salám
b. Eidam 30 %
c. Olomoucké tvarůžky

Správná odpověď: a

Vysvětlení: Trvanlivé salámy, např. Turistický salám, obsahují ve 100 g 37 g tuku. To je polovina denní doporučené dávky tuku! Tuk se skrývá nejen v masných výrobcích, ale i sýrech, smetanových mléčných výrobcích, oplatkách, sušenkách, ořeších nebo semenech.

Výherci:

Zeman Martin, Třebíč
Vyskočilová ml. Jana, Plzeň
Volf Jiří, Zdice
Burýšek Petr, Mladcová
Mašek Petr, Vchlabi


28. 2. 2018

Otázka: Bez ovoce a zeleniny by byl náš jídelníček velmi chudý a těžko bychom doplnili dostatečné množství vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Zelenina a ovoce by měli být každodenní součástí našeho jídelníčku. Kolik porcí zeleniny a ovoce bychom měli denně sníst? 

a. 1 porci
b. 3 porce
c. 5 porcí

Správná odpověď: c

Vysvětlení: Porci ovoce nebo zeleniny můžeme jednoduše určit pomocí velikosti dlaně/pěsti. Porce ovoce znamená tedy např. jablko velké jako pěst, porce drobných plodů odpovídá misce o velikosti dlaní atp. Nejlepší je přidávat zeleninu nebo ovoce ke každému jídlu. Do celkového denního příjmu se započítává i zelenina dušená nebo sterilovaná. Porci ovoce je možné nahradit sklenkou 100 % džusu.

Výherci:

Burýšková Jarka, Mladcová
Kmínková Anna, Pošta Dolní Kounice
Ryglová Lucie, Třebíč
Nezhybová Ivona, Olomouc
Pyskatý Jan, Most


 27. 2. 2018

Otázka: Rostlinný olej Manka, jehož výrobcem je FABIO PRODUKT spol. s r.o., je vyroben z:

a. Řepky olejné
b. Slunečnicových semen
c. Dýňových semen

Správná odpověď: a 

Vysvětlení: Řepkový olej patří mezi jedny z nejzdravějších rostlinných olejů, jelikož obsahuje stejně jako olivový olej především mononenasycené mastné kyseliny. Oleje s převahou mononenasycených mastných kyselin mají dobrou tepelnou stabilitu, hodí se tedy i na tepelnou úpravu pokrmů.

Výherci

Tomášová Kateřina, Kladno
Ledvinová Alena, Starý Bydžov
Frauenterková Hana, Praha 10
Kubálová Dana, Kolín
Malíková Eva,  Praha 10


 26. 2. 2018

Otázka: Ryby mají být do stravy zařazovány alespoň 2x týdně. Zejména mořské ryby obsahují zdraví prospěšné tuky. Jak se tyto tuky nazývají?


a. Vícenenasycené mastné kyseliny řady n-3
b. Mononenasycené mastné kyseliny
c. Nasycené mastné kyseliny

Správná odpověď: a

Vysvětlení: V mořských rybách jsou obsaženy vícenenasycené mastné kyseliny řady n–3. Patří mezi esenciální mastné kyseliny, tedy nepostradatelné, jelikož lidské tělo si je neumí vyrobit a musí je přijímat potravou. V mořských rybách najdeme i vitamin A, vitamin D, jód a selen. Sladkovodní ryby se vyznačují především vysokým obsahem lehce stravitelných plnohodnotných bílkovin.

Výherci:

Brychcínová Anna, Plzeň
Tobiášková Kateřina, Praskačka
Kmínková Viktorie, Děčín 6
Smetanová Jiřina, Jablonec nad Nisou
Horák Josef, Holýšov


 25. 2. 2018

Otázka: Při hubnutí nebo při sportu se doporučuje zvýšit příjem bílkovin. Super kaše Protein s chia a višněmi vyrábí:

a. Bonavita, spol. s. r. o
b. Emco
c. Nestlé

Správná odpověď: b

Vysvětlení: Bílkoviny slouží k regeneraci, tvoří se z nich protilátky a také hormony. Nedostatek bílkovin se projevuje úbytkem aktivní svalové hmoty, poklesem bazálního metabolismu, únavou a velmi často také chutěmi na sladké nebo hladem. Bílkoviny v porovnání s ostatními živinami dobře sytí a v případě Super kaše protein višeň je sytící efekt podpořen ještě chia semínky.

Výherci:

Pejpová Kateřina, Chocerady
Kmínek Květuš, Děčín 6
Vyskočil Leoš, Plzeň
Janečková Monika, Horažďovice
Urbanová Zdena, Česká Třebová


24. 2. 2018

Otázka: Často se hovoří o významu střevní mikrobioty na zdraví člověka. Střevní mikrobiotu nejlépe podpoříme konzumací:

a. Živočišného tuku
b. Zakysaných mléčných výrobků
c. Potravin s nižším obsahem vlákniny

Správná odpověď: b

Vysvětlení: Mikrobiota (dříve střevní mikroflóra) významně ovlivňuje zdraví. Pokud je ve střevě převaha „špatných“ bakterií, zvyšuje se riziko narušení imunitního systému s řadou důsledků (autoimunitní onemocnění, postižení kloubů, psychická onemocnění atp.). Růst „hodných“ bakterií podporuje konzumace zakysaných mléčných výrobků, mléčně kvašené zeleniny a pestrost ve výběru potravin rostlinného původu.

Výherci:

Houšková Radka, Praha 6
Vaníčková Alena, Kladruby n/Labem
Kaněra Zdeněk, Červený kostelec
Žďárská Hana, Praha 9
Matysová Alena, Teplice


23. 2. 2018

Otázka: Kolik procent ovoce, ořechů a semínek obsahuje zelený sáček sypaného müsli Albert, které nese logo Vím co jím?

a. Méně než 20%
b. Téměř 50%
c. 100%

Správná odpověď: b

Vysvětlení: Albert Basic Premium müsli s ovocem a semínky 500g je certifikované logem Vím, co jím od roku 2016. Výrobek obsahuje ze 45% směs obilných vloček (ječných, ovesných, pšeničných), ze 44 % směs sušeného a proslazeného ovoce (rozinky, banán, ananas, meruňky, hrušky, broskve, mango), sladované ovesné vločky a dále dýňová a lněná semínka. Nutriční hodnoty výrobku

Energie                     

369 kcal / 1 544 kJ

Tuky:

6.9 g

z toho SFA

2.9 g

(z toho TFA)

0.0 g

Sacharidy:

62.1 g

z toho cukry

29.5 g

(přidané cukry)

2.6 g

Vláknina

8.0 g

Bílkoviny

0.0 g

Sůl

0,09 g

Výherci:

Zemanová Veronika, Třebíč
Ryglová Lucie, Třebíč
Pejpová Kateřina, Chocerady
Piskačová Irena, Most
Glaz Joanna, Praha 11


22. 2. 2018

Otázka: Ricotta, jejímž výrobcem je společnost Italat, se vyrábí:

a. Z kaseinu
b. Ze syrovátky
c. Výhradně z plnotučného mléka

Správná odpověď: b

Vysvětlení: Ricotta je syrovátkový sýr, který má velmi široké využití v kuchyni. Vzhledem ke své lehce nasládlé chuti se výborně hodí na přípravu dezertů. Ricotta je dobrým zdrojem vápníku, vitaminů B skupiny a bílkovin. Na syrovátkové sýry by si měli dát pozor osoby s laktózovou intolerancí, jelikož obsah laktózy (mléčného cukru) je v ricottě vysoký.

Výherci: 

Kubálová Dana, Kolín
Buřinská Milena, Ratíškovice
Metlíková Jana, Dub nad Moravou
Žďárská Hana, Praha 9
Hocková Jana, Jesenice


 21. 2. 2018

Otázka: Výrobek Dobrá vláknina skořicová od BONAVITA, spol. s. r. o se vyznačuje velmi vysokým obsahem vlákniny (19 g vlákniny/100 g). Zdrojem vlákniny je především:

a. Celozrnná mouka
b. Ovesné vločky
c. Pšeničné otruby

Správná odpověď: c

Vysvětlení: Pšeničné otruby se vyznačují velmi vysokým obsahem vlákniny, ve 100 g je 43 g vlákniny. Vedle vlákniny otruby obsahují řadu vitaminů (především vitaminu B skupiny) a minerálních látek (mangan, antioxidačně působící selen, zinek a fosfor). Zajímavý je také obsah bílkovin (15,5 g/100 g). S otrubami to ale nepřehánějte, obsahují i fytáty, které mohou narušit vstřebávání vápníku nebo železa. Pokud zařadíte otruby do stravy, nezapomínejte dostatečně pít!

Výherci:

Kostenko Petr, Čelákovice
Dubina Vojtěch, Vrbka
Pášová Hana, Ústí nad Labem
Šedivá Jana, Dobšice
Burýšek Jiří


 20. 2. 2018

Otázka: Výrobcem nealkoholického piva Botanicals je:

a. Staropramen

b. Bernard

c. Plzeňský prazdroj

Správná odpověd: c

Doplňující informace: Nealkoholická piva jsou dobrým řešením pro sportovce, řidiče, cyklisty a všechny ostatní, kteří mají rádi chuť piva, ale bez alkoholu. Nealkoholické pivo je vlastně přírodním iontovým nápojem. Jeho konzumací doplní sportovci nejen tekutiny, ale i potřebné sacharidy a minerální látky. Oproti energetickým nápojům je nealkoholické pivo s velmi nízkou energetickou hodnotou mnohonásobně vhodnější.

Výherci:

Kořalková Zuzana, Uničov
Zajíčková Věra, Děčín 27
Jablečníková Ivana, Praha 8
Brázdová Petra, Lukov
Haberleová Hana, Praha

_________________________________________________________________________________________

19. 2. 2018

Otázka: Luštěniny představují často opomíjenou, leč velmi prospěšnou skupinu potravin. Mezi luštěniny nepatří:

a. Fazole

b. Amarant

c. Cizrna 

Správná odpověd: b

Vysvětlení: Luštěniny jsou zdrojem vlákniny, bílkovin a na rozdíl od potravin živočišného původu neobsahují cholesterol. Do stravy by mělo být zařazováno minimálně 1x týdně převážně luštěninové jídlo. Řada lidí se obává nadýmavého účinku luštěnin, proto je raději nejí. Přitom řešení je snadné – pravidelně luštěniny jíst, aby si na ně tělo zvyklo, luštěniny před vařením namáčet a v průběhu vaření používat zelené natě s protinadýmavým účinkem, např. majoránku nebo saturejku.

Výherci:

Klimešová Jana, Jihlava
Hlavicová Aneta, Vlachovice
Kmínek Radovan
Potěšilová Ingrid, Olomouc
Fialová Jana, Nový Knín

_________________________________________________________________________________________

18.2.2018

Otázka: Která zdravotní pojišťovna je partnerem Festivalu zdravého nakupování?

a. VZP (Všeobecná zdravotní pojišťovna)

b. OZP (Oborová zdravotní pojišťovna)

c. ZPMV (Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra)

Správná odpověd: b

Výherci:

Horká Jiřina, Litvínov 1
Kantorová Alžběta, Přerov
Válková Hana, Uničov
Fabiánová Olga, Kamenice nad Lipou
Řepová Jarmila, Praha 10

_________________________________________________________________________________________

17. 2. 2018

Otázka: Kde probíhá Festival zdravého nakupování?

a. Prodejny Globus

b. Prodejny Albert

c. Prodejny Billa

Správná odpověd: b

Vysvětlení: Maloobchodní síť supermarketů a hypermarketů Albert provozuje v České republice společnost AHOLD Czech Republic, a.s. Společnost je součástí nadnárodní korporace Ahold Delhaize, která sídlí v nizozemském Zaandamu. Na český trh společnost AHOLD Czech Republic, a. s. vstoupila v roce 1990.

Výherci:

Veselá Růžena, Suchohrdly
Červenková Eliška, Lichnov
Volf Jiří, Zdice
Kříž František, Chocerady
Ledvinová Alena, Starý Bydžov

_________________________________________________________________________________________

 16. 2. 2018

Otázka: Logo Vím, co jím je jediným nutričním logem na obalech potravin. Jeho výjimečnost spočívá především v odborném zázemí a širokém týmu odborníků z řad lékařů, dietologů, a potravinářských technologů. Certifikace potravin logem Vím, co jím probíhá:

a. Pouze na základě údajů napsaných na obalu výrobku

b. Podle vzhledu a vůně

c. Na základě složení a rozboru z akreditované laboratoře

Správná odpověd: c

Vysvětlení: Než výrobek získá logo Vím, co jím, musí být otestováno jeho složení v nezávislé akreditované laboratoři. Kritéria pro udělení loga jsou v pravidelných intervalech revidována. Mají vědecký základ a vychází z výživových doporučení renomovaných odborných společností. V současnosti je logem označeno více než 400 výrobků.

Výherci:

Csakvaryová Jana, Bohumín
Burýšková Radka, Mladcová
Pilipcinec Josef, Tvrdonice
Čelechovská Katka, Horní Bečva
Kulhánková Stanislava, Semily

_________________________________________________________________________________________

15. 2. 2018

Otázka: Logo Vím, co jím mohou získat potraviny, jež jsou svým nutričním složením vhodné pro zdravý životní styl. Kritéria pro udělení loga Vím, co jím sledují:

a. Obsah vitaminů a stopových prvků

b. Přídatné látky, tzv. éčka

c. Sodík, přidané cukry, trans mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny, vlákninu a celkovou energii

Správná odpověd: c

Vysvětlení: Uvedené živiny jsou ve stravě vyspělých zemí značným problémem, jelikož přispívají k rozvoji civilizačních onemocnění. Nadměrný příjem soli zvyšuje krevní talk, nadbytek cukrů souvisí s obezitou a zubním kazem, trans mastné kyseliny a nasycené a mastné kyseliny nepříznivě ovlivňují hladinu cholesterolu a zvyšují riziko nemocí srdce a cév, nedostatek vlákniny je dávám do souvislosti s rakovinou střev.

Výherci:

Bandžalová Jitka, Žacléř
Březina Stanislav, Praha 9
Kotlán Petr, Brno
Švejdová Alena, Lenešice
Diviš Vodičková Lucie, Jihlava