Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Usnadní vaši volbu při nákupu potravin
Detail článku
Aktuality

Co nám bude chutnat v roce 2017?

4.1.2017, Hana Večerková

Francouzský časopis Elle à Table vybral pět hlavních trendů, které by mohly v roce 2017 ovlivnit kulinářský svět. Ten francouzský. Není ale vyloučeno, že některé z nich dorazí i do našich končin.

Co nám bude chutnat v 2017?
Zdroj: Zeleninový jogurt ze Shutterstock

1. Zeleninové jogurty

Jogurty s přídavkem zeleniny, které už sklízejí úspěch ve Spojených státech, by mohly být v letošním roce tou revoluční novinkou, která překvapí naše chuťové buňky. „Zelené“ mléčné dezerty s řepou, mrkví nebo rajčaty se mohou stát důležitým spojencem štíhlé linie, podobně jako slané zeleninové koláče, které obsahují méně tuků a hodně vlákniny.

2. Melounové džusy

Zdá se, že šťáva z vodního melounu, nabitá lykopenem s protirakovinnými účinky a minerálními látkami, jako je draslík, sesadí v roce 2017 z trůnu kokosové nápoje. Novou popularitu téhle zelenině s červenou dužinou zajistila Beyoncé svou písní Drunk in Love. Meloun se svými 92 procenty vody a nízkým obsahem cukrů je ideální zdravý nápoj k doplnění tekutin, hlavně pro horké letní dny.

3. Řasy a slunečnice

Při veganské nebo vegetariánské stravě, která získává stále více příznivců, je důležitý dostatečný přísun omega 3 mastných kyselin. Ty mohou zajistit řasy nebo semínka, ne však jakákoliv. V letošním roce zamotají hlavu fandům zdravé stravy křupavá semínka ze slunečnice. Jiní možná najdou inspiraci u nejlepšího chilského kuchaře Rodolga Guzmana, který nabízí 250 způsobů úpravy mořských řas.

4. Voňavé koktejly

Zapomeňte na mojito a aperol spritz, naučte se nová jména – třeba Shalimar nebo Dior. Letos se budou v barech objednávat koktejly inspirované světem parfémů. Přenést vůně do stravitelné podoby není úplná novinka. Pierre Hermé, hvězda francouzského cukrářství, si už před 15 lety vypůjčil z repertoáru voňavkářů některé vůně, aby je vložil do kolekce svého vlajkového produktu - makronek. Později přepsal slavný parfém Rochas Femme do koláče z růžových broskví a kmínu.

5. Stále zelenější talíře

Už několik let jsme svědky triumfu veganství, trend bude pokračovat i v letošním roce. Restaurace budou i nadále u svých hostů vyvolávat lásku k zelenině, kterou jim budou předkládat v nejrůznějších nových úpravách. Zdá se, že po kapustě a avokádu se novými hvězdami stane červená řepa, mrkev a tuřín.

http://www.elle.fr/Elle-a-Table



 

Spolupracujeme s       

  Sekce nutričních terapeutů ČAS

 

Stop cukrovc e

 

 

 

 

 

 

Školní informační kanál

Jihočeské zemědělské muzeum

SPZO