Avokádové řezy
Fotografie: Tomáš Martínez

Krustu na avokádové řezy dělám z rozmixovaných oloupaných mandlí, datlí a kakaa. Můžete však použít i jiné sušené ovoce a ořechy, které máte zrovna k dispozici. Pokud je ovoce příliš suché, tak během mixování přidejte trochu vody. Základem avokádového krému jsou kromě avokáda ještě zralé banány, javorový sirup, vanilka, psyllium a hlavně čerstvá máta, která přidá na osvěžující chuti. Na čokoládovou polevu si vystačíte jen s kakaem, kokosovým olejem a sirupem. Řezy uchovávejte v mrazáku a vyndejte těsně před konzumací. V teplých dnech tak budou opravdu osvěžující dobrotou.

Psyllium místo vejce či želatiny

Psyllium je rozpustná vláknina, která po smíchání s tekutinou nabobtná a zgelovatí a tím nejen prospívá našemu trávení, navozuje rychlejší pocit nasycení, pozitivně ovlivňuje hladinu krevního cukru, ale i jí můžete použít na ztužení do nepečených dezertů či pojidlo místo vejce do pečených moučníků.

RECEPT: AVOKÁDOVÉ ŘEZY

SUROVINY na 24 porce

avokádo 200g
mandle 150g
kakao 20g
datle sušené 150g
javorový sirup 100g
vanilkový extrakt       5g
máta čerstvá 5g
sůl 1g
banán 250g
psyllium 10g
olej kokosový 10g
citrónová šťáva 10g     

POSTUP

Datle, mandle a polovinu kakaa důkladně rozmixujeme a rukama rozprostřeme do hladka na dno formy vyložené pečícím papírem. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a vydlabeme vnitřek, který společně s oloupanými zralými banány, 70 g javorového sirupu a čerstvou mátou rozmixujeme na hladký krém. Přidáme vanilkový extrakt nebo vnitřek vanilkového lusku, špetku soli, lžíci psyllia, lžíci citrónové šťávy a důkladně krém promícháme a nalijeme na krustu do formy. Necháme chvíli odležet a mezitím si připravíme polevu. Rozpuštěný kokosový tuk smícháme se zbylým kakaem, sirupem a polijeme směsí avokádovou vrstvu. Řezy dáme do mrazáku zatuhnout a vyndáme cca 15 min před konzumací. 

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

Výživové údaje na porci na 100g celkem Kritéria Vím, co jím
38 g   24 porce Hlavní jídlo
energetická hodnota (kcal] kcal 102 268 2442 max 110 kcal/porci 
bílkoviny  g 2 6 54,7 -
sacharidy g 11 28,4 258,5 -
  z toho cukry g 8 20,8 189,9 -
tuky g 5 13,9 126,9 -
  z toho    -
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 1 2,4 21,5
max 1,1 g/100 g nebo 13% energetické hodnoty 
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 max 0,1 g/100 g nebo 1,3% energetické hodnoty 
vláknina g 2 5,8 52,8  
sodík mg 0 0,073 0,662 max 400 mg/100g 
přidaný cukr g 0 0 0 max 20 g/100g 

 

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog

Fotografie: Tomáš Martínez