Domácí celozrnný chléb

Na tento výborný chléb potřebujete především celozrnnou mouku. Doporučuji kombinaci celozrnné mouky pšeničné a žitné. Celozrnná mouka je bohatá na vitamíny (vitamíny skupiny B a E), minerály (vápník, železo, hořčík, zinek) a vlákninu.  Do těsta přidávám ještě oloupané pečené brambory, aby byl chléb krásně vláčný.  Dýňová semínka můžete nahradit i ořechy či jinými semínky dle chuti. 

RECEPT: Bramborový celozrnný chléb

SUROVINY:

Mouka celozrnná pšeničná jemná 250 g 
Mouka celozrnná žitná 250 g 
Sušené droždí 7 g
Sůl 5 g
Brambory 250 g 
Med 10 g
Kmín 5 g
Česnek sušený 5 g
Semínka dýňová 40 g

 

POSTUP:

Nejdříve si v troubě na 200 ° C upečeme brambory ve slupce cca 30-40 minut do změknutí. Vychladlé je pak oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, sůl, kmín a sušený česnek. Ve 200 ml vlažné vody rozmícháme sušené droždí se lžící medu a vlijeme do těsta. Vše důkladně prohněteme a v případě, že bude těsto příliš suché, dolijeme do těsta ještě trochu vody. Těsto přikryjeme v míse utěrkou a dáme alespoň na hodinu vykynout. Slunečnicová semínka si na sucho opražíme na pánvi a vychladlá přidáme do vykynutého těsta a vypracujeme bochník chleba. Chléb položíme na plech vyložený pečícím papírem a ještě necháme alespoň 30-60 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 ° C a pečeme cca 30-40 minut, až se vytvoří křupavá kůrka.

Nutriční složení na 100g:

  energie
195 kcal  
  bílkoviny
6,5 g  
  sacharidy
33,3 g  
   z toho cukry
1 g  
  tuky
2,3 g  
   SFA
0,4 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
6,7 g  
  sodík
0,179 g  
  přidaný cukr
0,7 g  

 

----------------------------------------------------------------------------------------------

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez