Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Usnadní vaši volbu při nákupu potravin
Detail článku
Recepty

Fazolová minestrone

13.11.2016, Mgr. Zuzana Douchová

Zahřejte se touto vydatnou zeleninovou polévkou! Díky vyváženému poměru všech živin skvělé zasytí, posílí organismus a doplní tekutiny. Obsahuje bílkoviny i sacharidy.

Fazolová minestrone
Fotografie: Tomáš Martínez

Fazolová minestrone je zeleninová polévka s bílkovinou i sacharidy

Zeleninové polévky jsou výborné na doplnění tekutin, vlákniny a zahřátí organismu. Díky nízkému obsahu bílkovin a sacharidů však nemohou plně nahradit hlavní jídlo. Výživově hodnotnou zeleninovou polévku tak můžete udělat přidáním luštěnin (např. fazolí, cizrny či čočky) a brambor či celozrnných těstovin. Fazole jsou zdrojem bílkovin, vlákniny a celé řady vitamínů a minerálů. Do polévky můžete použít konzervované fazole, nebo si je uvařit doma předem. Je vhodné je před vařením namočit přes noc do vody, aby se zvýšila jejich stravitelnost. Zeleninu do polévky můžete obměnit dle chuti a sezóny. Doplňuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog

SUROVINY :

Fazole červené Bonduelle    250 g
Mrkev 150 g
Cuketa čerstvá 150g
Celer řapíkatý 200 g
Fazolové lusky zelené čerstvé    150 g
Cibule 100 g
Česnek 10g
Olivový olej 20 g
Celozrnné těstoviny 150 g
Rajčata pasírovaná 400 g
Sůl 1 g
Pepř 1 g
Paprika sladká mletá 5 g
Bobkový list 1 g
Provensálské koření 5 g

POSTUP:

V hrnci na rozpáleném oleji orestujeme na jemno pokrájenou cibulku a česnek. Poté přidáme na kostičky pokrájenou zeleninu (celer, cuketu, mrkev, lusky) a chvíli restujeme. Přidáme bobkový list, provensálské koření, sůl, pepř, papriku a pasírovaná rajčata. Plechovku od rajčata dvakrát naplníme vodou a přilijeme do hrnce a necháme přijít k varu. Pak vsypeme těstoviny a vaříme cca 8-10 min, aby byly těstoviny uvařené na skus. Na závěr přimícháme slité a propláchnuté fazole.

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

živové údaje na porci na 100g celkem  Kritéria Vím, co jím
398g   

 4  porce 

polévka
energetická hodnota (kcal] kcal  324  81  1 294,6  max 100  kcal/100 g
bílkoviny  g 14 3,4  54,9 -
sacharidy g  49 12,3 195,8  -
  z toho cukry g  10 2,4 38,6 -
tuky g  7  1,8 27,9 -
    z toho    -
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 1 0,3 4,2  ≤ 1.1 g/100g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
vláknina g 13  3,3 53,2   
sodík mg  1  0,15  2,41  ≤ 340 mg/100 g
přidaný cukr g 0 0  0  ≤ 2,5g/100g





 

 

Spolupracujeme s       

 
   

 

 






   
      Školní informační kanál  
     
    Zdravá školní jídelna Stop cukrovc e

Sekce nutričních terapeutů ČAS

SPZO 
      
   

 

Jihočeské zemědělské muzeum