Proč quinoová pizza?

Rádi byste zaměnili bílou pšeničnou mouku na pizzu za bezlepkovou variantu? Quinoa je tou nejlepší volbou. Vyzkoušela jsem řadu různých obilovin na výrobu bezlepkové pizzy a quinoa dopadla nejlépe! Má oproti ostatními obilovinám vyšší podíl bílkovin a vlákniny a díky tomu nízký glykemický index. Déle nás proto zasytí a nerozkolísá hladinu krevního cukru tolik jako klasická pšeničná mouka. Quinoa navíc působí protizánětlivě a obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů. Na těsto na pizzu quinou nevaříme, ale v suchém stavu jen namočíme do vody alespoň na 8 hodin a pak ji jen pořádně propláchneme, aby se zbavila své přirozené hořké chuti. Pokud nemáte doma formu na pizzu tak použijte klasickou dortovou formu, ale počítejte pak s tím, že pizza bude silnější (a bude možná potřebovat delší dobu pečení) nebo uberte na množství quinoy v receptu. Pizzu obložte dle své chuti např. mozzarellou, kvalitní šunkou či tuňákem a doplňte čerstvou či grilovanou zeleninou. 

RECEPT: BEZLEPKOVÁ PIZZA Z QUINOY

Suroviny na 2 porce:

Quinoa v suchém stavu 210 g
kypřící prášek 2,5 g
Sůl 1 g
Provensálské koření 10 g
Rajčatová omáčka sugo 100 g
Bazalka 5 g
Rajčata 150 g
Mozzarella light 200 g
Olivy černé 25 g

 

POSTUP:

Quinou si nejdříve namočíme do studené vody ideálně přes noc nebo na 8 hodin dopředu. Předehřejeme si troubu na 190 ° C. Namočenou quinou scedíme a důkladně propláchneme. Nasypeme do mixéru a rozmixujeme společně s kypřícím práškem, solí, provensálským kořením a 50 ml vody. Formu na pizzu potřeme olejem nebo vyložíme pečícím papírem, který rovněž lehce potřeme olejem. Těsto vlijeme do formy a pečeme z jedné strany 15 min a z druhé 5-10 min dozlatova. Pak už jen potřeme rajčatovou omáčkou a poklademe pokrájenými rajčaty, sýrem, olivami a natrhanou bazalkou. Dáme ještě zapéct na 5-10 minut do trouby.

Nutriční složení 1 porce:

  energie
627 kcal  
  bílkoviny
37 g  
  sacharidy
77 g  
   z toho cukry
6 g  
  tuky
18 g  
   SFA
9 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
10 g  
  sodík
0,8 g  
  přidaný cukr
0 g  
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez