Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Usnadní vaši volbu při nákupu potravin
Detail článku
Recepty

Recept: Cizrnové zobání pro zdraví

24.11.2016, Mgr. Zuzana Douchová

Také máte večerní posezení u televize či sklenky vína spojené s něčím slaným a křupavým? Zkuste vyměnit brambůrky, tyčinky nebo oříšky za zdravou alternativou, když vás honí večer mlsná! Pečená cizrna je téměř bez tuku a soli, ale za to plná zdraví prospěšných bílkovin a dalších živin!

Cizrnové zobání pro zdraví
Fotografie: Tomáš Martínez

Cizrna je luštěnina, která tvarem připomíná hrách, chutí lískový ořech a má řadu léčivých účinků

Díky optimálnímu poměru živin a nízké energetické hodnotě je velmi vhodná i při hubnutí. Je výborným zdrojem bílkovin, vlákniny a zdraví prospěšných tuků. Také obsahuje vitamíny skupiny B, železo, fosfor, draslík, vápník a zinek. Pomáhá tak snižovat cholesterol, podporuje imunitu, nervovou soustavu, trávení a působí preventivně na kardiovaskulární onemocnění. 

Jak cizrnu připravit

Cizrnu zalijte vodou a nechte ji alespoň přes noc namáčet. Poté vodu slijte a v nové vařte 30-60 minut (dle doby namáčení) do změknutí. Můžete si však ušetřit čas a zakoupit cizrnu v plechovce, jen důkladně opláchněte od nálevu.

Cizrnové zobání různých příchutí

Tuhle večerní svačinku k televizi či vínu připravuji nejčastěji s příchutí uzené papriky. Stačí jen lehce pokapat olejem a ochutit uzenou paprikou, solí a pepřem. Někdy také místo soli používám kvalitní sójovou omáčku. Můžete však přidat i sušený česnek, provensálské koření či rozmarýn. Kdo má rád trochu pálivější chutě, může přidat chilli nebo pálivou papriku.  Doplňuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.

SUROVINY :

Cizrna sterilovaná, nebo vařená         240 g
Olej olivový 20 g
Paprika uzená 10 g
Sůl 1 g
Pepř 1 g

POSTUP:

Cizrnu (uvařenou, nebo z plechovky) opláchneme a pořádně osušíme. Zakápneme olivovým olejem a promícháme s kořením, aby se každá kulička obalila. Chvíli marinujeme a pak dáme na plech vyloženým pečícím papírem do trouby na 180 °C  na cca 30 minut.  

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

živové údaje na porci na 100g celkem  Kritéria Vím, co jím
54 g   

 5 porcí 

svačinka
energetická hodnota (kcal] kcal  99  181  494  max 110  kcal/porci
bílkoviny  g 4 6,7  18,2 -
sacharidy g 8 15,6 42,5  -
  z toho cukry g  1 0,9 2,5 -
tuky g 5  9,5 25,9 -
    z toho    -
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 1 1,3 3,5  ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
vláknina g 3 6,4 17,4   
sodík mg  0  0,36  0,98  ≤ 400 mg/100 g
přidaný cukr g 0 0  0  ≤ 20 g/100 g





 

Spolupracujeme s       

  Stop cukrovc e Sekce nutričních terapeutů ČAS

 

 

 

 

 

 

 

Školní informační kanál

Jihočeské zemědělské muzeum

SPZO