Kokosovo fazolova babovka
Fotografie: Martina Matičková

Fazolová bábovka s kokosem

Luštěniny obecně snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi a pomáhají tak předcházet vzniku kardiovaskulárním a civilizačním onemocněním. Tak proč je nepřidat i do moučníků? Díky fazolím je těsto vláčné a nemusíme již přidávat tolik tuku a mouky. A díky bílkovinám a vláknině obsažených ve fazolích nás také zasytí i menší porce. Na pečení této bábovky nejraději používám bílé fazole Cannellinni, protože jsou přirozené moučné a nejvíce chuťově neutrální. Fazole můžete použít bud uvařené nebo konzervované. Místo klasického cukru jsem použila kokosový cukr, který má nižší glykemický index, obsahuje zachované živiny a má výbornou karamelovou příchuť. Popisuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.

SUROVINY :

Mouka celozrnná špaldova    250 g
Vejce 3ks 150 g
Fazole bílé sterilované 250 g
Jogurt bílý 200 g
Kypřící prášek 12 g
Řepkový olej 50 g
Vanilkový extrakt 5 g
Kokos strouhaný 30 g
Kokosový cukr 160 g
Sůl 1 g

POSTUP:

Propláchnuté fazole dáme do mixéru, zalijeme jogurtem a rozmixujeme dohladka. Pak vlijeme do mísy a přidáme vejce, olej, vanilkový extrakt, cukr a promícháme. Dále přisypeme mouku, kypřící prášek, kokos a špetku soli. Vše důkladně spojíme a nalijeme do formy na bábovku. Používám silikonovou formu, která se již nemusí vymazat a vysypávat moukou, ale pokud máte klasickou formu, tak lehce potřete olejem a vysypte strouhaným kokosem. Bábovku pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 ° C cca 40 minut.

 

živové údaje na porci na 100g celkem  Kritéria Vím, co jím
   

 26 porcí 

svačinka
energetická hodnota (kcal] kcal  106 249 2 754 max 110  kcal/porci
bílkoviny  g 3 7,4 82 -
sacharidy g 15 34,4 382  -
  z toho cukry g 6 14,6 162 -
tuky g 4 8,5 94 -
    z toho          
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 1 2,7 30  ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
vláknina g 1 3,4 38,1  
sodík mg  0  240 2 069  ≤ 400 mg/100 g
přidaný cukr g 6 13,4 148,6  ≤ 20 g/100 g