Fazolové mufiny
Fotografie: Martina Matičková

Fazolové muffiny z fazolí adzuki

Luštěniny obvykle konzumuje ve slaných pokrmech, ale tyto fazole se v asijské kuchyni používají především na sladko. Můžete je přidat do těsta na různé koláče, moučníky, krémy či sušenky. Já si z nich nejraději peču tyto čokoládové muffiny, které jsou ideální na snídani či svačinu. Místo klasické bílé pšeničné mouky do těsta přidávám najemno mleté ovesné vločky, místo másla rozmixované vlašské ořechy a místo cukru med. Adzuki fazole je potřeba dopředu namáčet minimálně 8 hodin, nejlépe tedy přes noc a ráno vodu slít a následně uvařit v nové vodě cca 45 minut do změknutí. Fazole adzuki mají skvělou konzistenci a vynikají vysokým obsahem bílkovin, vlákniny, vitamínů skupiny B, vápníku, železa a hořčíku. Popisuje Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.

SUROVINY :

Fazole adzuki v suchém stavu       100 g
Vejce 2ks 100 g
Ovesné vločky 150 g
Jogurt bílý 200 g
Ořechy vlašské  100 g
Med 150 g
Vanilkový extrakt 5 g
Kakao 30 g
Kypřící prášek 6 g
Sůl 1 g
Skořice mletá 5 g
Čokoáda hořká 50 g

POSTUP:

Fazole si namočíme do vody přes noc, poté vodu slijeme a uvaříme v nové vodě do měkka cca 45-60 min. Vychladlé fazole smícháme s jogurtem a rozmixujeme úplně do hladka. Ovesné vločky si rozmixujeme najemno. Vlašské ořechy si na pánvi na sucho orestujeme a pak také rozmixujeme co nejvíce najemno. Do mísy vlijeme fazolový krém, přisypeme ovesné vločky, ořechovou pastu a všechny ostatní ingredience a vše důkladně promícháme. Nalijeme do formiček na muffiny a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 ° C cca 25 minut.

živové údaje na porci na 100g celkem  Kritéria Vím, co jím
   

 25 porcí 

svačinka
energetická hodnota (kcal] kcal  109 304 2 715 max 110  kcal/porci
bílkoviny  g 4 10,7 95,9 -
sacharidy g 13 37,3 333  -
  z toho cukry g 6 17 150,7 -
tuky g 5 12,8 114,3 -
    z toho          
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 1 3,4 30,6  ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
vláknina g 2 5,8 51,7  
sodík mg  0  0,139 1,239  ≤ 400 mg/100 g
přidaný cukr g 5 13,8 123  ≤ 20 g/100 g