Pečené brambory s karotkovým tvarohem
Fotografie: Martina Matičková

Karotka plná zdraví

Mladá karotka je šťavnatá a sladší než klasická mrkev. Před konzumací jí není nutné loupat, stačí jen důkladně očistit kartáčkem. Karotka je výborným zdrojem betakarotenu, vlákniny, vitamínu B, C, E a řady minerálů (hořčíku, fosforu, draslíku a vápníku). Karotkovou nať (chemicky neošetřenou) nevyhazujte, ale použijte jako čerstvou bylinku do pokrmů. Karotkový tvaroh chutná skvěle s pečenými brambory nebo i s celozrnným pečivem. Do tvarohu přidávám lahůdkové droždí, které dodá pomazánce sýrovou příchuť a další vitamíny skupiny B. Doplňuje Mgr. Zuzana Douchová, odborná garantka a nutriční terapeutka.

SUROVINY:

brambory    400 g
karotka 250 g
tvaroh polotučný   350 g
pažitka 20 g
droždí 20 g
citrónová šťáva 10 g
olivový olej 15 g
sůl 2 g
pepř 1 g

POSTUP:

Troubu předehřejeme na 200° C. Brambory omyjeme, osušíme a potřeme olivovým olejem. Propíchneme na několika místech vidličkou a zabalíme důkladně do alobalu a dáme do trouby péct do změknutí cca na hodinu. Mezitím si karotku omyjeme a nastrouháme nahrubo. Zakápneme citrónovou šťávou a smícháme s tvarohem, posekanou pažitkou a lahůdkovým droždím. Osolíme a opepříme. Pečené brambory rozkrojíme a naplníme karotkovým tvarohem.

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

Výživové údaje na porci na 100g celkem Kritéria Vím, co jím
    2 porce hlavní jídlo 
energetická hodnota (kcal] kcal 471 88 942,5 max 400-700 kcal/porci 
bílkoviny  g 25 4,6 49,5 -
sacharidy g 61 11,4 122,3 -
  z toho cukry g 16 2,9 31,1 -
tuky g 15 2,7 29,1 -
  z toho    -
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 6 1,2 12,6 1,1 g/100 g nebo ≤ 13% energetické hodnoty 
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0  0,1 g/100 g nebo  1,3% energetické hodnoty 
vláknina g 8 1,6 16,9  
sodík g 0,5 0,096 1,021  2,2 mg/kcal
přidaný cukr g 0 0 0  2,5 g/100g nebo 13% energetické hodnoty

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog