Rýžový salát
Fotografie: Tomáš Martínez

Proč zkusit černou rýži

Černá rýže skvěle chutná jen tak vařená jako příloha nebo z ní můžete vykouzlit lahodnou sladkou rýžovou kaši. Tento druh rýže má navíc vysoký obsah železa, vitamínu E, aminokyselin, vlákniny a především antioxidantů. Rýže je také přirozeně bezlepková a hodí se i pro celiaky. Vyzkoušejte netradičně rýži do salátu, v kterém krásně vynikne její typická chuť. Stačí jen ochutit kvalitní sójovou omáčkou, opraženými semínky, sýrem fetou a čerstvou petrželkou.

SUROVINY :

černá rýže 90 g
červená paprika 100 g
žlutá paprika 100 g
avokádo 150 g
okurka 100 g
sojová omáčka       10 g
citrónová šťáva 10 g
slunečnicová semínka 20 g
sýr feta 50 g
petrželová nať 10g

POSTUP:

Rýži propláchneme a vaříme v dvojnásobném množství vody 35 minut. Mezitím si pokrájíme papriku na větší kousky. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a také pokrájíme na plátky. Slunečnicová semínka orestujeme na sucho na pánvi. Mírně vychladlou rýži smícháme se zeleninou a dochutíme sójovou omáčkou, citronovou šťávou a pokrájenou petrželkou. Na závěr posypeme sýrem.

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

Výživové údaje na porci na 100g celkem Kritéria Vím, co jím
280 g   2 porce hlavní jídlo 
energetická hodnota (kcal] kcal 407 145 814 max 400-700 kcal/porci 
bílkoviny  g 13 4,5 25,1 -
sacharidy g 47 16,8 93,8 -
  z toho cukry g 7 2,5 14,1 -
tuky g 17 6 33,7 -
  z toho    -
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 5 1,9 10,6
1,1 g/100 g nebo ≤ 13% energetické hodnoty 
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0  0,1 g/100 g nebo  1,3% energetické hodnoty 
vláknina g 6 2,2 12,2  
sodík mg 0 0,147 0,826  2,2 mg/kcal
přidaný cukr g 0 0 0  2,5 g/100g nebo 13% energetické hodnoty

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog

Fotografie: Tomáš Martínez