Omeleta s mořskou řasou
Fotografie: Martina Matičková

Nori řasa nejen na sushi

Mořskou řasu Nori známe nejčastěji z japonského sushi, ale dá se využít i do jiných pokrmů. Tento sušený plátek mořské řasy vyniká svou chutí a nejvyšším obsahem bílkovin mezi řasami a celou řadou zdraví prospěšných látek. Ve 100 g mořské řasy je obsaženo až kolem 40 g bílkovin a 30 g vlákniny. Dále řasa obsahuje vysoké množství vápníku, železa, hořčíku, jódu, vitamínu A a C. Jednotlivé plátky se buď na sucho opečou na pánvi a pak rozdrtí jako koření, nebo nůžkami nastříhají na jednotlivé plátky, které namočíme nejdříve do vody a pak uvaříme buď zvlášť, nebo s pokrmem. Nori řasu lze koupit i v podobě vloček, které se již nemusí předem namáčet ani vařit a můžeme je rovnou přisypat do jakéhokoli jídla. Plátky můžete také plnit libovolnou zeleninou či rýží a zapékat jako závitky. Já si oblíbila vaječnou omeletu plněnou Nori řasou, kterou můžete mít k snídani, jako předkrm nebo i do krabičky k obědu či svačině. Stačí Vám jen vejce, sůl, pepř, lžička tuku a plátek řasy. Usmívá se Mgr. Zuzana Douchová, odborná garantka a nutriční terapeutka.

SUROVINY:

máslo 10 g
vejce 4ks 200 g
sůl 1 g
pepř 1 g
Nori řasa 1 plátek 3 g

POSTUP:

Plátek řasy Nori si na sucho opražíme na pánvi z obou stran, stačí jen pár sekund. Vejce v misce důkladně rozšleháme, osolíme a opepříme. Na pánev dáme rozehřát máslo a vlijeme rozšlehaná vejce. Stáhneme plamen a necháme zatuhnout. Poté na vrch omelety položíme plátek mořské řasy a opatrně zarolujeme a přendáme na talíř. Necháme chvíli odležet a pak pokrájíme na kolečka. Podáváme se sójovou, chilli nebo rajčatovou omáčku.

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

Výživové údaje na porci na 100g celkem Kritéria Vím, co jím
    1porce hlavní jídlo 
energetická hodnota (kcal] kcal 363 169 363 max 400-700 kcal/porci 
bílkoviny  g 26 12 25,6 -
sacharidy g 2 1,1 2,4 -
  z toho cukry g 0 0 0 -
tuky g 28 13 28 -
  z toho    -
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 11 4,3 11,4
1,1 g/100 g nebo ≤ 13% energetické hodnoty 
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0  0,1 g/100 g nebo  1,3% energetické hodnoty 
vláknina g 0 0,1 0,3  
sodík mg 1 0,311 0,669  2,2 mg/kcal
přidaný cukr g 0 0 0  2,5 g/100g nebo 13% energetické hodnoty

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog