Zdravé linecké

Základem klasického lineckého cukroví je bílá mouka, cukr a máslo. Mnozí se tak cukroví musí z důvodu přílišné sladkosti, tučnosti či obsahu lepku vyhnout či jej výrazně omezit. Linecké však můžete připravit i zdravěji. Místo bílé pšeničné mouky používám špaldovou, která má příjemnou lehce oříškovou chuť a skvěle se tak hodí na pečení cukroví. Pro bezlepkovou variantu použijte například mouku pohankovou, která zaručí výslednou křehkost cukroví. Máslo v rozumné míře určitě neuškodí, ale kdo si chce pohlídat obsah nasycených mastných kyselin i o Vánocích nebo preferuje rostlinné zdroje tuků, může použít místo másla rostlinný tuk Heru. V receptu je kombinace Hery a rostlinného řepkového oleje, aby cukroví prošlo přísnými kritérii Vím, co jím v obsahu právě nasycených mastných kyselin (SFA). Můžete tedy použít 130 g másla, Hery nebo kombinaci, která je v receptu. Cukr rovněž není třeba, vystačíte si s přírodními sladidly, jako je med, agávový či datlový sirup. Mají vyšší sladivost než klasický cukr a proto spotřebujete výrazně menší množství.  Používám do těsta na linecké i tvaroh pro doplnění bílkovin a zvláčnění těsta. 

RECEPT: TVAROHOVÉ LINECKÉ CUKROVÍ

SUROVINY na 25 porcí (cca 90 ks, 4 plechy):

mouka celozrnná špaldová 360 g
tvaroh měkký 0,5% 250 g
Hera 70 g
olej řepkový 60 g
agávový sirup 120 g
sůl 1 g
žloutek 20 g
citronová kůra 1 g
marmeláda rybízová 80 g

POSTUP:

Tvaroh smícháme se změklou Herou, olejem, sirupem, solí, žloutkem a citrónovou kůrou. Vše důkladně promícháme a postupně přisypeme mouku a rukama vytvoříme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie nebo sáčku a dáme do lednice přes noc odležet. Pak si předehřejeme troubu na 175 ° C a z těsta vytvoříme několik menších kusů, které na pomoučněném vále válečkem rozválíme na tenký plát. Vykrajujeme požadované tvary formičkou a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 10-12 minut dozlatova. Vychladlé linecké slepíme dohromady marmeládou a dáme do krabice uležet.

Nutriční složení 1 porce:

  energie
108 kcal  
  bílkoviny
108 kcal  
  sacharidy
15 g  
   z toho cukry
5 g  
  tuky
5 g  
   SFA
1 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
1 g  
  sodík
0 g  
  přidaný cukr
3 g  
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez