Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Usnadní vaši volbu při nákupu potravin
Detail receptu
Recepty
Oblíbenost receptu:
Hlasujte také

Zapečená čekanka

Autor: Mgr. Zuzana Douchová

Čekanka v kuchyni 

Čekanka listová se řadí mezi listovou zeleninu a konzumuje se v podobě čekankových puků. Je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály, zejména vitamín C, A, K a vitamíny skupiny B. Z minerálů obsahuje převážně vápník, hořčík, fosfor, draslík a zinek. Vyšší obsah vlákniny má blahodárný vliv na zažívání, podporuje peristaltiku střev a snižování cholesterolu v krvi. 

Bílá čekanka má jemně nahořklou chuť, proto se doporučuje před konzumací čekanku důkladně opláchnout, odstranit svrchní listy a odříznout spodní část kořene, který je nejvíce hořký. Čekankové puky můžeme rozdělit na jednotlivé listy, které přidáváme do zeleninového salátu nebo je naplnit masovou či vegetariánskou směsí a dát zapéct. Čekankové puky se však dají také spařit či grilovat v celku jako zeleninová příloha. Radí  odborná garantka, autorka článku a receptu Mgr. Zuzana Douchová

Zapečená čekanka
Fotografie: Tomáš Martínez

RECEPT: 

SUROVINY na 2 porce

čekanka bílá  400 g 
víno bílé 50g
chléb toastový celozrnný 100g
maso kuřecí -  prsa 300g
žampióny bílé 350g
rajčata 350g
česnek 10g
cibule červená  100g
vejce  2ks
pepř 2g
petrželová nať 20g
oříšek muškátový 2g
olej olivový 20g
sýr parmezán 20g
jogurt bílý 200g

POSTUP

Nejdříve si předehřejeme troubu na 180°C a připravíme si masovou směs. Cibuli a česnek si pokrájíme najemno a na oleji orestujeme. Pak přidáme na kostky pokrájená kuřecí prsa a žampiony a restujeme do opečení. Poté přidáme pokrájená rajčata a přilijeme bílé víno a necháme chvíli provařit. Směs odstavíme. Bílý jogurt smícháme s vejci, pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a pokrájenou petrželkou. Zapékací misku lehce vymažeme olejem a poklademe rozpůlenými puky čekanky, na které poklademe masovou směs. Zalijeme jogurtovou směsí a navrch posypeme nastrouhaný parmazán. Dáme to trouby péct na 20-30 minut a na závěr zapneme gril, aby se udělala křupavá kůrka. Podáváme s opečeným celozrnným toastovým chlebem.  

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

Výživové údaje

na porci

na 100g

celkem

Kritéria Vím, co jím

675g       
energetická hodnota (kcal] kcal 482  71  1445,9   400-700 kcal / porci
bílkoviny  g 44 6,5 132,4   
sacharidy g  36 5,4 108,9   
  z toho cukry g  11 1,6 32,7   
tuky g  16  2.4 48  
  z toho          
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 5 0,7 14,5 ≤ 1.1 g / 100g or ≤ 13 en%
    transmastné kyseliny (TFA) g  0 0 0  ≤ 0.1 g / 100g or ≤ 1.3 en%
vláknina g  6 0,9 18,2  ≥ 1.25g / 100kcal
sodík mg  0 0,06 1,21  ≤ 2.2 mg / kcal
přidaný cukr g  0 0 0 ≤ 2.5g / 100g or ≤ 13 en% 

Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog

Fotografie: Tomáš Martínez



 

Spolupracujeme s       

  Stop cukrovc e Sekce nutričních terapeutů ČAS

 

 

 

 

 

 

 

Školní informační kanál

Jihočeské zemědělské muzeum

SPZO