Zdravé plněné cukroví

Základem těsta na zázvorové cukroví je celozrnná a špaldová mouka, která se na pečení cukroví skvěle hodí a dodá nám také vitamíny, minerály a vlákninu. Cukroví má pak nižší glykemický index a déle tak zasytí. Na cukroví jsem použila pouze datlový sirup, který se vyrábí z přirozeně sladkých datlí a je výborný právě v kombinaci se skořicí, zázvorem a pomerančem. V receptu je použita kombinace másla a řepkového oleje z důvodu přísných kritérií Vím, co jím z hlediska obsahu nasycených mastných kyselin. Máslo však v rozumném množství jednou za čas neuškodí, proto můžete použít 100 g másla, nebo i rostlinné Hery či kombinaci tuku a oleje, jak je uvedeno v receptu.

Pomerančový čoko-kešu krém

Máslo na krém můžete připravit i ze zdravých ořechů. Stačí je rozmixovat a díky přirozené tučnosti oříšků není potřeba přidávat již další tuk. Na tento čokoládový krém jsem použila kombinaci kešu ořechů, kakaa, datlového sirupu a pomerančové šťávy. Můžete však použít i jiné druhy ořechů a dosladit např. medem či agáve sirupem. Kakao můžete vyměnit za vanilku a připravit si tak i zdravý vanilkový krém. 

RECEPT: ZÁZVOROVÉ CUKROVÍ PLNĚNÉ POMERANČOVÝM ČOKO-KEŠU KRÉMEM

SUROVINY na 30 porci (cca 70 ks, 3 plechy):

Těsto:
Mouka celozrnná pšeničná jemná  150 g
mouka celozrnná špaldová  150 g
Máslo 50 g
olej řepkový 50 g
Vejce 50 g
Sirup datlový 100 g
Pomerančová kůra 5 g
Pomerančová šťáva 20 g
Zázvor mletý 10 g
Skořice mletá 5 g
Sůl 1 g
soda 5 g
 
Pomerančový čoko-kešu krém:
Oříšky kešu 100 g
kakao 30 g
Pomerančová šťáva 60 g
Sirup datlový 50 g

POSTUP:

Nejdříve si připravíme těsto, které si necháme přes noc v lednici odležet. Smícháme vejce, změklé máslo a olej, datlový sirup a šťávu z pomeranče. Přisypeme mouku, pomerančovou kůru, skořici, zázvor, sůl a sodu. Vše rukama důkladně promícháme a vypracujeme těsto.  V případě potřeby přisypeme mouku nebo dosladíme ještě sirupem. Těsto pak zabalíme do folie nebo sáčku a dáme do lednice. Na kešu krém si nejdříve opražíme na sucho na pánvi kešu ořechy a pak je rozmixujeme na hladko spolu s kakaem, sirupem a šťávou z pomeranče. V případě potřeby zředíme ještě šťávou nebo vodou. Odleželé těsto vyndáme z lednice a necháme chvíli změknout a pak rozdělíme na několik dílů, které postupně na pomoučněném válu vyválíme na tenký plát a vykrajujeme požadované tvary. Vykrojené cukroví dáme na plech vyloženým pečícím papírem a dáme do předehřáté trouby na 175 ° C na cca 6-10 minut. Vychladlé cukroví pak slepíme kešu krémem a dáme do krabice odležet.

Nutriční složení 1 porce:

  energie
101 kcal  
  bílkoviny
2 g  
  sacharidy
11 g  
   z toho cukry
4 g  
  tuky
5 g  
   SFA
1 g  
   TFA
0 g  
  vláknina
2 g  
  sodík
0 g  
  přidaný cukr
0 g  
 
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
Fotografie: Tomáš Martínez