Ryby obecně patřily mezi drahá masa, proto bývaly vánoční klasikou spíše různé obilné kaše připravené na sladký či slaný způsob. Kapříka si lidé v běžných rodinách začali dopřávat až od poloviny 19. století. Pokud ho tehdy ve štědrovečerním jídelníčku měli, nikdy ne v podobě, kterou známe dnes, smaženého. Obvykle se připravoval na modro, tato kuchyňská úprava je údajně i nejstarším receptem na vánočního kapra vůbec.
Kapr k vám nesmí? Chyba!
Právě kosti, rybí pach a někdo uvádí i pachuť bahna, když vysvětluje, proč k nim domů kapři nesmí. Je to však škoda, v Česku se obecně konzumuje málo ryb. Víte kolik ryb by měl dospělý týdně sníst? Výživové doporučení pro obyvatelstvo České republiky připravené Společností pro výživu uvádí: „Ve spotřebě potravin u dospělé populace by mělo dojít mimo jiné k výraznému zvýšení spotřeby ryb a rybích výrobků, včetně mořských, kde je výhodou u tučnějších ryb vyšší obsah omega 3 mastných kyselin. V celkovém množství cca 400 g/týden.“
Proč si ho dát?
„Kapr jako sladkovodní ryba má vyšší obsah omega 3 mastných kyselin a je zdrojem lehce stravitelných a plnohodnotných bílkovin. Řadí se mezi středně tučné ryby s obsahem tuku mezi 2 až 10 procent,“ uvádí nutriční terapeutka Zuzana Douchová.
Na rozdíl od například vepřového masa se rybího tuku tolik bát nemusíme. Ano, jde o tuk, ale... „Rybí tuk je nutričně významný – obsahuje již zmíněné omega 3 mastné kyseliny, ale dále vitamíny A a D, B, vápník, fosfor, draslík a jód," vysvětluje Zuzana Douchová.
Jak na kapra bez kostí? Stačí trocha času a šikovnosti před obalením jednotlivých porcí a při štědrovečerní večeři si můžete pochutnat na kapřím řízku naprosto bez kostí. Největší problém jsou drobné kostičky, kterým rybáři říkají ypsilonky. Zbavit se jich můžeme jednoduše jejich prořezáním. Jak na to? Naporcovat kapra na podkovy umí snad každý. Jak je ale nejprve zbavit velkých kostí?
A jak na drobné kůstky?
|