Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Usnadní vaši volbu při nákupu potravin
Detail článku
Zdravá výživa

Tuky ve výživě - testování a analýza

21.7.2016, vcj

Tuky ve výživě mají zásadní význam a vliv na zdraví. Na začátku tohoto roku jsme ve spolupráci s VŠCHT udělali test 44 roztíratelných a pokrmových tuků. Teď už víme, že většina výrobků na českém trhu si udržuje vysoký standard.

Výrobky, které obsahují částečně ztužené tuky, jsou řídkou výjimkou.

Značka Flora dopadla nejlépe, obsahuje méně nasycených a nejvíce omega 3 polynenasycených mastných kyselin a jako jediný výrobek prošel i kritérii programu Vím, co jím a piju v kategorii směsných tuků. 

Výsledek rozborů složení výrobků na trhu v roce 2016

Výrobky jsou z různých surovin (kromě másla), proto je nutné dělat rozbory a porovnávat složení výrobků mezi sebou. Srovnávají se stejné kategorie nebo jejich účel použití. Rozborem prošlo celkem 44 výrobků z toho rostlinné roztíratelné tuky v kelímku – 17 produktů, rostlinné roztíratelné tuky ve folii – 9 produktů, směsné tuky v kelímku – 6 produktů, směsné tuky ve fólii – 2 produkty, másla – 3 produkty a pokrmové tuky – 7 produktů.

Nejlepší složení měly výrobky značky Flora, které kromě toho, že prošly přísnými kritérii programu Vím co jím a piju (VCJ - Choices product criteria), měly i nejvyšší obsah omega 3 polynenasycených mastných kyselin.

Směsné výrobky v kelímku mají lepší výživovou hodnotu než máslo a roztíratelné tuky ve fólii obchodních řetězců Kaufland a Ahold jsou bez částečně ztužených tuků, podobně i roztíratelný tuk v kelímku z obchodního řetězce Lidl. V předcházejících rozborech v roce 2014 se v těchto výrobcích ještě trans mastné kyseliny objevovaly.

Zástupce pokrmových tuků Ceres – soft má výrazně nižší podíl nasycených MK než ostatní výrobky a neobsahuje částečně ztužené tuky. Analýzy proběhly ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a výsledky byly publikovány v časopise Potravinářská revue.

 



 

 

Spolupracujeme s       

 
   

 

 






   
      Školní informační kanál  
     
    Zdravá školní jídelna Stop cukrovc e

Sekce nutričních terapeutů ČAS

SPZO 
      
   

 

Jihočeské zemědělské muzeum