Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Usnadní vaši volbu při nákupu potravin
Detail článku
Zdravá výživa

Přirozeně bezlepkové potraviny

4.1.2017, Mgr. Jitka Laštovičková

Jáhly, pohanka, amarant a quinoa nejsou v dnešní stravě příliš zastoupeny, přestože mají celou řadu výhod. Zaslouží naši pozornost. Neobsahují lepek, jsou tedy vhodné při alergii na lepek nebo při celiakii (intoleranci lepku). Na trhu jsou k dostání v různých formách - jako těstoviny, vločky nebo mouka.

 Bezlepkové potraviny
 Zdroj: Bezlepkové potraviny ze Shutterstock

Samé výhody – vláknina, složité sacharidy i kvalitní bílkoviny

Přirozeně bezlepkové potraviny zajímají dnes nejen osoby, které trápí celiakie, a jejich rodinné příslušníky. Vzbuzují i pozornost těch, které netrápí zdravotní potíže, ale mají chuť stravovat se zdravě a vyváženě.

Proso, z kterého pochází jáhly, patří jako jediné mezi klasické obiloviny, pohanka, amarant a quinoa pak mezi pseudoobiloviny (rostliny obsahující škrob a využívané v kuchyni podobně jako obiloviny). Jáhly, pohanka, amarant a quinoa obsahují převážně složité sacharidy (polysacharidy) a jen malé množství jednoduchých sacharidů, bohaté jsou také na vlákninu. Navíc v nich najdeme velmi kvalitní bílkoviny. Díky všem těmto vlastnostem nám mohou pomoci docílit delšího pocitu zasycení, snížení chuti na sladké, pravidelného vyprazdňování. Obsahují také vyšší množství vitamínů skupiny B, vitamínu E a řadu minerálních látek.

Amarant má krásné české jméno laskavec

Obsahuje nejvíce bílkovin ze všech obilovin a pseudoobilovin – jejich obsah tvoří až 19 %. Má také vyšší obsah tuku (13 %) ve srovnání s ostatními druhy. Zrno amarantu obsahuje bílkoviny, vlákninu, je dobrým zdrojem minerálů (zejména železa, vápníku a hořčíku), vitaminů a zdravých rostlinných tuků.

Amarant je možné přidávat do obilninových jídel a zlepšovat tak jeho výživovou hodnotu, např. pro přípravu rizot nebo plněných paprik. Je vhodné kombinovat jej vždy s rýží či jinou obilovinou, a to přibližně v poměru 1 díl amarantu na 4 díly jiné obiloviny. Zrno vaříme 20-25 minut v mírně osolené vodě, na 1 díl amarantu potřebujeme 2-2,5 dílu vody.

Pohanka má specifickou chuť, obsahuje také cenný flavonoid rutin

Je vhodná při potížích s cévami – při léčbě hemeroidů, křečových žil, pro zlepšení pevnosti a pružnosti stěn cév. Díky obsahu rostlinných sterolů také snižuje hladinu „zlého“ LDL cholesterolu a zvyšuje hladinu „hodného“ HDL cholesterolu v krvi. Doporučuje se jíst hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus. Z minerálních látek se v pohance nachází mangan, zinek, selen a měď, z vitamínů B1 a B2, niacin, vitamin E a C.

Quinoa je známá také pod názvem merlík chilský

Na trhu je k dispozici více druhů, které se liší svou chutí – bílá, červená a černá. Semena jsou dobrým zdrojem některých vitaminů – thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu, alfa-tokoferolu a vitaminu C, obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků, jejich energetická hodnota je 374 kcal/1566 kJ na 100 g.

Jáhly obsahují poměrně vyšší množství železa

Jáhly jsou bezlepková potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr. Mají vysokou výživovou hodnotu – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B. 

Jak si je připravit?

Pohanku, amarant, quinou i jáhly připravujeme podobně jako rýži či bulgur – lze je připravit jak na slano, tak i na sladko. Nejprve je přebereme, propereme ve vodě a pak přidáme dostatek vody pro vaření. Dejte 2-2,5x více vody než je obiloviny či pseudoobiloviny a vařte je do měkka. Pokud se jedná o slaný pokrm, vodu lehce osolte. Jáhly je třeba před vařením nejen probrat, ale také spařit horkou vodou. Mohou mít na svém povrchu vrstvu oxidovaného tuku, která může chutnat hořce. 

Tipy pro začátečníky

Pokud se obáváte třeba odmítnutí ostatními členy rodiny, můžete zkusit nejprve jáhly, pohanku, quinou či amarant přimíchat v menším množství k rýži. Obohatíte tak stravu a vaši blízcí budou mít možnost si na novou chuť zvyknout a přijmout ji. Dejte těmto netradičním bezlepkovým potravinám šanci – zkuste si připravit třeba pohankovou kaši, „rizoto“ z pohanky nebo jahelník s ovocem. Určitě si tyto dnes neprávem mírně opomíjené potraviny najdou cestu do vaší kuchyně.

Pohanková kaše s jogurtem, jablky a skořicí

pohanka lámanka 50 g ,jogurt polotučný 120 g ,jablko 100 g ,skořice – ½ lžičky

Pohanku lámanku promněte v rukou, properte ve vodě a dejte s čistou vodou vařit. Pozor, nesolte! Jablko omyjte, rozkrojte, zbavte jadřince a stopky a nakrájejte na menší kousky. Přiveďte vodu k varu, dále pak vařte pohanku na mírném plameni. Když je již pohanka měkčí (ale ještě ne zcela měkká), přidejte k ní nakrájené jablko a vařte dále společně. Můžete přidat i skořici. Když je pohanka s jablkem již měkká dostatečně, přesuňte ji do mističky, vmíchejte jogurt a pokud jste skořici nepřidávali při vaření, dochuťte jí pohanku nyní. Přidat můžete i malé množství sekaných mandlí či ořechů.

 



 

 

Spolupracujeme s       

 
   

 

 






   
      Školní informační kanál  
     
    Zdravá školní jídelna Stop cukrovc e

Sekce nutričních terapeutů ČAS

SPZO 
      
   

 

Jihočeské zemědělské muzeum