chuť na sladké
 Zdroj : Děti a sladké ze Shutterstock

V pozdějších letech se sladké často stává náplastí na rozbitá kolena, odměnou za dobře vykonanou práci, pozorností od babiček. Mlsání v dospělosti většinou slouží jako náplast na bolavou duši, uklidňující prostředek po namáhavém dni nebo způsob, jak si umocnit pohodu. Abychom se těmto nesprávným vzorcům chování vyhnuli, je potřeba přistupovat ke sladkému s rozumem.

Bohužel často se setkáváme s extrémy – neomezený přísun sladkého na straně jedné (vždyť je malý, jen ho nech) a nebo přísný zákaz čehokoli sladkého na straně druhé. Oboje vytváří nezdravé hranice.

Co je tedy „normální“?

Normální je mít jednu malou sladkost klidně denně, důležité je naučit se, co je jedna porce. Za porci se považuje 25 g bonbonů, malý nanuk, 2 lžičky nutely nebo pár kostiček čokolády, jeden koláček nebo musli tyčinka. Děti i dospěláci mívají rádi „své“ balení, proto raději kupujte malé sáčky bonbonů, malé čokoládky nebo alespoň pořiďte pěkné malé mističky a do nich dávejte příděly.

Jak se vyvarovat  mlsání ?

Vyhýbejte se maxi balením čehokoli a neponechávejte sladkosti na očích. Mnohdy totiž zbytečně mlsáme z důvodu, že nám na sladké prostě padne zrak.

Jak tedy na to?

Sladkosti neodpírejte ani obézním dětem, zbytečně se budou cítit ochuzení. Ve výběru se ale snažte vyhýbat plněným oplatkám, sušenkám s polevou, croissantům, koblihám, želé bonbonům obaleným v cukru a nekvalitním čokoládám. To platí i pro děti štíhlé.

Pokud je to možné, občas něco dobrého upečte. Při výběru surovin si také položte otázku, zda z toho má něco i naše tělo nebo si jen pochutná jazýček. To znamená, že když pečete, používejte nutričně hodnotné suroviny, jako jsou tvaroh, ořechy, ovoce, mák, semínka, celozrnná mouka nebo ovesné vločky. Děti rády pomáhají, a pokud se přípravy jídla účastní, zpravidla i výrobky s chutí sní. Využijte toho právě při přípravě „zdravějších“ variant pečiva.

Tipy na dobroty

Výborné jsou i různé dezerty z tvarohu, jogurtu nebo ricotty a samozřejmě ovoce. Příprava je rychlá, dejte si ale záležet na servírování. Čistý ubrus, tvarohový krém v pohárových sklenkách, všichni si sednou ke stolu – to dělá zážitek, ne máslový dort. Hravé a zdravé jsou i ovocné špízy, popř. ovoce namáčené do čokolády nebo domácí zmrzliny.

Vyzkoušejte: Borůvkové muffiny (12 kousků)

300 g celozrnné mouky
155 g mandlí, jemně nasekaných
2 lžíce pšeničných klíčků
1 lžíce prášku do pečiva
1 hrnek mléka
150 g medu
1 vejce
3 lžíce řepkového oleje
1 lžička vanilkového cukru
Hrnek borůvek

Dobrou chuť