Mateřské mléko obsahuje mnoho látek, které jsou pro vývoj dítěte velice důležité. Kromě optimálního složení základních živin obsahuje také probiotickou vlákninu a vícenenasycené mastné kyseliny, které jsou dobré především pro tvorbu imunity miminka v době, kdy jeho imunitní systém ještě není zcela funkční.

Kojení ale dítěti prospívá i jinak než pouze po výživové stránce. Pomáhá duševnímu zdraví a celkovému rozvoji. Dále snižuje riziko onemocnění cukrovkou a také snižuje riziko rozvoje alergií a obezity. Miminko se při kojení zklidní a pomáhá mu regulovat teplotu těla, dýchání a srdeční tep. V neposlední řadě kojení dítěti pomáhá klidně usnout.

„Mezi zásady správného kojení patří: správné držení prsu, vzájemná poloha matky a dítěte, správná technika přisátí a sání,“ vysvětluje laktační poradkyně Miriam Parikrupová.

A dodává, že kojení by mělo probíhat v klidném a příjemném prostředí bez omezování doby a frekvence. Obvykle ale platí pravidlo, že by dítě mělo být přikládáno k prsu 8 krát až 12 krát za den.

Výlučné kojení, tedy nepodávání žádné jiné straravy ani tekutin kromě mateřského mléka, doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO) jako nejvhodnější způsob krmení v prvních měsících života. První příkrmy by mělo dítě začít dostávat až po tomto období, tedy ve věku po 6. měsíci života. Právě v půl roce miminku přestává mateřské mléko stačit a je třeba začít přikrmovat.

Jídelníček by měla kojící matka upravit

Při kojení je důležité myslet i na to, co jíme, aby nestrádal organismus matky ani dítěte. „Kojící matka by měla dbát na dostatečný příjem živin, jíst pravidelně a rozhodně se v jídle neodbývat. Jídelníček matky se totiž promítá do jídelníčku miminka, které kojí,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Ta také upozorňuje, že energetický příjem je v kojení vhodné zvýšit o 1 200 až 2000 kilojoulů, aby mléko obsahovalo vše, co dítě potřebuje. Hlavní je myslet na dostatek bílkovin, vápníku a železa.

„Zvyšte příjem bílkovin o 15 gramů na den, vápník z 1 000 mg na 2 000 mg za den. Ideální jsou v době kojení mléčné výrobky, které vám pomohou optimální příjem zajistit,“ dodává dietoložka Karolína Hlavatá.

Další rady, jak správně kojit a co jíst, najdete ve videu.