Velmi často informace o výživě hledají maminky, které připravují stravu svým dětem a chtěly by pro ně to nejlepší. Jak se tedy zorientovat v záplavě informací?

Zdroj: Child, food, kid z Shutterstock

Asi základem správného uvažování je poskytnout dětem zejména přirozenou stravu, tedy takovou, která je připravena ze základních surovin, bez použití přemíry přídatných látek. Takovou, u které máte kontrolu, kolik obsahuje cukru nebo soli. Právě tyto dvě složky jsou u dětí největším problémem a už v dětství si děti zbytečně navykají na příliš sladkou a příliš slanou chuť.

Sacharidy

Dítě, stejně jako dospělý, by mělo za den sníst poměrně velkou část sacharidů. Tím jsou ale myšleny sacharidy komplexní. Tyto sacharidy najdeme zejména v obilovinách, luštěninách a zelenině.

Co se týče obilovin, mělo by dítě denně přijmout asi 6 porcí, přičemž jedna porce je velká jako jeho dlaň nebo pěst. V této skupině dávejte veliký pozor na jemné sladké pečivo, pečivo plněné různými směsmi, slané trvanlivé pečivo, müsli tyčinky a slazené snídaňové cereálie. Tyto potraviny rozhodně do stravy dětí nepatří. Vyhýbat se naopak nemusíme celozrnnému pečivu.

 
 
Velice dobré jsou různé obilné kaše, ale pozor na množství přidaného cukru. 
 
 

 

Ovoce a zelenina

Další nedílnou součástí stravy by mělo být ovoce a zelenina převážně v syrovém stavu. Ale u zeleniny je dobré zařazovat i tepelně upravené druhy, které jsou lépe stravitelné. Jen pozor na tepelnou úpravu, měla by být krátká a šetrná. 

Mléko a mléčné výrobky

Nedílnou součástí jídelníčku dětí by mělo být mléko a mléčné výrobky. Upřednostňujte neochucené varianty. Dítě, které není navyklé na sladkou chuť, je bez problémů příjme. Sladší chutě můžete dosáhnout přidáním čerstvého ovoce. Jogurty pak můžete obohatit i o chia či jiná semínka. 

Pro děti jsou vhodné čerstvé sýry. U sýrů je potřeba se dívat na množství soli a právě kvůli jejímu vysokému množství bychom se měli vyhýbat sýrům typu balkánský sýr, korbáčiky, nebo niva. Čerstvý sýr můžete doplnit bylinkami nebo syrovou zeleninou a není tak potřeba kupovat ty ochucované.

Maso

U masa je dobré dodržovat pestrost a hlídat si, aby bylo maso libové. Určitě do jídelníčku dětí patří maso červené, které je bohaté na železo. U drůbeže doporučujeme maso především bez kůže. Pro děti nejsou vůbec vhodné uzeniny. Pokud je však dětem občas do jídelníčku zařadíte, hlídejte si obsah soli a procento obsaženého masa.

Alespoň 1x týdně by dítě mělo dostat rybu, může to být formou pomazánky, hlavního jídla či polévky. Určitě by se nemělo jednat o smažené výrobky typu rybích prstů, kde značná část výrobku je trojobal. Opatrně rovněž se slanými variantami jako například uzený losos. 

Luštěniny

Velmi kvalitní bílkovinu lze získat i zařazením luštěnin do dětškého jídelníčku. Dětem je nejlepší je servírovat po malých porcích jako součást nějakého jídla. Například v rizotu nebo se jimi dají i zahušťovat polévky.

Pitný režim

Nedílnou součástí jídelníčku by měly být nápoje. Porce pro dítě je opět sklenice výšky pěsti. Takovýchto sklenic by dítě během dne mělo vypít alespoň 7. Nápoje by neměly být slazené. Do jídelníčku dětí určitě nepatří různé slazené a barvené či kolové nápoje a neředěné džusy. 

Instantní výrobky do jídelníčku nepatří

Toto je tedy pár základních zásad, které je potřeba si vštípit a pravidelně dodržovat. Ochucené, slazené, či různě předpřipravené a instantní potraviny do jídelníčku dětí nepatří. Kolem 1 roku již dítě přechází na běžnou stravu, to ale neznamená, že chuť této stravy by měla být stejná, na jakou je zvyklý dospělý. Pokud si dítě zvykne na intenzivní chutě, pak velice těžko bude rádo konzumovat například zeleninu. 

 
 
Nezapomínejte číst složení výrobku – to co je uvedeno na prvním místě, toho je ve výrobku nejvíce.
V nutriční tabulce se podívejte, kolik cukrů výrobek obsahuje a přepočítejte si to pro lepší představu na kostky cukru. Jedna kostka má 4 g.
Nezapomeňte, že Vaše zdraví a zdraví Vašich dětí začíná ve vašem nákupním vozíku.