Bílkoviny zasytí na nejdelší dobu

Bílkoviny jsou nepostradatelným pomocníkem při hubnutí. Díky optimálnímu příjmu si díky nim udržíte svalovou hmotu a hubnout budete tukovou. Navíc mají ze základních živin největší schopnost zasytit, doplňte je do jídelníčku a v kombinaci s přiměřeným příjmem sacharidů nebudete pociťovat hlad.

Prakticky – pokud si dáte ke snídani sladký povidlový koláček, hlad vás překvapí o mnoho dříve, než když posnídáte krajíček chleba se sýrem Cottage, přestože měla obě jídla stejnou celkovou energetickou hodnotu. Totéž platí o chuti na sladké, která je po bílkovinných jídlech značně menší než po sacharidových.

Doporučený denní příjem bílkovin

Bílkoviny by při redukční dietě měly tvořit 30 % celkového energetického příjmu, převedeme – li toto množství na gramy, jedná se o množství kolem 1 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Minimální hranice denního příjmu bílkovin je 0,6 g na kilogram ideální tělesné hmotnosti.

Bílkoviny na svaly

Bílkoviny jsou zásadní také pro nabírání a udržení svalstva. “Důležité je zajistit dostatečný příjem bílkovin, ideálně 1-1,2 g na kg tělesné hmotnosti. Průměr je asi 80 g bílkovin denně. Potraviny bohaté na bílkoviny však mohou být dost tučné, proto sledujte i obsah tuku,” varuje dietoložka Karolína Hlavatá. Vhodnými zdroji bílkovin je libové maso, méně tučné sýry (do 30 % tuku v sušině, lučina linie, cottage sýry, čerstvé sýry, tvarohy), ryby, vejce a z rostlinných zdrojů jsou to luštěniny.

Vyšší příjem bílkovin

Obavy ze škodlivého vlivu vyššího příjmu bílkovin jsou na místě pouze tehdy, když má člověk problémy s ledvinami. Poté je třeba se poradit s lékařem.

Zdroj: www.stobklub.cz