O výživě 2. 8. 2017 | tla

Domácí limonáda má dvě "tváře". Záleží na přípravě

Slůvko „domácí“ je kouzelné. Jak ho slyšíme, budí v nás důvěru. Domácí je přeci poctivé, zdravé, kvalitní, chutné, prostě jako od maminky. Takové by měly být i domácí limonády, které zejména v létě prodělávají boom. Jenže není limonáda jako limonáda, a to ani ta domácí. Ať už si ji připravujeme skutečně doma, nebo si ji dáme v restauraci.

Domácí limonáda ze Shutterstock.com

Výhodou domácí limonády, pokud si ji děláme sami, je, že na rozdíl od průmyslově vyráběných, můžeme ovlivnit, z čeho bude, a tedy i to, kolik energie v sobě skrývá, jakou bude mít chuť i to, jak bude lahodit oku.

Zpestření pitného režimu

Domácí limonáda je příjemným zpestřením pitného režimu. Rozhodně bychom ale neměli výhradně pít jen ji. „Ve hře je cukr. Záleží na tom, jak moc nápoj dosladíme. Musíme mít na paměti, že i při přípravě oblíbených sirupů, například z bezinek, vyžaduje receptura na pár květů kilo cukru,“ varuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Zbytečně nepřeslazovat

Jak tedy udělat domácí limonádu co nejlépe a nejzdravěji? Zbytečně bychom ji neměli přeslazovat. Vhodnější než sirupy je čerstvé ovoce. Chceme-li malinovku, než do ní dávat sirup, je lepší rozmačkat maliny a naředit vodou. To samé můžeme udělat s ostružinami, jahodami a podobně. „Máme-li kvalitní smoothie maker, že zpracuje i pecičky, můžeme udělat pyré a naředit ho. Bez trochy cukru se samozřejmě neobejdeme, ale vždy by měla převládat nakyslá chuť ovoce,“ radí dietoložka.

Přidejte mátu, či meduňku

Na výrobu domácích limonád se nejlépe hodí drobné ovoce a citrusy. Velmi osvěžující je klasická citronáda, v níž můžeme chuť podtrhnout mátou, meduňkou či levandulí. „Dobrá je i jen ochucená voda. V prodeji jsou speciální láhve se sítkem uvnitř. Do něj nakrájíme ovoce, třeba meloun, grep, pomeranč, které vodu jen příjemně ochutí, a nemusíme cukr použít vůbec. Je to nejzdravější a nejjednodušší,“ doporučuje Karolína Hlavatá.

V restauraci se ptejte

Domácí limonády nabízí i většina restaurací a kaváren. Jak si tam vybrat tu nejvhodnější? Odhadovat můžeme stěží. Pokud jsme v podniku poprvé, je to tak trochu hra na štěstí. Alespoň se můžeme dopředu zeptat, jak je připravují, zda jen z ovoce, či ze sirupů, nebo je to voda se šťávou a trochou ovoce více pro parádu než pro zdraví. Nejlepší varianta je, když se jedná o naředěný fresh džus. „Přesto si musíme uvědomit, že i v ní je cukr z ovoce a neměli bychom jí vypít velké množství. Problém je to hlavně pro lidi, kteří bojují s nadváhou,“ dodává dietoložka.

Zapojte fantazii

I když domácí limonády v sobě jisté úskalí kvůli cukru mají, jsou-li z mixovaného nebo drceného čerstvého ovoce, obsahují i vitamíny, minerální látky a případně i vlákninu. Limonády jsou oblíbené nejen pro zpestření chutě, ale také proto, že lahodí oku. „Efektní na pohled i na chuť je, když například zamrazíme fresh do kostek ledu a hodíme je třeba do minerálky, v níž se pak budou pomalu rozpouštět,“ nabízí malou inspiraci Karolína Hlavatá. A ještě jedna rada nakonec. Limonádu si dopřejte raději dopoledne než navečer. Dávku energie, kterou vašemu tělu dodá, přes den lépe vyběháte.





Mohlo by vás také zajímat: