Hrášek i lusky skvěle obohatí jídelníček
Zdroj: Hrášek ze Shutterstock

Hrášek i celé lusky skvěle obohatí jídelníček

Nejprve bychom si měli říct, jaký je rozdíl mezi zeleným hráškem a hrachem, který koupíme sušený v sáčku a připravujeme z něj ne vždy oblíbenou kaši. „Hrášek je vlastně nezralý hrách. Sklízí se v takzvané mléčné zralosti. Zelené kuličky jsou zeleninou, zralé a sušené luštěninou. Podobně je to i s kukuřicí, pokud si ji koupíme v konzervě či na klasu k uvaření, jde o zeleninu, zralá semena jsou obilovinou,“ vysvětluje nutriční terapeutka Zuzana Douchová.

Podle úrovně zralosti mají i hrášek a hrách rozdílné nutriční hodnoty. Čerstvý hrášek obsahuje více ochranných látek jako jsou například vitamíny, v hrachu najdeme zase větší podíl bílkovin.

Dají se jíst syrové i jako netradiční příloha

„I z tohoto důvodu je vhodné zařazovat hrášek do jídelníčku čerstvý, v zimním období doporučuji sáhnout po mrazeném. Další způsoby uchování velmi výrazně snižují obsah prospěšných látek,“ uvádí Zuzana Douchová a vypočítává, co zelená kulička v sobě ukrývá: „Z vitamínů to jsou zejména C, B1, B2, B3, B6, E, dále kyselina listová, betakaroten, z minerálních látek především hořčík, draslík, vápník a fosfor, železo, měď. Obsahuje také relativně velký podíl hodnotných bílkovin. Zapomínat bychom ale neměli ani na hrách zralý, luštěniny by měly být součástí našeho jídelníčku alespoň dvakrát týdně.“

Dejte si celý lusk

Pokud pěstujete hrášek na zahradě, víte, že není chemicky ošetřený, užijte si celé mladé lusky. Nemusíte je po vyloupnutí kuliček vyhazovat. Jsou sladké a velmi málo vláknité, přestože obsahují vlákniny, která nám v jídelníčku velmi často chybí, velký podíl.

„Hrášek i celé lusky jsou také výbornou, u nás ne zrovna obvyklou přílohou. Stačí je blanšírovat, vhodit na pár okamžiků do vroucí vody a následně rychle zchladit, případně na troše oleje lehce orestovat. Můžete jím nahradit například polovinu brambor na talíři, spolu s pečenou či dušenou zeleninou mohou být doplňkem masa na talíři a skvělý je takto upravený i jako zdravá příloha při grilování,“ přidává radu Zuzana Douchová.