O výživě 28. 1. 2020 | Tomáš Lebeda

Hubnout jde i bez bolesti. Zdravý upgrade tukožroutské polévky

Návody, jak se zbavit nadbytečných kilogramů, bývají leckdy doslova bizarní. Jedním ze šílených receptů, který se s pravidelností opakuje každý rok, je tukožroutská dieta, respektive polévka. Zdravý základ této diety lze využít a doplnit ho o modernější a zdravější prvky diety tak, aby fungovala. Trvale a příjemně.

Výsledek se dostaví

„Když mi ukazovaly klientky týdenní plán s touto dietou, vím, že bych ji držet nedokázala,“ říká nutriční terapeutka a psycholožka Zuzana Douchová.

Jde vlastně jen o ve vodě vařenou zeleninu ochucenou bylinkami a solí.

„Výsledek se sice dostaví, protože odvodníte organismus. Po týdnu však takový pokrm nebudete moci ani vidět, budou vám chybět bílkoviny, tuky i sacharidy a po jejím ukončení kila do čtrnácti dnů opět naberete. Zároveň během takové změny jídelníčku oslabíte organismus a budete náchylnější k virovým onemocněním, které k tomuto období roku patří jako diety. Už vůbec nepřispějete své duševní pohodě,“ upozorňuje Zuzana Douchová.

Přitom by podle ní nemusela být úprava jídelníčku tímto směrem vůbec špatná.

Skvělý pomocník

Z tukožroutské polévky organismus získá zejména vodu, vlákninu ze zeleniny, určitý podíl sacharidů, minerální látky a něco málo vitamínů, které nebyly zničeny varem.

„Takováto polévka by se přitom v řadě různých modifikací mohla stát skvělým pomocníkem při plnění vysněného hubnutí,“ upozorňuje Zuzana Douchová.

Polévka z domácích produktů

Prohřeje – i když letos teploty pod nulu často nepadají, vlhké chladné počasí je pěkně vlezlé a člověk prokřehne. Správná polévka dokáže prohřát. Severské národy ji jsou zvyklé také snídat, aby tělo zahřáli, než vyjdou z domu.

Dodá vlákninu – obyvatelé Česka mají v jídelníčku průměrně méně než polovinu denního příjmu vlákniny doporučovaného Světovou zdravotnickou organizací. Obsažená zelenina pomůže její množství doplnit. Díky tomu se nám sníží pocit hladu.

zeleninaDomácí produkty – tukožrotská polévka se připravuje z cibule, zelí, mrkve, celeru a jeho natě, petržele a její natě, rajčat a paprik. Někdo přidává i červenou řepu, kapustu hlávkovou či růžičkovou, květák, kedluben gigant.

Jde tedy o produkty domácí, které si naši předci běžně uchovávali ve sklepích po celou zimu. Samozřejmě kromě rajčat a paprik, ty však můžete použít z léta připravené ve sklenicích, sterilované ve vlastní šťávě.

Mnozí odborníci na výživu uvádějí, že je vhodnější sáhnout po místních surovinách, než kupovat exotické ovoce a zeleninu.

„Domácí produkty by měly tvořit základ našeho jídelníčku, ostatní bychom měli využívat jako zpestření,“ potvrzuje Zuzana Douchová a podotýká, že zejména na brukvovitou zeleninu, kam patří většina z výše jmenovaných, by se zapomínat nemělo. Studie totiž prokázaly její pozitivní vliv na posilování imunity.

Zdravý upgrade bez jo-jo efektu

Pozitivní vliv může mít nový model tukožroutské polévky ve chvíli, kdy se stane součástí pestrého jídelníčku.

„Zcela určitě bychom neměli konzumovat pouze ji, jak uvádějí recepty stejnojmenné diety. Za určitých podmínek se může stát plnohodnotným obědem, večeří a případně i snídaní, jak jsme zmínili. Jak ji proměnit? Stačí, pokud si přidáte na porci sto až sto padesát gramů libového masa – hovězí, krůtí, králičí, kuřecí a podobně. Zároveň porce nebude představovat jen malou naběračku, jídlo musí zasytit. Vhodné je přidat i malou kávovou lžičku olivového oleje a ještě k ní přikousnout plátek celozrnného chleba. Aby nebyla jen fádní masová, zkuste variantu s fazolemi, cizrnou, tofu,“ radí Zuzana Douchová.

fazoleNutriční terapeutka znovu připomíná: „Taková polévka je jen součást jídelníčku, jeho zpestřením. I když může suplovat hlavní jídlo. Nemůžeme ji brát jako pokrm na celý den. Sice by v tomto případě byla jeho nutriční hodnota možná v pořádku, ale nesmíme zapomínat, že jojo efekt je zrádný.“

Cíle můžeme dosáhnout jen v případě, že se budeme cítit v pohodě po fyzické i psychické stránce, a to při jednostranné dietě nebudeme ani náhodou.

„Neměli bychom zapomínat ani na pohyb, i kdyby mělo jít zpočátku jen o svižnou chůzi. I při ní se nám vyplaví endorfiny a vše bude najednou jednodušší a radostnější,“ uzavírá Zuzana Douchová.



Mohlo by vás také zajímat: