O výživě 15. 1. 2018 | tla

Kozí mléko zpestří jídelníček. Je vhodné i pro alergiky?

Kozí mléko se kdysi pilo v každé chalupě, a to i v té chudé. Kravské bylo již pochoutkou bohatších vrstev. Dnes je tomu naopak. Za mléko od koz a výrobky z něj si dnes připlácíme jako za lahůdku. Řada lidí v něm také spatřuje elixír zdraví a krásy.

Kozí mléko zpestří jídelníček ze Shutterstock.com

Kozí mléko, sýry a jogurty lidé buď milují, nebo naopak nesnáší, a to zejména kvůli jejich specifickému pachu. Jelikož se ale tyto produkty těší u veřejnosti pověsti téměř přírodního léku a rovněž možné alternativy při alergii na mléčné bílkoviny nebo při intoleranci na kravské mléko, leckterý strávník se zapře a i když mu nejde „pod vousy“, pustí se do nich. Jaká je ale realita? Jedná se skutečně o nutriční zázrak nebo jen reklamní tlak?

Rozdíl je malý

Dietoložka Karolína Hlavatá velký rozdíl mezi kozím a kravským mlékem a výrobky z nich nespatřuje. „Složení kozího mléka je podobné kravskému. Má nepatrně více tuků než kravské. Obsahuje více bílkovin, vápníku, hořčíku, draslíku a vitamínu C a A,“ bilancuje dietoložka. Méně má naopak vitamínu B12 a kyseliny listové.

Alergici nejásejte

Fanoušci kozích mléčných produktů v jejich prospěch argumentují nejčastěji tím, že kozí mléko je vhodné i pro lidi alergické na bílkovinu kravského mléka. „Mléko savců obsahuje velké množství druhů bílkovin. Alergie bývá nejčastěji na α-s1 kasein a beta laktoglobulin. Záleží na tom, na kterou bílkovinu je dotyčný alergický a kterou toleruje. Hlavní problém je ale v tom, že spousta alergií je zkřížená. Jinými slovy, pokud je někdo alergický na kravské mléko, má šedesáti procentní šanci, že bude alergický i na kozí,“ varuje Karolína Hlavatá. Jsou dokonce případy, kdy člověk snáší mléko kravské a kozí ne.

To, do jaké míry nám bude mléko vyhovovat či nikoliv, neovlivňuje jen skutečnost, zda je kozí či kravské, ale také další okolnosti. „Skladba mlék záleží i na druhu kozy či krávy, na ročním období, kdy se dojí a tak dále. Například v zimě je obsah bílkoviny a tuku vyšší než v létě,“ říká dietoložka. Z výše uvedených důvodů imunologové a alergologové doporučují při alergii nekonzumovat mléko a mléčné výrobky žádné. Pokud trpíte alergií na mléčné bílkoviny kravského mléka, než se pustíte do experimentu s kozím, raději se nechte vyšetřit imunologem. Ten spolehlivě zjistí, zda máte alergii i na bílkovinu kozího mléka, či nikoli.

Žádoucí zpestření

I když kozí mléko zázraky nedělá, pro zdravého člověka však může být žádoucím zpestřením jídelníčku. „Mléko a mléčné výrobky obecně, ať už kozí či kravské, jsou důležitou součástí racionální stravy a měly bychom si je dopřát denně,“ doporučuje Karolína Hlavatá.

Srovnání mléka kozího s kravským na 100 gramů produktu

  kozí  kravské
Energie   289 kJ 251 kJ
Sacharidy   4,5 g 5,3 g
Laktóza   4,4 g 4,8 g
Bílkoviny   3,6 g 3,2 g
Tuky   4,1 g 3,3 g
Tuky nasycené   2,7 g 1,9 g
Tuky mononenasycené  1,1 g  0,8 g
Tuky polynenasycené   0,1 g 0,2 g
Vápník  134 mg  113 mg
Hořčík  14 mg  10 mg
Fosfor  111 mg  91 mg
Draslík  204 mg  143 mg
Selen  1,4 ug  3,7 ug
Vitamín A  198 UI  102 UI
Beta karoten  7 ug  5 ug
Vitamín C   1,3 mg 0,8 mg
Vitamín B12  0,1 ug  0,4 ug
Kyselina listová  1 ug  5 ug




Mohlo by vás také zajímat: