Za zdroj vápníku se nejčastěji považuje mléko a mléčné produkty. Přitom neustále přibývá těch, kteří se mléku a mléčným výrobkům vyhýbají, ať již z důvodu zdravotních či etických. Mák obsahuje 1 357 mg na 100 g, v mléce je obsah vápníku pouze 124 mg na 100 g. Mák je proto ideálním způsobem, jak dodat tělu chybějící minerál. Díky vysokému obsahu vápníku lze mák zařadit mezi nejvýznamnější zdroje vápníku v prevenci proti osteoporóze (řídnutí kostí) a podpoře pro správný vývoj a fungování kostí. Mák je velmi výživný, obsahuje kolem 50 % rostlinných olejů a bílkoviny. Další tělu prospěšné látky obsažené v máku jsou hořčík, fosfor, draslík a vitamín E. Mák používejte namletý do ranních kaší a koláčů, nebo si z něj můžete vytvořit i makové mléko, které je úžasným nápojem na překyselený organismus. Stačí jen mák namočit přes noc do vody a pak rozmixovat. Výhodou mléčných produktů oproti rostlinným zdrojům je vyšší vstřebatelnost vápníku. Proto jsem do koláče přidala i tvaroh, aby se vápník z máku správně využil a koláč byl bohatý i na bílkoviny. 

RECEPT: MAKOVÝ KOLÁČ BEZ MOUKY

recept na koláč

SUROVINY:

Mák mletý 200 g

Rozinky (nebo jiné sušené ovoce dle chuti) 100 g

Mandle natural (nebo jiné ořechy dle chuti) 30 g

Sezamová semena (nebo jiná semena dle chuti) 30 g

Med 4 lžíce

Vejce 3 ks, oddělené žloutky a bílky

Tvaroh polotučný 250 g

Vanilkový extrakt 1 lžička

Sůl špetka

Šťáva z půlky citrónu

Kakao na poprášení

POSTUP:

Předehřejeme troubu na 180° C a formu na koláč vyložíme pečícím papírem. Sušené ovoce (nejčastěji používám mix rozinek, brusinek a datlí) namočíme na 5 minut do mističky s teplou vodou, aby změklo. Dále rozmixujeme mák, ořechy, semínka a sušené ovoce (do směsi přidáme trochu vody, v které jsme ovoce namáčeli). V jedné míse smícháme žloutky, tvaroh, med, citrónovou šťávu a vanilkový extrakt a důkladně promícháme. Bílky vyšleháme se špetkou soli na tuhý sníh. Do žloutkové směsi vmícháme makovou směs z mixéru. Vše důkladně promícháme a na závěr opatrně vmícháme tuhý sníh. Těsto nalijeme do formy a pečeme cca 45-50 min. Zkoušíme špejlí, zda je koláč hotový. Špejle by měla zůstat suchá. Před podáváním posypeme makový koláč kakaem.

 

Energetická hodnota 1 porce (osminka koláče): 1 035 kJ

18 g sacharidů

12 g bílkovin

15 g tuků

5 g vlákniny

 

Autor článku: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog
www.zuzanadouchova.cz
Fotografie: Tomáš Martínez
Zdroje: www.czfcdb.cz