O výživě 10. 6. 2018 | vcj

Meruňky pomáhají prevenci. Posilují imunitu i podporují redukci

Meruňky patří z hlediska výživových a biologických hodnot k nejcennějšímu peckovému ovoci. Je bohatým zdrojem beta karotenu, posiluje proto zrak a imunitní systém, předchází nádorovému onemocnění a snižuje hladinu cholesterolu.

Meruňka podporující zdraví
Meruňky pomáhají prevenci zdraví ze Shutterstock.com

Zdraví prospěšná peckovina

Krásně oranžovou barvu mají meruňky díky vysokému obsahu beta-karotenu, významnému antioxidantu s mnoha preventivními účinky. Meruňky obsahují také vitamíny C, A, B a z minerálů převážně železo a draslík. Jsou také bohatým zdrojem vlákniny. Meruňky posilují imunitu, peristaltiku střev a snižují hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Mají také blahodárný účinek na vlasy, nehty a pleť díky kyselině pantotenové a pomáhají odbourávat stres a psychické napětí. Meruňky se také doporučují při chronickém zánětu sliznic, dutin a ekzémech.

Olej z meruňkových jader má nevtíravou vůni a dlouhou trvanlivost a regenerační schopnosti, používá se proto jako základ do kosmetických prostředků.

Široké spektrum účinků 

  • podporují imunitu a snižují množství volných radikálů (vitamín C, A)
  • omlazují a zpomalují proces stárnutí buněk (vitamín B5 - kyselina pantotenová)
  • zlepšují náladu
  • pomohou z únavy a zlepšují soustředění (niacin)
  • ozdravují sliznice, kůži, vlasy, nehty
  • podporují tvorbu buněk (kyslina listová)
  • zlepšíují krevní obraz (železo, měď, kyselina listová)
  • pomohou od suchosti sliznic krku a nosohltanu
  • napomáhají redukci (nízký obsah kalorií, vitamín B5)

Sušená na kvalitě neztrácí

Pokud je sušená meruňka bez přidaného cukru, má o něco nižší energetickou hodnotu (odpovídající hodnotám dle druhu ovoce) než ovoce doslazené. Je i nutričně vhodnější. Ovoce lyofilizované je sušené mrazem, díky tomuto rychlému šetrnému zpracování mohou obsahovat více vitamínů, které jsou citlivé na teplotu (termolabilní). 

Meruňka je jedním z nejrozšířenějších stromů na světě

Pochází ze severní Číny, kde stále planě roste. Na zpáteční cestě z válečných výprav po Indii ji do Řecka přivezl Alexandr Veliký. Později se dostala do Říma a odtud se její pěstování rozšířilo do celého Středomoří. V 18 . století byla převezena do Severní Ameriky, kde se ujala v Kalifornii a ve státech podél Mississippi. Její dlouhá pouť však tímto neskončila. Američtí astronauti ji na jedné ze svých výprav do vesmíru vzali na měsíc.





Mohlo by vás také zajímat: