Product placementO výživě 25. 1. 2018 |  PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Nejlepší snídaně? Směs několika různých druhů vloček

Snídaně patří mezi nejdůležitější jídla dne. Energii spotřebovanou v průběhu noci je zapotřebí doplnit. Kdo tedy snídani vynechává, bývá méně výkonný, snadněji se unaví a večer se pravděpodobně nají víc, než je tělu milé. Není se tedy čemu divit, že „nesnídači“ často bojují s nadbytečnými kilogramy. Různé druhy vloček představují perfektní základ snídaně, nebo vydatnější svačiny. Velmi dobře zasytí a udrží hladinu krevního cukru stabilní.

Emco Lehké & křehké jsou ideální plně vyváženou snídaní

Různé druhy – pestré chutě i živiny

Mysli lehké & křehké kanadské borůvky & gojiPřipravené směsi šetří náš čas, nemusíme si je míchat sami doma. Co je ale u kupovaných směsí důležité? Neměly by být zbytečně přislazované. Je proto dobré číst informace na obale a vybrat si směs bez přidaného cukru a tuku. Nejlepší volbou je proto müsli v podobě směsi různých druhů vloček, navíc doplněné o semínka, ořechy, kvalitní vysokoprocentní čokoládu, sušené neproslazované ovoce...

Rozmanitost snídaně získáme přidáním čerstvého ovoce

Vločky je vhodné kombinovat s potravinou bohatou na bílkovinu, jako je tvaroh (může být i smíchaný s jogurtem), skyr, jogurty nebo mléko, včetně rostlinných mlék, např. mandlového nebo sójového.

Mysli lehké & křehké se semínky & ořechyAntioxidační bombou jsou borůvky, maliny (ideální je mít ovoce připravené zmražené, jen si večer oddělíme porci do lednice, aby se přes noc pomalu rozmrazilo) a jiné drobné plody. Zajímavé je i sušené ovoce, např. sušené brusinky nebo goji, nedoslazovanou novinkou je také mrazem sušené ovoce, které si zachovává vysokou nutriční hodnotu, chuť, barvu a strukturu. Vzhledem k nízké hmotnosti se výborně hodí na cesty.

Směsi zajistí pestrost výživy

Směsi vloček z různých obilovin zvyšují pestrost stravy a pomáhají rozšířit i spektrum přijímaných zdraví prospěšných látek. Na trhu jsou dostupné směsi obohacené semínky a oříšky, či o superfood například kanadské brusinky a goji

  • Oves:  je funkční potravina příznivě ovlivňující zdraví člověka. Má vysoký obsah bílkovin a příznivé zastoupení aminokyselin. Bílkoviny ovsa se od jiných obilovin liší i obsahem prolaminů, tedy bílkovin, které stojí v pozadí nesnášenlivosti lepku, celiakie. Dále se vyznačuje poměrně vysokým obsahem tuku, s dobrým zastoupením kyseliny linolové, nadprůměrným obsahem thiaminu (vitaminu B1) a rozpustnou vlákninou s převahou beta-glukanů. Pozitivní účinky beta-glukanů spočívají ve vlivu na snížení hladiny celkového cholesterolu, „špatného“ LDL cholesterolu, krevního tlaku, příznivém vlivu na snížení a úpravu hladiny krevního cukru a zlepšení zažívání.
  • Žito: patří na našem území k nejstarším obilovinám pěstovaným pro lidskou výživu. Má vysoký obsah bílkovin, které jsou bohaté na esenciální aminokyseliny. Zrno a mouky jsou cenným zdrojem vlákniny, včetně beta-glukanů a maltodextrinů a řady bioaktivních látek s antioxidačním účinem. Výsledky studií ukazují, že látky obsažené v žitě příznivě působí na snižování krevního tlaku, zlepšují metabolismus sacharidů a snižují hladinu krevních tuků.
  • Ječmen: je po pšenici druhou nejstarší zemědělsky pěstovanou obilninou na světě. Pravlastí pěstování ječmene je Asie, především oblast tzv. „úrodného půlměsíce“, což je oblast dnešního Iráku, Izraele, Palestiny, Libanonu a Sýrie. Ječmen se vyznačuje vysokým obsahem vitaminů B skupiny, především thiaminu, riboflavinu (vitamin B2) a niacinu. Z minerálních látek je mimořádný obsah železo.
  • Pšenice: pšenice patří mezi nejvíce pěstovanou obilovinu v naší republice. Přestože bývá někdy zatracovaná, její význam ve výživě je značný. Je jedním z nejdůležitějších zdrojů thiaminu, riboflavinu a niacinu. Jedná se o vitaminy B skupiny, důležité pro uvolňování energie z potravy. Z minerálních látek obsahuje pšenice draslík, síru, hořčík, vápník, mangan, železo, zinek a měď. Největší obsah minerálních látek je soustředěn v klíčku a obalech zrna, proto je nutričně hodnotnější mouka celozrnná.

Mysli lehce & křehce

Příkladem vyvážené směsi vloček bez přidaného cukru a tuku jsou nové výrobky EMCO – Mysli lehké a křehké s kanadskými borůvkami a goji nebo Mysli lehké a křehké se semínky a oříšky.

Balení obsahují mix 4 druhů speciálně upravených vloček. Tím šetří čas na přípravu a odpadá nutnost připravovat si směs doma. Obsahují minimum přidaného cukru a jsou doplněné o superfood (semínka, goji, brusinky).

Sladká snídaně i pro redukující? Kouzlo je ve velikosti porce

Dietologové vločkové směsi doporučují jako dobrou volbou i pro bojovníky s nadbytečnými kilogramy. Ti si také rádi pochutnají na sladké snídani. Záleží ovšem na další úpravě. Lidé v redukčním režimu by měli dodržet doporučené množství, nepřidávat cukr a med. I s ovocem je nutné zacházet opatrně. Na druhou stranu je možné přidat trochu více tvarohu, skyru, či jogurtu.

Ráno je zapotřebí nastartovat organismus, který „jede“ na cukry. Jednoduché cukry obsažené v ovoci tělo i mysl „nakopnou“. A sacharidy, což jsou složené cukry, dodají energii postupně v průběhu celého dopoledne.

Porce vloček na snídani se liší podle celkového energetického příjmu, pro hubnoucí je porce 50 g, pro neredukční režimy 80 g-100 g (vyšší hodnota platí pro muže). S bílkovinami nešetřete, optimální je přidat alespoň 200 g jogurtu nebo 150 g tvarohu nebo 250 mléka. Porce čerstvého ovoce pro redukční režimy je 50-100 g.





Mohlo by vás také zajímat: