Avokádo
Zdroj: Avokádo ze Shutterstock

Hlavní živiny avokáda

Avokádo patří mezi nejvýživnější ovoce, přestože se často používá v kombinaci se zeleninou. Má sice na ovoce vyšší energetickou hodnotu (na 100 g kolem 700 kJ), ale zato díky nižšímu podílu vody vyšší obsah nutričních látek. Tuky jsou hlavní živnou, kterou avokádo poskytuje (15 %). Jde převážně o zdravé nenasycené mastné kyseliny, nasycených kyselin obsahuje avokádo pouze kolem 2 %. Tento plod tak pomáhá snižovat cholesterol.

Další důležitou živinou avokáda jsou bílkoviny, které tvoří až 2 % celkové hmotnosti. Sacharidů obsahuje avokádo na ovoce poměrně málo, pouze 8 %, zato vlákniny kolem 7 %. Avokádo je nejbohatším druhem ovoce poskytující vitamín E a železo. Dále avokádo obsahuje vitamíny skupiny B, C a z minerálů draslík, měď, hořčík a fosforAvokádo podporuje vznik hormonu serotoninu a pozitivně tak působí i na naší psychiku.

Avokádo v obchodě - jak si vybrat to správně zdralé

Zralé avokádo by mělo být na omak jen lehce měkké a pružné. Vyhněte se těm, co mají již vroubky a po zmáčknutí se vytvoří výrazné důlky. Test zralosti avokáda můžete udělat i pomocí stopky. Pokud stopka nejde odloupnout, je avokádo ještě nedozrálé. Pokud odloupnout jde a dužina pod ní je nahnědlá či úplně hnědá je avokádo přezrálé. Dobře zralé avokádo má pod stopkou dužinu pěkně zelenou, zelenožlutou nebo nažloutlou.

Zpracování avokáda

Nejvíce výživná část avokáda je ta těsně pod slupkou, proto avokádo nikdy neloupeme. Avokádo si rozkrojíme podélně na dvě půlky, otočíte půlky proti sobě a přirozeně oddělíme. Pecku odstraníme tak, že do ní lehce sekneme nožem, pootočíme a vyjmeme. Dužinu ze slupky pak vydlabeme lžící. Nezapomeňte avokádo před úpravou pokapat citrónovou šťávou pro zachování barvy, má tendenci rychle hnědnout.

Avokádo nejen v kuchyni

Avokádo nejlépe chutná syrové do salátů, pomazánek či různých dipů. Nejčastěji dělám z avokáda pomazánku guacamole. Připravuji jí jen z rozmačkaného avokáda, nadrobno pokrájené červené cibule, citrónové šťávy, soli, pepře a čerstvého koriandru. Někdy přidám i česnek a pokrájená rajčata. Avokádo můžete upravit i tepelně do polévky, omáček či grilované. Avokádo používám i na sladko v různých dezertech. Díky vysokému obsahu živin se avokádo hodí i na zevní použití pro vysušenou a unavenou pleť. Můžete si z rozmačkaného avokáda udělat pleťovou masku, nebo použít avokádový olej.