O výživě 11. 6. 2018 | tla

Okurka? Díky draslíku skvělá na vyšší tlak

Obyčejná, či neobyčejná? Dá se chroupat jen tak, připravit z ní celou řadu salátů...a nejen to. Salátovou, či nakládačku je možné dusit, připravit z ní mozeček s vajíčkem, podobně jako z květáku. Hodit ji na gril. Upravit jako polévku. A třeba také smažit. Skvělá je i do batohu na výlet jako pojistka, když dojde voda.

Okurka ze Shutterstock.com

Sezóna okurková právě začíná. Přestože si salátovku v supermarketu můžeme koupit po celý rok, ty nejlepší si domů přineseme nyní. Zkuste si jen vzpomenout, jak voní po rozkrojení právě čerstvá, sklizená v čase sezóny. Cítíte tu nádhernou vůni?

Osvěží, povzbudí

Okurka se dá v nadsázce označit za umně zabalený iontový nápoj. „Obsahuje kolem 95 procent vody, z minerálních látek zejména draslík, hořčík, fosfor, křemík a vápník. Z vitamínů je dobré jmenovat beta-karoten,“ vypočítává nutriční terapeutka Zuzana Douchová. Zároveň obsahuje velmi málo energie. „Stogramová porce okurky má průměrně pouhých 67 kJ,“ říká Zuzana Douchová.

Skvělá na vyšší tlak

Velký podíl draslíku dělá z okurky výtečnou zeleninu pro hypertoniky, tedy lidi trpící vysokým krevním tlakem. V Česku jich je podle odhadů na dva miliony a mnoho z nich to vůbec neví! „Na rozdíl od sodíku, kterého máme v běžném jídelníčku více, než bychom měli mít, u draslíku je to obvykle opačně. Draslík se v organismu podílí na regulaci tlaku krve i srdečního tepu,“ vysvětluje Zuzana Douchová.

Ovodňuje

okurkaOkurka má díky obsahu minerálních látek a velkému množství vody mírný močopudný efekt. Zbavuje tělo přebytečné vody. Ve spojení s nízkou energetickou hodnotou tak je výtečným pomocníkem při redukčních dietách.

Pro krásu

Není snad nikdo, kdo by si slupku od okurky „nenalepil“ na obličej, nebo si kolečka nepoložil na oční víčka. Praktický prostředek našich babiček na unavenou pleť a oči, má opravdu něco do sebe. Důvodem je jednak vysoký podíl vody, dále křemíku a síry. Také pomáhá, že si ji na pleť přikládáme vychlazenou. Nelepší způsob, jak pleť co nejlépe hydratovat, je použít okurku „zevně i vnitřně“.

Skvělá je, pokud zůstaneme na sluníčku déle, než jsme měli. Není-li poškozena kůže, neudělaly se vám puchýře, přiložte si na postiženou oblast obklad z nahrubo nastrouhané okurky.





Mohlo by vás také zajímat: