Nejdříve najděte příčinu nízké hmotnosti

Podváha může být projevem například nedostatečné výživy, nadměrné fyzické i psychické zátěže, poruchy příjmu potravy, střevních onemocnění, hyperfunkce štítné žlázy či jiných metabolických poruch. Opakované a neúspěšné pokusy o přibírání mohou být tedy následkem nějaké somatické či psychické poruchy. Proto je nejdříve nutné odhalit příčinu nízké hmotnosti, jen tak je následná léčba úspěšná a obvykle vyžaduje odbornou pomoc.

Dietou nepřiberete

Mnohdy se setkávám s klienty, kteří potřebují vzhledem k nízké hmotnosti přibrat a dokonce i někdy jedí větší porce jídla, avšak dietního! Sníst velký talíř plný zeleniny s velkou porcí libového masa či nízkotučných mléčných výrobků samozřejmě bez tuku a často i přílohy rozhodně není o přibírání! Stejně tak jíst 2-3 krát denně nebo nepravidelně nelze považovat za přibírací režim. O pravidelných aerobních pohybových aktivitách ani nemluvě.

Zdravé přibírání

Pro zdravé přibírání platí obdobné zásady jako pro zdravé hubnutí, avšak ve zcela odlišném množství! Základem přibíracího jídelníčku rozhodně nejsou smažená jídla a sladkosti, ale zdravé přirozené potraviny. Množství je vždy individuální a proto nelze uvést univerzální jídelníček pro všechny. Navýšení energetického příjmu je tedy samozřejmostí a snížení energetického výdeje rovněž. Pohyb je u přibrání také důležitý pro budování svalové hmoty a tvarování postavy, ale v podobě spíše posilovacích cviků než například běhání.

Jaké potraviny jíst pro nárůst hmotnosti

   
Mlsejte zdravě se sušenkami
společnostiRej, které jsou označeny
logem Vím, co jím.
 

Všechny! U přibírání by nemělo být žádné omezení, ale hlavně vyváženost. Je nutné zařadit všechny základní živiny v neredukčním poměru. Každé jídlo by tak mělo obsahovat sacharidy, bílkoviny i tuky. Sacharidy vhodné pro přibírání jsou celozrnné obiloviny a pečivo, ovoce čerstvé i sušené a zdravé sladkosti v podobě ovesných sušenek, tvarohových koláčů, ochucených plnotučný mléčných výrobků, zmrzliny, apod. Bílkoviny vhodné pro přibírání kromě masa, vajec a tučných ryb jsou plnotučné mléčné výrobky, čerstvé a tvrdé sýry a luštěniny. Tuky jsou pro přibírání zásadní a to v podobě rostlinných kvalitních olejů, ořechů a semen. Doporučuji jimi u každého jídla nešetřit.

 

Vysoce koncentrované potraviny

Přibrat je někdy nesmírně obtížné vzhledem k často nereálně velkým porcím. Zvláště například po prodělané anorexii, kdy je žaludek více než stažený. Je proto nutné vybírat potraviny, které v menším množství obsahují vyšší množství kalorií a živin. Těmito potraviny jsou například právě ořechy, semínka, ořechová másla, rostlinné tuky, raw tyčinky, plnotučné mléčné výrobky, jogurtové nápoje, avokádo a kvalitní čokoláda.

Pravidelnost a trpělivost

Pro přibírání stejně jako hubnutí je důležité rozložit si jídlo během dne na 3 hlavní jídla, 2 svačiny a často i druhou večeři. Důležité je však dlouhodobě vytrvat! Pokud po týdnu neuvidíte žádné výsledky, je na ně příliš brzy. Buďte k sobě a svému tělu trpěliví a poslouchejte své chutě a potřeby, někdy jen to stačí k úspěšnému přibrání.

Toto je orientační přibírací jídelníček, který je pouze pro inspiraci. Nenahrazuje individuálně sestavený jídelníček, který se u každého liší preferovanými jídly, příjmem energie a živin:

 
Snídaně
3 ks žitného chleba namazané tlustou vrstvou arašídového másla a marmeládou + pribináček nebo smetanový ovocný jogurt + bílá káva
 
 
Svačina dopolední
banán + balení ovesných sušenek + jahodový jogurtový nápoj
 
 
Oběd
Polévka luštěninová + kuřecí maso obalené v mandlích s kuskusovým salátem a dipem se zakysané smetany + může být i zákusek (např. čokoládové brownies, cheesecake, zmrzlina)
 
 
Svačina odpolední
2 ks tvarohového koláče + ovocný salát s bílým smetanovým jogurtem, posypaný ořechy a hořkou čokoládou
 
 
Večeře
Míchaná vejce 3 ks na másle, 2-3 ks celozrnného pečiva se šunkou a sýrem a avokádovým salátem
 
 
Svačina večerní
Banánové smoothie s chia semínky, medem, kokosovým mlékem a kakaem
+ v průběhu dne libovolné množství ořechů, sušeného ovoce a kvalitní hořké čokolády.