Jsou skvělé ke kávě, k tomu hořké a stačí vám jako lahůdka jen dva, tři. Tedy naprosto ideální pro permanentní dietáře. Jestli jste je ještě nezkoušeli, radost z nich zcela jistě nebudou mít milovníci mléčné čokolády. Jsou opravdu hořké!

Zato svému tělu při pravidelném schroupání pár kousků nepražených kakaových bobů děláte velmi dobře. Sami pocítíte, že dokážou „nakopnout“, zlepšit náladu.

Velkou výhodou, pokud si dáte boby k odpolední kávě místo dortíku, že neosahují cukr a nezdravé tuky. Ty v nich obsažené v podobě kakaového másla nemají negativní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. A ve srovnání s klasickou čokoládou s nim neslupnete i hromadu přidaného cukru.

Srovnání kakových bobů a čokolády

Výživové hodnoty na 100 g kakaové boby mléčná čokoláda
Energie 2409 kJ 1770 g
Bílkoviny 12,4 g 12,2 g
Sacharidy 6,0 g 71,5 g
Tuky 51,6 g 9,6 g

Přestože se může zdát, že kakaové boby jsou vysoce energetické, tak pokud je ochutnáte, zjistíte, že jich sníte opravdu jen pár. Zato mléčné čokolády dokážete bez problémů spořádat půl ale i celou tabulku.

Plné prospěšných látek

Zato obsahují antioxidační látky, kterým se v odborných studiích připisují pozitivní účinky na řadu civilizačních chorob, pomáhají regulovat krevní tlak, metabolizmus cukrů v těle, posilují imunitní systém...

Jsou nabité minerálními látkami, které řadě lidí vzhledem k jejich nevyváženému jídelníčku chybí. Najdeme v nich hořčík, chrom, železo, mangan, zinek...

Zlepší náladu 

O kakau je známo, že látky v něm obsažené umí navozovat blaženost. Kakaové boby jsou proto právem přezdívané přirozeným antidepresivem.

Neradi hořké? Dejte si horké...

Máte-li rádi kakao, ale dáváte přednost spíše sladké tabulce čokolády, i když víte, že byste neměli, zkuste takový mezistupeň. „Asi nejkoncentrovanějším zdrojem zdraví prospěšných látek z kakaových bobů je kakaový prášek, ten klasický tmavý. Když je chcete získat, udělejte si hrnek kakaa. Je v něm i mléko jako zdroj bílkovin a vápníku. Připravit si kakao jako nápoj je tisíckrát lepší, než sníst půl tabulky mléčné čokolády. A nejen pro dospělé, ale samozřejmě i pro děti,“ radí dietoložka Karolína Hlavatá s tím, že bychom však měli šetřit cukrem. Když ochutnáte samotné vlažné mléko, zjistíte jak lahodně sladké je samo o sobě.