V případě kečupů existuje totiž spousta zdravotních a stravovacích rizik. "U kečupů bychom si měli dát pozor zejména na přidaný cukr a sodík, tedy na přidanou sůl. Obsah soli by měl být nižší než 1 gram na 100 gramů výrobku a zároveň by kvalitní kečup měl být vyroben alespoň z 200 gramů rajčat na 100 gramů výrobku, nižší hmotnost rajčat je při výrobě kečupu třeba nahradit zahušťovadly či škroby,” jmenuje nutriční terapeutka Veronika Jirkalová hlavní věci, které na obalech kečupů sledovat.

Logo Vím, co jím zatím nenese žádný kečup. Při průzkumu v obchodě se nám nepodařilo najít takový, který by kritériím naprosto dostál. Soli by totiž měl podle kritérií kečup obsahovat maximálně 1,8 g na 100 g výrobku. Problém pak představuje doslazování. Cukr totiž výrazně navyšuje energetickou hodnotu, jejíž kritérium je při hodnocení Vím, co jím méně jak 100 kcal (420 kJ) na 100 g výrobku. Z tohoto pohledu by kritérii mohli projít kečupy slazené jinak než cukrem, případně kečupy s přívlastky "fit" a podobně. Zde přinášíme výběr kečupů, na něž jsme narazili v obchodě.

 

  Stevia Ketchup 500 g, Spak

Průměrná výživová hodnota ve 100 g:

Energetická hodnota

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

Podíl rajčat

39 kcal

1,2 g

6,8 g

0,1 g

170 g rajčat na 100 gramů kečupu

 

 Originál Tomato Ketchup Heinz

Průměrná výživová hodnota ve 100 g:

Energetická hodnota

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

Podíl rajčat

103 kcal

0,9 g

24,1 g

0,1 g

132 g rajčat na 100 g kečupu

 

 Kečup jemný OTMA GURMÁN TD NEW

Průměrná výživová hodnota ve 100 g:

Energetická hodnota

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

Sůl

Podíl rajčat

123 kcal

0,9 g

29 g

0,4 g

2,2 g

150 g rajčat na 100 g kečupu

   

Heinz FIT Ketchup

Průměrná výživová hodnota ve 100 g:

Energetická hodnota

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

Podíl rajčat

77 kcal

0,9 g

16,6 g

0,1 g

144 g rajčat na 100 g kečupu

Velké rozdíly v kvalitě kečupů jsou dány použitými surovinami, recepturami a technologickými úpravami. K nejčastějším prohřeškům u tohoto typu výrobku patří šizení rajčatového protlaku. Rajčatový podíl byl pak nahrazován v lepším případě přídavkem levnější přírodní složky (jablečnou dření, karotkou, cibulí), v běžnějším případě přídavkem cukerných sirupů, modifikovaných škrobů nebo jiných aditiv. Tyto náhrady se pak odpovídajícím způsobem promítaly na ceně výrobku (jejím snížením), na barevnosti, chuti a konzistenci a nutriční hodnotě - docházelo ke snížení obsahu nutričně významných látek pocházejících z rajčat.

Podíl rajčat v kečupech

Požadavky na kečupy definuje i vyhláška ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb. Podle této vyhlášky u kečupů, u nichž musí být obsah „refraktometrické sušiny“(= obsah „cukrů“ měřený refraktometrem) nejméně 25 %, se požaduje, aby alespoň 7 % sušiny pocházelo z rajčat. U kečupů označených „Prima“, „Extra“, „Speciál“ musí být celkový obsah refraktometrické sušiny nejméně 30 %, a přitom nejméně 10 % musí pocházet z rajčat.

Čím kečup nahradit?

Odpověď nám dává nutirční terapeutka. “Například kvalitním rajčatovým protlakem dochuceným například troškou medu, citronové šťávy a sojové omáčky nebo také salsou, která chuťově pokrm velmi ozvláštní.”