Ačkoli je hrách pro tělo potravinou velice hodnotnou a prospěšnou, málokdo zná všechny jeho příznivé vlastnosti. Podobně jako u čočky nebo fazolí. Hrách obsahuje řadu cenných látek a jeho vysoký podíl vitamínů B má pozitivní vliv na nervovou soustavu. A jaké jsou další důvody, proč je hrách skvělou součástí zdravého jídelníčku?

  • Obsahuje velmi malé množství tuku.
  • Zlepšuje trávení - vláknina obsažená v hrachu pomáhá předcházet zácpě a působí detoxikačně.
  • Prospívá srdci - snižuje cholesterol a posiluje krevní oběh
  • Vápník, fosfor a tiamin přispívají k funkčnosti nervů, riboflavin posiluje vlasy a pokožku a niacin zlepšuje náladu.

Co hrách obsahuje?

Hrách je důležitým zdrojem aminokyselin, bílkovin, dále obsahuje tuky, enzymy, betakaroten, vitaminy E, B1, B2, B6, lecitin, fytoestrogeny, z minerálních látek fosfor, vápník, hořčík, síru, ze stopových prvků chrom, železo, měď, kadmium, kobalt, mangan, selen a zinek.

  Knorr hrachová polévka
 
Logo Vím, co jím je jistota, že je vaše volba správná.

Hrách je nízkokalorickou potravinou s malým obsahem tuku. Jeho skvělou vlastností je i to, že sytí na delší dobu, i proto je vhodnou součástí redukčních jídelníčků. Ideálními pokrmy z hrachu jsou polévky a kaše. Připravit si hrách můžete i jako přílohu k masu nebo ho přidejte do salátu.

Pro ty, co si nestíhají připravit domácí hrachovou polévku, máme tip na Knorr polévku Na každý den s logem Vím, co jím – je hotová za pár minut a díky logu máte zaručeno, že obsah nasycených mastných kyselin, transmastných kyselin a sodíku je nižší než je tolerované denní množství těchto negativních živin.

Luštěniny a nadýmání

Jedním z důvodů menší popularity luštěnin v jídelníčku je i nadýmání, za které mohou oligosacharidy v nich obsažené. Žádná část lidského zažívacího traktu neprodukuje enzymy schopné štěpit tyto oligosacharidy. Ty jsou trávené až bakteriemi, které se nachází v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání. Existuje ale několik rad, jak nepříjemné projevy zredukovat:

  • Namáčení

Oligosacharidy jsou ale rozpustné ve vodě, proto lze jejich obsah v luštěninách výrazně snížit několikahodinovým máčením ve vodě před kuchyňskou úpravou. Tuto vodu ale už nepoužívejte při další přípravě luštěnin.

  • Klíčení

Jiným způsobem, jak zbavit luštěniny oligosacharidů, které způsobují nepříjemnou plynatost, je naklíčení - například naklíčené sójové boby jsou po třech dnech klíčení téměř bez těchto oligosacharidů. V naklíčeném semeni totiž rapidně stoupá obsah vitamínů a enzymů, mění se skladba sacharidů na lehce stravitelné a probíhají další prospěšné chemické změny.

Při domácím klíčení luštěnin je nutné přísně dodržovat správný postup, pravidelně vyměňovat vodu, protože při klíčení dochází ke zvýšenému výskytu mikroorganismů (bakterií a plísní).