O výživě 24. 6. 2018 | tla

Zelenina bohatá na betakaroten? Vodní meloun není jen voda...

V horkých dnech jsou díky vysokému obsahu vody ideálním osvěžením, zvlášť když jsou dobře vychlazené. Ať už máte raději vodní nebo cukrový, je vždy pro váš organismus přínosem. Přesto v melounech jisté rozdíly jsou.

Meloun ze Shutterstock.com

Melouny, které mají červenou a oranžovou dužninu, jsou bohaté na betakaroten, který patří mezi důležité antioxidanty. V těle se z něj vytváří vitamín A. Prospívá zraku, zpomaluje degenerativních procesy spojené se stárnutím a příznivě působí na pleť.

I pro diabetiky

meloun„Hojně jsou doporučované i při diabetu, jelikož vysoká hladina krevního cukru poškozuje cévy a právě antioxidačně působící látky je ochraňují,“ doporučuje melounoné hody diabetoložka Karolína Hlavatá i lidem s cukrovkou. Na druhou stranu upozorňuje, že nic se ale nemá přehánět. A tak by si diabetici měli dát melounu 100 až 200 gramů.

  • Meloun vodní obsahuje ve 100 gramech 6 až 8,5 gramu sacharidů, meloun žlutý 9 gramů sacharidů. Celkové množství sacharidů za den u diabetika by se mělo pohybovat mezi 175 až 225 gramů, jejich přesné množství by měl určit lékař.

Jde o zeleninu

Přestože jsou melouny sladké, patří mezi zeleninu. „A vodní melouny mezi zeleninu velmi dobře stravitelnou. Díky tomu, že je v nich vyšší podíl vody, a to kolem 90 procent, mají nižší energetický obsah, a tak jsou vhodnější pro ty, kteří bojují s nadváhou,“ říká dietoložka. Samozřejmě to neznamená, že ho můžeme při dietním programu sníst kila. Ale kousek jako příjemná sladká mlska je ideální.

Přikousněte sýr či šunku

Z hlediska vitamínů je vodní meloun spíše podprůměrným zdrojem. „Je močopudný a přispívá k celkovému příjmu tekutin. Jelikož je to zejména voda a cukr, příliš nezasytí. Proto je lepší dávat si ho s bílkovinou, ideálně se šunkou nebo kouskem sýra,“ doporučuje Karolína Hlavatá.

Jaké jsou druhy?

  • Meloun vodní: Má jasně červenou nebo i žlutou křehkou dužninu. Obsahuje kyselinu listovou, vápník a železo, vitamíny A, B a C.
  • Žlutý cukrový meloun: Slupka je žlutá, hladká, jemně zbrázděná rýhami. Dužina je bledě zelená až žlutá. Obsahuje vysoký podíl vitamínu A, dále pak vitamíny B1, B2, PP či P, vitamín C či některé minerální látky. Má jemné medové aroma. Výborně chutná s parmskou šunkou nebo s jogurtem.
  • Galia meloun: Říká se mu také ananasový nebo bradavčitý. Má kulovitý tvar, kůra je nazelenalá s výraznou vystupující síťovitou kresbou. Konzistence dužiny je podobná mangu, barvu má při správné zralosti meruňkovou a aroma připomíná ananas. Obsahuje vápník, fosfor a vitamíny A a C.
  • Piel de sapo_ Je nazývaný též ropucha či želví kůže. Má oválný tvar, žluto zelenou slupku se zelenými pruhy nebo skvrnami. Dužina je světlá, bílo žlutá. Má aromatickou lahodnou chuť.

Kolik je v nich energie?

Meloun Energie ve 100 g      Sacharidy             Voda            
Vodní 117,9 kJ 6 g 93 g
Žlutý 150 kJ 9 g 91 g
Galia 226 kJ 12,4 g 90 g
Piel de sapo        183 kJ 11,4 g 90 g

              





Mohlo by vás také zajímat: