Dieta „cukrovkářů“ není jen o sladkém. Jejím principem jsou především pravidla zdravého stravování a celkově životního stylu. Právě v nich bychom měli hledat inspiraci, jak přes vánoční svátky a nejen během nich nenabrat přebytečná kila. A v případě, že jsme diabetici, sami sobě neubližovali či se dokonce vyhnuli zdravotním komplikacím.

Náhradní sladidla

V „dia“ cukroví jsou místo klasického cukru náhradní sladidla. Jsou-li nízkoenergetická, například aspartam, je to v pořádku a výsledná energetická hodnota bude nižší. „Pokud obsahuje fruktózu, která má trochu odlišný metabolismus nevyžadující takovou produkci inzulinu, je to z energetického hlediska stejné, jako kdyby byl v pečivu cukr,“ upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Není to jen o cukru

Ani fakt, že výrobek bude mít nižší obsah sacharidů, není jistotou, že bude méně kalorický. „Často totiž obsahuje více tuku. Takže například dia vanilkový věneček bude sice méně sladký, ale energetická hodnota bude stejná, jako u klasického,“ objasňuje dietoložka.

Varování dibetikům

Tuky, tuky... Za většinou případů cukrovky druhého typu nestojí obliba cukru, jak si mnoho lidí myslí, ale právě velký příjem tuku a nedostatečný výdej energie, tedy pohyb! „Zejména u cukrovky druhého typu je třeba dbát na celkový energetický příjem a omezovat nejen konzumaci sladkostí, ale i uzenin, smetanových mléčných výrobků a tuků,“ doporučuje Karolína Hlavatá. A právě v tom bychom se mohli inspirovat i my zdraví, kteří nechceme o svátcích přibrat.

Zkuste pravidla „dia diety“

Jezte pravidelně cca po třech hodinách po menších porcích (3 hlavní jídla, 2 svačiny, druhá večeře).

Připravte si méně tučný bramborový salát – místo majonézy přidejte nízkotučný bílý jogurt.

Kapra nesmažte, pečte ho nebo uvařte v páře třeba se zeleninou.

Místo vinné klobásy sáhněte právě po rybě, ať je to právě kapr či moderní losos.

Omezte alkohol, který obsahuje značné množství cukru a je velmi kalorický. Připijte si jen jednou sklenkou bílého suchého vína.

Cukroví si klidně dopřejte i »nedia«. Jezte ale sušenky neplněné tučnými krémy a v malém množství! Třeba s hořkým čajem k dopolední svačině.

Hýbejte se. Každé jídlo zvýší hladinu cukru v krvi, pohyb ji zase sníží a také spálíte přebytečné kalorie.