O zdraví 31. 1. 2020 | PhDr. Iva MálkováPhDr. Iva Málková

Emoční hlad jídlem nezaženeš. I přejídání je možné se odnaučit

Po narození a minimálně po dobu kojení jí dítě jen tehdy, pokud má fyziologický hlad. V průběhu času však přestává být často spouštěčem k jídlu pouze tělesný hlad, ale objevují se i jiné důvody. Záleží na tom, jak reaguje maminka na potřeby dítěte. Během života se učíme vhodným i nevhodným návykům a mezi nevhodné návyky patři emoční jedení.

Emoční hlad - jeho vznik a léčba
Stock Photos: Dean Drobot /Shutterstock.com

Jak vzniká emoční jedení?

Když jste jako miminko plakali, protože jste chtěli třeba přítomnost maminky, a ona vám místo toho dala piškot, naučili jste se, že nepohoda se řeší jídlem. To se v průběhu dětství posilovalo (například když jste si rozbili koleno, dostali jste na uklidnění nějakou sladkost) a zůstalo vám to až do současnosti. Nepohoda je pro mnohé z vás spouštěčem k jídlu. Pro jiné může být spouštěčem k jídlu pohoda – i to jste se naučili. Třeba vám ve školce nebo doma dávali bonbon, když jste byli hodní. V pozdějším věku bylo příjemné setkání s přáteli spojováno třeba s posezením v kavárně při dortíku.

  • Jídlo se stalo prostředkem k navazování společenských vztahů a získávání náklonnosti.

Umocnění pohody jídlem přetrvává pak i v dospělosti (jídlo je napodmiňováno na televizi, knížku apod.). Veškeré oslavy a svátky nejsou v naší zemi spojovány s duchovními tradicemi, ale především s jídlem. Signálem k jedení není přirozená potřeba jíst, ale jiné podněty.

Jak rozlišit fyziologický hlad od emočního

HladPokud nedovedete úplně odlišit, zda vás skutečně trápí hlad, nebo se potřebujete najíst, abyste zklidnili emoce a mysl, udělejte si před jídlem rychlý test. Zaškrtněte si ta tvrzení, která charakterizují váš „hlad.“ Srovnejte, zda převládají tvrzení z kategorie emoční nebo fyziologický hlad, a budete mít hned jasno.

  • Emoční hlad, nebo fyziologický hlad?

Emoční hlad

Fyziologický hlad

přijde nárazově ihned, jako blesk z nebe, je velký a naléhavý

přichází postupně

vzniká v ústech (sbíhají se sliny) a v hlavě (prostřednictvím obrazů a myšlenek)

signály přichází ze žaludku

spouštěčem jsou emoce - stres, nuda, hněv, radost

spouštěč je kručení v břiše

automatické bezmyšlenkovité jedení v důsledku autopilota

vědomé jedení

krmíte emoci

plníte žaludek, přestanete jíst, když jste sytí

máte chuť na něco konkrétního – sladké, slané, bažení po určitém jídle

jíte cokoli, co vás zasytí

nevyřeší se jídlem

vyřeší se jídlem

pocity viny po jídle

příjemný pocit i po jídle

Co s emočním jedením ?

Pokuste se, než se pustíte do jídla - zejména mimo hlavní chody - zamyslet se nad tím, proč vkládáte něco do úst.

  • Zhodnoťte si, na jakém stupni hladu se nacházíte před jídlem, v průběhu jídla a po jídle. Pocit hladu si označte na stupnici.
  • Jednička představuje největší hlad, desítka, že už jste tak přecpaní, že se ani nemůžete hýbat a je vám těžko.

Když zjistíte, že se chcete pustit do jídla, i když nemáte hlad, zkuste si zodpovědět na otázku, co v té chvíli vlastně potřebujete. Třeba se cítíte být smutní. Tím, že si dáte nějakou sladkost, ztratíte informaci, kterou vám emoce dává a krátkodobě splín na duši vyřešíte čokoládou.

Co s přejídáním

PřejídáníStupnice hladu slouží i k tomu, že když se přibližně v polovině jídla zastavíte a zhodnotíte, jak jste sytí, třeba předejdete přejídání. Často jíte rychle a bezmyšlenkovitě a překročíte stupeň sytosti dříve, než si uvědomíte, že máte dost. A když svůj žaludek naplníte jen přiměřeně, cítíte se po jídle příjemně a zvýší se vám hladina energie, při přejedení je tomu naopak.

Tip:

Pokuste se naladit na svoji mysl a tělo. Pomůže vám to rozlišit hlad fyziologický od emočního, přestanete se přejídat a nebudete jíst ze stresu či k umocnění pohody.

 



Mohlo by vás také zajímat: