O zdraví 7. 2. 2018 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Fruktóza a její vliv na zdraví. Je opravdu zákeřná?

Ovocný cukr - fruktóza je monosacharid, stejně jako např. glukóza. Jak napovídá název, najdeme ji společně s glukózou a dalšími cukry v ovoci, zelenině a také v luštěninách. Vysoký podíl fruktózy mají např. jablka, hrušky, třešně, vinné hrozny a datle. Ze zeleniny jsou na fruktózu bohatá např. rajčata nebo cibule. Nejvyšší koncentrace fruktózy je pak v medu, kde jí může být obsaženo až 40 %.

Ovocný cukr - neboli fruktóza ze Shutterstock.com

Fruktóza se často využívala namísto sacharózy (řepný cukr) při výrobě potravin určených pro diabetiky. Důvod je ten, že fruktóza nevede na rozdíl od sacharózy, která obsahuje glukózu, k vzestupu glykémie s následným vyplavením inzulínu.

Dnes se však ví, že vyplavení inzulínu po jídle má význam i pro diabetiky - inzulín blokuje příjem potravy účinkem na centra sytosti v CNS a na hladinu leptinu. Dia výrobky tedy mohly mít příznivější vliv na hladinu krevního cukru, ale hlad nezahnaly a k hubnutí rozhodně nevedly. Mnohé z dia potravin totiž měly výslednou energetickou hodnotu vyšší, než cukrovinky slazené sacharózou, jelikož obsahovaly větší podíl tuku.

Opravdu je fruktóza zákeřná?

Fruktóza je v poslední době dávána do souvislosti s výskytem některých civilizačních onemocnění, zejména s obezitou a kardiovaskulárními onemocněními. 

Žádná senzace se neděje, s fruktózou je to stejné, jako s jinými potravinami – záleží na množství. Při běžné konzumaci ovoce a zeleniny nehrozí žádné komplikace, nicméně pokud denně sníme kilogram ovoce nebo základ pitného režimu tvoří nápoje slazené glukózo- fruktózovým sirupem a/nebo si často pochutnáváme na cukrovinkách slazených opět glukózo- fruktózovým sirupem, je to již obrovská nálož.

Fruktóza je i v pečivu a instantních polévkách

Glukózo – fruktózové sirupy se vyrábí především z řepného cukru nebo kukuřičného škrobu. Glukózo-fruktózové sirupy jsou značně rozšířené, přičemž důvodem je jednak vyšší sladivost fruktózy oproti sacharóze a také nižší cena. Glukózo – fruktózovým sirupem se sladí především nápoje, ale je obsažen i v pečivu, jogurtech, instantních polévkách, cereálních tyčinkách, oplatkách, a podobně. Problematické jsou především slazené nápoje, jelikož jejich denní příjem je u některých jedinců závratný.

Inzulínová rezistence

Pokud zvýšenou dodávku cukru nekompenzujeme zvýšenou fyzickou zátěží, mohou se objevit nepříznivé důsledky nadměrné konzumace fruktózy – inzulinová rezistence, zvýšené riziko vzniku nadváhy a obezity a také vzestup hladin krevních tuků – triacylglycerolů. O nepříznivém vlivu fruktózy na hladinu krevních tuků se poměrně málo mluví, ale jde o poměrně rozšířený problém.

  • V dobré víře, co nedělají pro své zdraví, mnozí lidé prohánějí odšťavňovače, smoothie mašinky nebo pijí fresh džusy po půllitrech. To je ovšem příliš, doporučená denní dávka ovoce je přibližně 300 g a na získání litru fresh džusu je potřeba 2 kilogramů ovoce!

Intolerance fruktózy

Zajímavostí je, že tak jako existuje laktózová intolerance (v důsledku chybění nebo nedostatečnosti enzymu laktázy), existuje i fruktózová intolerance. Jedná se o vrozenou neschopnost metabolizovat fruktózu. Onemocnění je způsobeno nedostatek enzymu aldolázy B, která štěpí fruktózu na monosacharidy. Projevem je nadýmání, plynatost, zvracení, bolesti břicha, hypoglykémie.

V léčbě je nutné vyloučit ze stravy potraviny obsahující fruktózu a sacharózu (řepný cukr). V praxi to znamená vyloučení všech sladkostí, slazených nápojů, ovoce a džusů. Nutností je pečlivé sledování informací na obalech výrobků, protože glukózo-fruktózový sirup je používán ve velmi širokém spektru výrobků.





Mohlo by vás také zajímat: