O zdraví 6. 1. 2020 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Kloktejte a mlgejte. Vyzrajte na pálení v krku či zánětu v dutině ústní

Jako prevence, proti nachlazení, při bolestech v krku, na vybělení nebo bolest zubů. To všechno jsou důvody, proč si vaříme bylinkové odvary, nebo dokonce si necháváme převalovat olej v ústech. Ke starým babským radám se upínáme čím dál častěji a nacházíme tak pomoc v síle přírody.

Prevence bolestí pomoci kloktání a mlgání. Oč jde?
Stock Photos: Iakov Filimonov /Shutterstock.com
  • Kloktání je určitý léčebný postup, kdy pomocí dechu necháme „probublat“ tekutinu v zadní části hrdla.
  • Naopak mlgání je několik minut trvající výplach úst kvalitním panenským olejem, kdy si tzv. olej převalujeme v ústech.

Vyzrajte na pálení v krku

S chladnými dny nás často může potrápit bolest v krku. Určitě jste již slyšeli o radě, abychom si vykloktali slanou vodu. To asi není žádná novinka, je to babská rada ověřená desetiletími. Sůl je přírodní konzervační prostředek, je schopná vytahovat z jiných látek vodu, a tím se postarat o jejich dehydrataci. Otoky v krku, které jsou naplněny vodou, nám tedy může tento slaný roztok jednoduše vysušit.

  • Roztok by měl být ale skutečně hodně slaný, tzn. do menšího šálku s vlažnou vodou přidejte až dvě kávové lžičky soli a kloktejte alespoň 4x denně.

Šalvěj si poradí i se zuby

ŠalvějOdvar ze šalvěje lékařské můžete použít nejen při pálení v krku, ale i na výplachy úst po trhání zubů. Šalvěj dokáže zmírnit průběh zánětlivého onemocnění, jelikož se u ní prokázaly antibakteriální a antiseptické účinky.

Žvýkat čerstvý lístek nebo si výluhem pravidelně vyplachovat ústa jistě ocení nejen vaše dásně. Dokáže zmírnit záněty dásní, zvyšuje jejich odolnost a posiluje je.

Tea tree olej – mnohostranný pomocník

Určitě se vyplatí mít doma lahvičku s tea tree olejem. Díky jeho extra silných antiseptickým a dezinfekčním účinkům je skvělým pomocníkem při léčbě kosmetických a zdravotních neduhů, ale dokonce dokáže vyčistit koberce, léčí bodnutí, ničí plísně na nohách a likviduje lupy. Oceníte ho i při bolestech v krku nebo chrapotu, kdy stačí smíchat vlažnou vodu s pár kapkami tohoto oleje a kloktat.

Mlgejte olej – dokonce i migréna vezme roha

  • Pravidelné několikaminutové převalování panenského oleje v ústech, neboli oil pulling, prý posílí vaše zuby i dásně, zbaví vás migrény, posílí vaše játra, ledviny, lymfatický systém, zlepší vaše trávení a posílí imunitu. Jak je to možné?

V ústech se hromadí choroboplodné zárodky a infekce, které mohou proniknout až do krevního řečiště a lymfatického systému, roznést se tak po celém těle a zatěžovat nebo oslabovat náš organismus. Dle orientálních léčebných systémů jsou ústa v přímém vztahu s našimi orgány a metoda oil pulling dokáže uklidnit, vyčistit a povzbudit dráhy těla a orgány. Při mlgání se v ústech aktivují enzymy, které toxiny a plísně vytáhnou z našich úst, a tím zamezí průniku do krevního řečiště.

Jak na to?

Kloktat kokosový olejJednoduše! 1 lžičku kvalitního panenského oleje, nejlépe kokosového, si vložte do úst, nechte rozpustit a převalujte až po dobu dvaceti minut. Poté vyplivněte, v žádném případě nepolykejte, jelikož tekutina ve vašich ústech může být plná toxinů. Výplachy provádějte nejlépe každý den.

Samozřejmě si každý tuto metodu musí vyzkoušet sám a posoudit, zda je mu nějakým způsobem prospěšná. Jelikož jsme každý individuální, nemůžeme plošně tvrdit, že ta a ta metoda je správná. Zkoušejte a uvidíte!



Mohlo by vás také zajímat: