O zdraví 6. 10. 2017 | tla

Léčivé houby aktivující regenerační procesy v těle

Reishi, shiitake, maitake, cordyceps – už se vám dál nechce číst, jelikož vám tato slova nic neříkají? A co hlíva ústřičná, jidášovo ucho? Přinejmenším dvě naposledy jmenované houby jsou u nás více známé. V každém případě všechny uvedené jsou takzvané houby léčebné. V českém lese většinu z nich nenajdete, ale v obchodech zejména se zdravou výživou nebo v těch, které se specializují na asijskou kuchyni, k dostání jsou.

Některé druhy hub posilují imunitu ze Shutterstock.com

Léčivé houby používají zejména Číňané a Japonci, kteří jejich účinek ověřují ve své medicíně už tisíce let. Jelikož tyto houby mají velkou schopnost posilovat imunitu, jsou právě nyní s přicházejícím podzimem, možností podpořit své zdraví

Prevence proti chřipce

Jsou dobrou prevencí proti chřipce a nachlazení nebo alespoň dokážou zmírnit jejich průběh – rýmu, kašel, zahlenění, nechutenství. „Stimulují imunitní systém. Mají protizánětlivé a díky vysokému obsahu glukanu i detoxikační účinky. Obsahují prospěšnou vlákninu, dostatek vitamínů, hlavně B skupiny, a minerálních látek,“ říká výživová poradkyně Zuzana Douchová.

Jezte je, pijte je - jsou zdrojem energie

Tyto houby lze sehnat některé čerstvé, jiné sušené nebo jako extrakty, v nichž je vyšší koncentrace účinných složek. Konzumují se jako součást jídla, ale velmi často také jako čaj. „Jsou dobře stravitelné. Ale pozor, jsou to houby a jako houby nasávají vše, proto není ani u nich nejvhodnějším zpracováním smažení,“ dodává Zuzana Douchová.

Proč léčebné houby jíst? Jsou zdrojem energie, proto se také některé nazývají – božská houba nesmrtelnosti, elixír života a podobně. Jejich základem je soubor životně důležitých biologických a medicinálních látek, jako jsou polysacharidy, triterpeny, vitamíny, minerální látky, stopové prvky či aminokyseliny. Medicinální houby umí v lidském organizmu aktivovat jeho regenerační procesy. Jsou proto i mocnými spojenci v boji s civilizačními chorobami, stresem a doporučovány jsou i při léčbě zhoubných nemocí.

  • Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná obsahuje podle Zuzany Douchové převážně vitamíny skupiny B, vlákninu, hořčík, fosfor, draslík a selen. „Je také výborným zdrojem betaglukanu, který posiluje imunitu, snižuje cholesterol a má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Připravuje se jako ostatní houby a skvěle se hodí do omáček, polévek či karbanátků. Lze ji také sušit, zavařit či jen tak opražit s kmínem na pánvi,“ doporučuje výživová poradkyně. Pro toto roční období je také důležitá informace, že se hlíva ústřičná využívá na podporu imunity jak čerstvá, tak v tobolkách.

  • Reishi

Reishi neboli lesklokorka lesklá v překladu znamená „božská houba nesmrtelnosti“ a čínská medicína ji využívá už více než 4000 let. Obsahuje vysokou koncentraci polysacharidů a antioxidantů, dále aminokyseliny, vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Podporuje imunitní, dýchací a kardiovaskulární systém, psychiku, játra, ledviny, zdravý spánek.

  • Shiitake

Shiitake neboli houževnatec jedlý je označován jako „královna mezi houbami“. Využívána je už déle než 2000 let. Obsahuje mimořádný komplex bioaktivních látek. Vedle vitamínů skupiny B, také provitamin D, dále draslík, vápník, fosfor, železo a zinek. Obsahuje i sedm z osmi pro člověka nezbytných esenciálních aminokyselin. Aktivuje obranyschopnost organismu proti bakteriální a virové infekci. Reguluje hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak, působí proti arterioskleróze, podporuje pročištění střev, posiluje organismus při osteoporóze a revmatických chorobách.

  • Cordyceps

Parazitující houba cordyceps neboli housenice čínská léčí údajně až 200 druhů nemocí. Nejsou přitom známy žádné vedlejší účinky. Působí pozitivně na krevní tlak, srdce a cévy. Podporuje plíce a dýchací soustavu i při astmatu. Posiluje organismus proti chřipce. Díky betaglukanům regeneruje celý lidský organismus. Zmírňuje únavu a zvyšuje tělesnou a duševní odolnost a výdrž i schopnost snášet stres. Pozitivně ovlivňuje činnost jater a ledvin. Osvědčila se i při léčbě lymské boreliózy. Jsou jí připisovány všestranné protinádorové účinky.

  • Maitake

Houba Maitake neboli trsnatec lupenitý, je dřevokazná houba podobná choroši. Obsahuje vitamíny B2, D2 a niacin, z minerálních látek hořčík, vápník a draslík, antioxidanty, dále také beta-glukan.

  • Jidášovo ucho

Jidášovo ucho neboli boltcovitku bezovou znali a používali Číňané nejméně 300 let před n. l. Kromě jiného obsahuje množství minerálních látek, například vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík.

Pomáhá regulovat krevní tlak, čistí krev, je vhodnou prevencí proti kornatění cév, trombóze a infarktu. Posiluje celkově imunitu. Prospívá i kráse. Zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů a pleti. Pozitivně ovlivňuje i funkci vnitřních orgánů. Pomáhá s celkovým čištěním těla.

V kuchyni lze jidášovo ucho podle Zuzany Douchové využít nejen při přípravě klasické „číny“, ale zpestří i polévky, například gulášovou, bramboračku, česnečku, stejně tak rizoto a různé saláty. Stačí, nebát se a zapojit vlastní fantazii. V každém případě je třeba jidášovo ucho nejprve povařit.

Jak houby jíst?

V žádném případě nelze volit postup: mám zdravotní problém, jdu se „léčit“ houbami. „Vždy bychom měli myslet na pravidlo, že náš jídelníček má být pestrý celoročně, celoživotně. Patří do něj i tyto druhy hub. Měli bychom látek, které nám poskytují, využívat pravidelně,“ říká Zuzana Douchová. Nárazovou kúru, například v podobě tobolek č extraktů, můžeme zkusit při oslabení imunity. Nejvíce z hub však získáme, pokud si jimi budeme jídelníček zpestřovat pravidelně. 





Mohlo by vás také zajímat: