O zdraví 1. 4. 2018 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Rámcový jídelníček pro mírný redukční režim

Kdo chce hubnout, musí více nad jídlem přemýšlet a plánovat, co nakoupit, co uvařit. Jednoduchým pomocníkem při sestavování jídelníčku jsou rámcové jídelníčky. Jídelníčky o energetické hodnotě 7500-8000 kJ jsou určeny především pro muže a ženy s vyšším energetickým příjmem před začátkem redukčního režimu.

Mírný redukční režim a dieta
Rámcový jídelníček pro mírný redukční režim ze Shutterstock.com

Méně přísné redukční režimy

Jídelníčky o energetické hodnotě 7500-8000 kJ jsou určeny především pro muže a ženy s vyšším energetickým příjmem před začátkem redukčního režimu. Důraz je opět kladen na dostatečný příjem bílkovin, které se v průměru pohybují mezi 90-95 g za den. Příjem sacharidů je oproti běžnému jídelníčku mírně snížený (sacharidy hradí 50 % z celkového energetického příjmu).

Nutnost, nebo výhoda jíst 5x denně

Častou otázkou bývá, zejména ze strany mužů, zda je bezpodmínečně nutné jíst 5x denně. Nutné to není za předpokladu, že vám nedělají problémy delší pauzy mezi jídly a že "stihnete" vše ujíst. Když vynecháte svačiny, je důležité "ztracené" živiny nahradit v rámci tří hlavních jídel. V praxi to znamená vzít si větší porci masa, jako dezert sníst jogurt, ke snídani sníst větší porci ovoce nebo zeleniny. Většinou je ale potřeba počítat s určitými ztrátami. Každopádně ani zaměstnání, jako je prodavač/ka v supermarketu, úředník za přepážkou nebo řidič/ka tramvaje mohou dodržovat režim pravidelného stravování. Někdo hledá způsoby, jak najít řešení, někdo hledá výmluvy. Vhodnými svačinkami jsou jogurtové nebo kefírové nápoje, smoothie nebo lahvička 100 % džusu, hrstka ořechů nebo proteinová tyčinka. Kdo často jezdí autem, využije chladící tašku.

Rámcový jídelníček

Každopádně jedno je jisté - kdo chce hubnout, musí více nad jídlem přemýšlet a plánovat, co nakoupit, co uvařit. Jednoduchým pomocníkem při sestavování jídelníčku jsou rámcové jídelníčky. Práce s nimi je jednoduchá - vždy vybíráte v rámci jednoho jídla porci sacharidovou, porci bílkovinnou, porci ovoce nebo zeleniny a v případě obědů a večeří se počítá i s tukem, vejcem a moukou na tepelnou úpravu pokrmů.

Poznámka: 5 g přibližně odpovídá čajová lžička, 10 g přibližně odpovídá polévková lžíce

Rámcový jídelníček na 7550kJ ke stažení: ZDE

logo





Mohlo by vás také zajímat: