O zdraví 23. 1. 2020 | Mgr. Lucie KremlíkováMgr. Lucie Kremlíková

Svalové křeče - co je způsobuje a jak jim předcházet

Každý z nás je už někdy zažil - nepříjemné křeče. Silnou a ostrou bolest v lýtkách, která nás dokáže vzbudit uprostřed spánku, nebo díky které nekončíme rozběhnutý závod. Častým důvodem může být pouhá minerální nerovnováha, dehydratace, či nedostatek vitaminů. V jiných případech může jít i o doprovodné příznaky vážnějších onemocnění. Křeče nelze podceňovat.

Stock Photos: AXL /Shutterstock.com
  • Proč se objevují a jak se jich zbavit? Odezní samovolně nebo pro jejich odstranění můžeme něco udělat i my? Lze jim vůbec předcházet? 

Svalová křeč 

Svalová křeč je nepříjemný a bolestivý prudký stah svalu, nad kterým nemáme volní kontrolu. Křeče mohou být místní, vyskytující se v určitých svalech nebo celkové, při kterých je v křeči více svalových skupin. S tím se můžeme setkat například u epileptických záchvatů.

  • Křeč se objevuje při nedostatečném cévním zásobení během svalové činnosti nebo nahromaděním odpadních látek vzniklých svalovou prací. Sval se křečí brání před dalším možným poškozením.

Naštěstí většinou trvají jen krátkou dobu a nejsou nijak zvlášť nebezpečné. To neplatí v případě epileptických záchvatů, kdy jsou spojené a bezvědomím a nemocnému hrozí velké riziko poranění.

Časté příčiny 

vitaminsČasto není příčina křečí vůbec známa. Do křečí se dostávají svaly, které jsou přetížené a v relativním zkrácení. Takové křeče mohou mít i mladí, zdraví jedinci.

Odstranit se je snažíme pravidelným protahováním příslušných svalů, kdy můžeme snížit jejich frekvenci a intenzitu.

Existuje ale celá řada známých příčin svalových křečí. Mezi ty nejčastější patří následující:

Minerální nerovnováha

Minerální nerovnováha, způsobená například nadměrným pocením, je častou příčinou křečí. Minerály, které tělu chybí, jsou zejména hořčík, draslík, vápník či sodík. Odpadní produkty metabolismu vznikající během svalové činnosti mohou dráždit nervová zakončení a podporovat vznik křečí.

Mezi léky, které negativně ovlivňují křeče, patří diuretika (léky na odvodnění), léky na řešení neurologických obtíží, léky na krevní tlak či antikoncepce. Vznik křečí podporuje únava, chlad a poruchy výživy.

Některé křeče dolních končetin mohou být rovněž doprovodným znakem závažnějších onemocnění či poruch. Jednat se může o:

  • varixy (křečové žíly)
  • chronickou žilní nedostatečnost
  • ischemickou chorobu dolních končetin
  • akutní uzávěr tepen
  • žilní trombózu.

Křeče ve spánku

U varixů a chronické žilní nedostatečnosti jsou křeče přítomny zejména v lýtkových svalech, vyskytují se v klidu, při spánku. Při ischemické chorobě dolních končetin nejsou během pohybu svaly dostatečně zásobeny krví a po krátké době se objevují křeče a bolesti, tzv. klaudikační bolesti, které člověka donutí zastavit a nechat svaly opět prokrvit. Křeče nezávislé na pohybu, které se objeví třeba se změnou polohy, mohou souviset s problematikou páteře.

Pokud jsou křeče intenzivní a častěji se opakující, je vhodné navštívit lékaře, aby provedl vyšetření a vyloučil zmiňované diagnózy, které by mohly mít vážnější zdravotní následky.

Léčba křečí

stretchingPokud nás křeč zastihne, řešíme ji v první řadě protažením svalu. Sval se snažíme natáhnout a přestaneme ho zapojovat do činnosti. Protahování neprovádíme pouze během křeče, ale opakujeme ho i několikrát denně po delší dobu, než se křeče podaří utlumit.

Kontrolujeme dostatečný příjem tekutin a můžeme zvýšit příjem hořčíku. Ten kromě pestré stravy můžeme dodat tělu v podobě ve vodě rozpustných tabletek či pitím Magnesie.

Prevence křečí

Nejlepším způsobem, jak předcházet křečím, je komplexní přístup. Základem je přiměřená pohybová aktivita, dostatečný pitný režim, pestrá strava bohatá na vitamíny a minerální látky, přiměřená tělesná hmotnost, omezení nadměrného příjmu alkoholu a kouření.



Mohlo by vás také zajímat: