O zdraví 11. 12. 2017 | tla

Uvolněte se. Jaké koření a vůně vám mohou pomoci?

Když se řekne vůně vanilky, skořice, hřebíčku, kokosu nebo pomerančové či citrónové kůry, většina z nás okamžitě pomyslí na advent a Vánoce. Jsou tady, a tak směle do toho. Provoňte si vánočně nápoje, pokrmy i byt. Nejde jen o sváteční náladu. Klid na duši se příznivě projeví i v těle.

Uvolnění těla i mysli pomocí vůní ze Shutterstock.com

Éterické oleje, které mohou za ony vábivé vůně, totiž ovlivňují nejen naše chuťové buňky, ale také psychiku a mohou nám ulevit i při některých fyzických obtížích. Nechte tedy ladem chemicky naparfémované svíčky či náplně do nejrůznějších rozprašovačů a sáhněte po darech přírody.

Citrusy osvěží i zklidní

To, že pomeranče, mandarinky, citrony a grepy jsou plné vitamínů, jsou zdrojem antioxidantů, minerálních látek a vlákniny, není třeba zdůrazňovat. Už ale jejich vůně nám pomáhá. Uvolňuje psychické napětí, rozptyluje úzkost, depresi, melancholii a smutek, které nezřídka na mnohé právě ve vánočním čase a shonu doléhají. Například mandarinka umí „ukolébat“ při nespavosti, zmírní eventuální bolesti hlavy a má mimořádný zklidňující účinek i na děti. Výhodou je, že citrusy sice přinášejí uvolnění, ale ne takové, které by nás zbavilo akceschopnosti. Naopak zejména citron umí elegantně nabít baterky. Aplikace je jednoduchá. Stačí dát v místnosti sušit oloupanou kůru nebo plody nakrájené na kolečka, kterými si zároveň následně můžeme vyzdobit interiér.

Koření zahřeje a pohladí

Skořice, vanilka a hřebíček nemohou chybět ve vánočním cukroví, jablečné závinu, ani v poctivém svařáku či grogu. Provoní i čaj. Fakt, že jsou oblíbené zejména v zimě, má své logické opodstatnění. „Skořice organismus silně prohřívá, posiluje srdeční činnost, a dýchání, podporuje trávení,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Díky své zahřívací síle pomůže při vyčerpání a depresi. „U koření jako je skořice či hřebíček, neplatí, čím více, tím lépe. Pro vůni i účinek stačí malé dávky. Zejména lidé s vysokým krevním tlakem by s nimi měli zacházet opatrně,“ radí dietoložka. Hřebíček posiluje trávení a v zažívacím a dýchacím ústrojí působí proti infekcím. Co se psychiky týká, dodává nám pocit jistoty.

Vanilka je naopak „vlídným pohlazením“, které nám přivodí dobrou náladu. Probouzí nové touhy, smyslnost a kreativitu. Pokud se vám nechce péct a vařit. Stačí, když tímto kořením dozdobíme vánoční věnce, svícny nebo ho jen nasypeme do mističek a necháme stát na stole.

Kokosem se raději natřete

O vůni kokosu rozhodně nemůžeme vánoční čas ochudit. Má-li našemu tělu a zdraví prospívat, je třeba ale zvážit, jak s ním naložíme. „Problémem kokosového tuku je, že obsahuje zejména nasycené mastné kyseliny. Proto bychom ho neměli stejně jako sádlo či máslo konzumovat ve větším množství,“ varuje Karolína Hlavatá. Na druhou stranu je ze stejného důvodu vhodný pro tepelnou úpravu a tedy pro pečení.

Pro ty, kteří milují vůni kokosu je tu i dobrá zpráva. Natřete se jím od hlavy až k patě a ponořte se tak do jeho zklidňujícího aroma. Oč je rizikovější coby potravina, o to je doslova efektivnějším elixírem zdraví a krásy, co by kosmetický prostředek. Vyživuje a zvláčňuje pleť, dokonce hojí případné rána a popáleniny, což se může při vánočním pečení a vaření hodit. Regeneruje vlasy. Lze z něj udělat zábaly nebo ho jen trochu vetřít do již umytých vlhkých vlasů.





Mohlo by vás také zajímat: