O zdraví 18. 4. 2018 |  Doc. Jiří Brát, CSc. Doc. Jiří Brát, CSc.

Velká Británie vyrazila do boje proti obezitě

Britský úřad Public Health England (PHE) spadající pod tamní ministerstvo zdravotnictví zveřejnil plány boje proti obezitě. Dospělí mají příjem energie v průměru vyšší o 200-300 kcal, než by měli. Jakými cestami lze tento příjem snížit?

Boj s obezitou ze Shutterstock.cz

Lidé konzumují více energie než by měli

Výsledky místních šetření ukazují, že děti s nadváhou či obezitou přijímají denně více energie ve srovnání s jedinci s normální hmotností. U chlapců se jedná o nadbytek 140-500 kalorií, u dívek o 160-290 kcal. Dospělí mají příjem energie v průměru vyšší o 200-300 kcal, než by měli. Výkonný ředitel úřadu PHE Duncan Selbie uvedl: „Pravda je jednoduchá. V průměru bychom měli jíst méně. Děti i dospělí konzumují více kalorií, proto je tolik lidí s nadváhou nebo obezitou“.

Výzva pro potravinářský průmysl

Klíčovou roli v boji proti obezitě by měl sehrát potravinářský průmysl tím, že v rámci programu sníží obsah energie v potravinách do roku 2024 o 20 %. Jedná se zejména o následující potraviny: pizza, hotová jídla, sendviče, masné výrobky a různé snacky. Potravinářský průmysl má 3 možnosti, jak energetickou hodnotu nabízených potravin snížit:

  • změnou receptury jednotlivých výrobků
  • snížením velikosti porce
  • pobídkou k nákupu produktů s nižším obsahem energie

Pokud se cíl 20 % snížení příjmu energie během 5 let podaří naplnit, očekává se významný zdravotní i ekonomický přínos spočívající ve snížení počtu předčasných úmrtí o 35 000 a úspoře v rozpočtu britské Národní zdravotní služby (NHS) o 7 miliard liber na zdravotní péči a sociální služby v průběhu 25 let.

400-600-600 kcal

Součástí programu je již probíhající kampaň One You. Jedním z cílů je působit na dospělé, aby příjem energie v rámci snídaně činil 400 kcal, oběd by měl tvořit 600 kcal, stejně jako večeře 600 kcal. Řada restaurací se stala partnery kampaně a do menu nabídky zařadily jídla odpovídající těmto cílům.

Snížení obsahu soli a cukru v potravinách slouží jako dobrý příklad

Program snížení příjmu kalorií navazuje na úspěšné aktivity ve snižování obsahu soli a cukru v potravinách. Očekává se, že v polovině roku 2019 budou vypracovány doporučení pro jednotlivé kategorie potravin za spoluúčasti výrobců prodejců, restaurací a kaváren, zásilkových služeb, zdravotnických a charitativních organizací. Není snadné změnit stravovací návyky každého jednotlivce i celých rodin. Co se podařilo ohledně soli a cukru, může posloužit jako dobrý příklad a vede k optimismu.

Zdroj: www.gov.uk/government





Mohlo by vás také zajímat: