Poradna 17.10.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Strava při osteoporóze


Dobrý den,

ráda bych se zeptala, je mi 35let mám velkou osteoporozu po anorexii. vyléčit asi nelze? Jak se stravovat? Co lépe dodá vápník a vstřebá se, když si dám hrnek mléka, eidam, jogurt nebo trochu tvarohu,... a je lepší nízkotučné? 

Váhu mám již ok, chci opravdu jen bojovat s osteoporozou. Naopak spíš mám již nadváhu. Četla jsem že nejlépe samotný ml.produkt tzn. že pokud k nemu dám ovoce vločky rohlík koláč,.. že je to špatně? Na osteo užívám Caltrate a šumivé calcium

Díky moc nic o tom nevím jen pročítám internet.

Děkuji Bára

Dobrý den,

osteoporoza znamená úbytek i změnu kvality mineralizace kostní hmoty, kterou lze léčbou mírnit nebo zcela zastavit a zlepšit stav (záleží vždy na stavu konkrétního pacienta, průběhu nemoci, apod.). Kromě vhodné výživy, doplnění vápníku a vitamínu D se doporučuje i speciální cvičení - které pomáhá k posílení kostní hmoty (vhodná může být třeba i chůze s menším batůžkem, apod.). Zde záleží na Vašem zdravotním stavu, rozsahu osteoporozy - jsou případně i přímo specializované ambulance, které pacienty s osteoporozou sledují (osteocentrum, osteologická ambulance, aj.).

Mléko a mléčné výrobky používejte polotučné (není důvod konzumovat odtučněné produkty) - mléko 1,5 % (nejlépe obohacené o vitamín D), jogurty do cca 3,5-4 % tuku, tvaroh polotučný. Vhodné je konzumovat je samostatně, bez pečiva, ovesných vloček, apod. Vláknina a fytáty (sloučeniny kys. fytové) negativně ovlivňují vstřebávání vápníku.

Nejvyšší podíl vápníku z mléč. výrobků má tvrdý sýr eidam 30 % tuku v sušině, poté polotučný jogurt bílý, mléko a tvaroh mají pak obsah podobný. Typy mléč.výrobků střídejte, tvrdý sýr je ideální zařadit na druhou večeři samostatně, na svačiny např. jogurt nebo tvaroh nebo sklenici mléka či kefíru.

Přípravek, který užíváte, obsahuje vápník i vitamín D a minerály důležité pro kostní hmotu. S cvičením by Vám případně mohl pomoci a poradit zkušený fyzioterapeut.

S pozdravem J. Laštovičková

 

Poradna 5.10.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Druhá večeře


Dobrý den,

mám otázku ohledně druhé večeře.Snížila jsem přes den velikost porcí a občas se mi stane,že mám po večeři hlad nebo chutě. Každopádně,než do sebe narvat něco nezdravého,co mému tělo nedá žádné plnohodnotné živiny...Vím,že druhá večeře by měla obsahovat hlavně bílkoviny a zeleninu.Je tedy vhodná bílý jogurt (např. řecký jogurt Milko),tvaroh + kakao? Nebo kefír? Máte nějaké další tipy,jaké bych mohla zařadit do svého jídelníčku? Snažím se jíst vyváženě a tak,abych večer neměla hlad nebo neměla chutě na sladké.

Děkuji Michaela

Dobrý den milá Michaelo,

pokud jste po večeři ještě další 4-5 hodin vzhůru, určitě při pocitu hladu menší 2. večeři zařaďte - 2-3 hodiny před spaním.

Může to být kakao z polotučného mléka (pozor, řada výrobků obsahuje i přidaný cukr, tak těm se raději vyhněte), hrnek mléka nebo kefíru, jogurt, případně také tvaroh polotučný nebo měkký, 2-3 plátky plátkového sýra s obsahem 30 % tuku v sušině, sýr cottage nebo libová šunka 2-3 plátky - nejlépe v kombinaci se zeleninou (nevolte ale třeba papriku, která je těžší na strávení). Můžete si třeba připravit zeleninu nakrájenou na menší kousky + tvaroh nebo jogurt ochutit bylinkami, pepřem nebo česnekem (a malým množstvím soli).

Pokud by byl hlad větší nebo jste pak byla vzhůru ještě déle, byla byste aktivní, tak případně můžete přidat i malý plátek celozrnného nebo žitného chleba nebo 1-2 plátky knäckebrotu. Vybíráte potraviny dobře :)

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 5.10.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Kvalita sedlčanského tvarohu


Dobrý den, 

Zaujal mě článek o tvarohu.Jsem milovnivce tohoto výrobku.Ale v poslední době kvalita "Sedlčanský tvaroh tvrdý" pro mě je nepoživatelná. Drobí se a nemá ani chuť tvarohu. Zjišťovala jsem výrobce ale marně. Prodávající na obalu:Savencia Fromage, www.sedlčanský CZ/SK. Pokoušela jsem zjistit podrobnosti, ale uvedené označení nelze dohledat.Ani ČOI mě neporadila.Toto prý neřeší. Promiňte můj dotaz, tento tvaroh vyhovuje velikostí - 125 g cena od 15-22 Kč(což není málo).Mám na Vás tedy dotaz, co můžete zjistit k této kvalitě. Více lidí si stěžuje. Děkuji předem

Danuše

Dobrý den,

kvalitu Sedlčanského tvarohu a případné změny chuti v poslední době nemohu zcela posoudit, protože ho osobně pravidelně nekonzumuji a nekupuji. Odpovídám tak tedy pouze obecně - tvaroh by měl mít čistě mléčnou chuť a vůni (chuť nemá být hořká, neměl by být přítomen štiplavý nebo kvasničný zápach, také oslizlý nebo oschlý povrch je známkou negativních změn). Konzistence je závislá na množství sušiny ve výrobku - což není legislativně nijak upraveno (nejsou zákonné požadavky na obsah sušiny), neměla by však být příliš drobivá.

Tvaroh na strouhání (tvrdý tvaroh) by měl mít stejnorodou, soudržnou a pevnou konzistenci, čistě bílou barvu, chuť a vůni jemně nakyslou. Na řezu bývají obvykle drobné dutinky, bez uvolňování syrovátky. Můžete případně zkusit porovnat chuť, složení, konzistenci s jiným tvrdým tvarohem (např. Olešnický tvaroh, apod.).

Pokud se Vám kvalita výrobku nezdá v pořádku, můžete podat podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI), která může produkt podrobit kontrole. SZPI se bude zabývat požadavky na kvalitu výrobku (zejména se zaměřením na bezpečnost) a zákonnými požadavky na tento typ výrobku. Pokud chuť a konzistence nevykazují závadu v kvalitě (bezpečnosti produktu), jsou posouzeny jako "typické" nebo "odpovídající" pro daný typ výrobku, může být v oběhu na trhu.

Obecně všechny potravinářské výrobní závody v dnešní době mají zavedený proces kontroly a nastavení kvality, kam mmj. patří i posouzení senzorických vlastností výrobku (chuť, vůně, vzhled, konzistence, apod.).

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 3.10.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Strava u dívek


Dobrý den,

moc děkuji za zodpovězení mého minulého dotazu. Tentokrát bych se Vás chtěla zeptat, kolik by toho přibližně měla sníst má dcera (čerstvě 14 let). Měla PPP, takže musela přibrat, ale již je na zdravé váze a neví, jak upravit jídelníček.Její pohyb je většinou svižnější chůze 3,2km 5x týdně + občas v týdnu a většinu výkendů procházky (do 2km) + 2x týdně hodina Tělocviku. Zatím z jídelníčku odebrala 2.večeři ( houska+ sýr/pomazánka+ zelenina), ale stále navyšuje hmotnost. Její jídelníček: Sn: 2 housky (60g) + 150g jogurtu, ovoce Sv: houska se sýrem žervé 30g, ovoce Ob: školní jídelna, nebo doma: 50g rýže (syrový stav) + kuřecí prso+ rajčata Sv: houska se šunkou a Ramou, paprika Ve: 2 housky s eidamem 30% 40g, zelenina Kde by měla ubrat? Děkuji za odpověď 

Sara

Dobrý den, milá Sáro,

u problematiky poruch příjmu potravin je situace složitější - většinou se doporučuje i po dosažení cílové zdravé váhy dále příjem stravy cíleně nesnižovat, pokračovat se stejnými porcemi až do stabilizace váhy. Snižování příjmu může opět vést k recidivě poruchy příjmu potravy.

Přesné určení stravování v případě, že by Vaše dcera stále nabírala na váze, bych doporučila konzultovat se specialisty na poruchy příjmu potravy. Osobně ve stravě Vaší dcery, jak jste ji v dotazu popsala, nevidím v současném režimu prostor pro další snížení porcí.

Přikládám odkaz na doporučený jídelníček při normální váze přímo pro osoby s poruchou příjmu potravy v minulosti, kde můžete najít vodítko, jak by se Vaše dcera měla stravovat dále -

http://www.healthyandfree.cz/index.php/svepomocny-program/kapitola-2#Ukazka


http://www.healthyandfree.cz/index.php/svepomocny-program/jidelnicek?highlight=WyJqXHUwMGVkZGVsblx1MDBlZFx1MDEwZGVrIl0=&vzor-pro-norm%C3%A1ln%C3%AD-v%C3%A1hu-2

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 3.10.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Jídelníček dívka 14let, přibrání 2kg za 2měsíce


Dobrý den,

chtěla bych se zeptat jak by měl vypadat jídelníček pro dívku 14 let. Měří 163cm a váží 47,6kg. Potřebujeme, aby do začátku prosince přibrala 2kg ale nechceme do ni cpát jen nezdravé a tučné věci. Radili jsme se o tom s dětskou doktorou a nějak se nám její jídelníček nezdá. Prý stačí aby jedla 3 jídla denně. Ale my máme osvědčené, že když si chce váhu udržet jí 5x denně. Proto prosíme o váš názor. Sportuje minimálně 3x týdně a k tomu chodí všude pěšky. Moc děkujeme za odpověď

 

Dobrý den, paní Nikolo,

já bych osobně doporučila raději stravu 5-6x denně - snídaně, oběd, večeře a mezi nimi svačiny + případně ještě druhá večeře, zvláště pokud slečna pravidelně sportuje. Přesně takto na dálku bez bližších informací nejde říci, kolik energie a živin by měla Vaše dcera ujíst, aby přibrala do prosince 2 kg.

Obecně se doporučuje pro slečny ve věku 14 let příjem energie kolem 9.000 kJ - přikládám odkaz na jídelníček, kde jsou uvedené přibližné porce, které by slečna v tomto věku měla konzumovat - http://vyzivadeti.cz/wp-content/uploads/2013/05/jidelnicek-divky-13-15let.pdf

Pro dívky s nižší hmotností je pak vhodný jídelníček s vyšším obsahem kalorií - najdete ho zde - http://vyzivadeti.cz/wp-content/uploads/2013/05/jidelnicek-divky-15-19let.pdf

Pokud Vaše dcera nezkonzumuje ani porci z jídelníčku pro svůj věk (první odkaz výše), zkuste, aby ujedla alespoň tyto porce, přidejte třeba ještě 1 mléčný výrobek denně navíc. Pokud porce z prvního jídelníčku ují, můžete zkusit zařadit jídelníček pro dívky ve věku 14 let s nižší hmotností (druhý odkaz výše).

S pozdravem J. Laštovičková

 

Poradna 3.10.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Jsem řidič, jak správně jíst?


Dobrý den,

jsem řidič autobusu a mnohdy jsem odkázán na jídlo z restaurace. Mnohdy si nemohu moc vybírat. Jídlo z domu si nemám kde ohřát, abych měl alespoň 1 teplé jídlo denně. Přesto bych chtěl svému tělu a zdraví dopřát trochu lepší životní styl. Toto téma je min. na 1 knihu.

Mohla byste mi dát nějaký odkaz, kde se tomuto někdo věnuje a kdo by poradil jak přežít den za volantem s vhodnou stravou? Budu to sdílet dál, a věřím že tisíce lidí bude vděčných. Pro obraz mého režimu: 3:30 vstávám ve 4 jdu do práce, 4:25 vyjíždím s autobusem . Vracím se v 19:30 domů a spát chodím kolem 10 hod. Po-Pa. Jak si rozdělit stravu a co k pití? Vím že důležitý je pohyb. V rámci minima volného času jednou za 14 dní můžu na 2 hod. na florbal, a v prostojích max. protahování a cviky na páteř. Víc nestíhám. :( A prosím zvažte také mé finanční možnosti. Má tento příběh řešení? Krom změny zaměstnání? :) Děkuji jestli si mě všimnete. 

Karel

Dobrý den, pane Karle,

v rámci Vašeho povolání to máte složitější než lidé s kancelářskou prací, ale pozitivní změny jsou i u Vás možné.

Nevím, že by se přímo tomuto tématu někdo cíleně věnoval, spíše se setkávám s tím, že o něm řidiči sami diskutují na různých diskusních fórech, kde sdílí své tipy - často se ale jedná o dálkové řidiče, kteří si ve voze třeba i vaří (vozí malý vařič).

Rozložte si jídlo do celého dne, vždy po 3 hodinách - mezi hlavní pokrmy zařaďte svačiny. Nevynechávejte snídani. Připravte si svačiny s sebou z domova - zakysaný mléčný výrobek (jogurt nebo kefír) + ovoce nebo obložený celozrnný či žitný chléb se žervé či sýrem nebo šunkou a zeleninou.

Při obědě v restauraci volte jídla nesmažená, nejlépe plátek masa na přírodno, se šťávou (bez zahuštění) a s vařenými brambory nebo rýží, těstovinami nebo bramborovým knedlíkem. K tomu navíc nějaká zelenina - buď malý zeleninový salát nebo zelenina, kterou si přinesete připravenou z domova (můžete ji sníst krátce po obědě). Z polévek volte nejlépe zeleninový nebo méně tučný masový vývar.

K pití ideálně volte vodu s trochou šťávy z citronu nebo ředěný džus, vhodné jsou i neslazené ovocné čaje, šípkový čaj nebo občasně na prostřídání i meduňkový či mátový čaj.

V letních měsících třeba můžete zařadit i studený oběd přinesený z domova (uchovaný v chladící tašce) - např celozrnný kuskus s restovanou zeleninou a sýrem cottage či eidamem, nebo s kuřecím masem či tuňákem ve vlastní šťávě. Obložený chléb se šunkou, sýrem nebo s pomazánkou z tvarohu či se žervé, cherry rajčaty nebo okurkou, listovým salátem. Připravit si můžete i šopský salát s balkánským nebo feta sýrem a k němu doplnit celozrnné nebo žitné pečivo.

Cvičení a protahování v prostojích je skvělé, také to trochu osvěží mysl. Ve volných dnech zařazujte aktivity dle možností - svižnou chůzi nebo jízdu na kole, florbal - co Vás bude bavit.

S pozdravem J.Laštovičková

 

Poradna 3.10.2017 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Tvaroh


Dobrý den,

píši kvůli DNEŠNÍMU článku který byl o Tvrdém Tvarohu. Je asi každému jasné že je lepší než jiný ( vanička ) ale je ten jiný o hodně horší nebo dokonce špatný? Myslím to celkově, příklad třeba ve vaničce. Ale jinak myslím Tvaroh jakýkoli. Děkuji

Roman

Dobrý den,

tvrdý tvaroh byl vynesen do výšin z důvodu vysokého obsahu bílkovin. Jinak jak tvaroh ve vaničce, tak tvaroh v kostce je skvělý. Jde jen o to, aby si člověk uvědomil, že čím více vody, tím méně bílkovin. Tvarohu zdar v jakékoli podobě:-)

S pozdravem

Karolína Hlavatá

Poradna 19.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Tápání ve výživě - Spalování tuků


Dobrý den,

Publikace, ktere jste mi doporucili si opet rada zakoupim a budu je studovat. Chtela jsem se zeptat jestli ke spalovani tuku dochazi jen pri aerobni cinnosti ( ve spravne tepovce), nebo jestli lidi hubnou i mimo tepovku? A druha otazka- zda je k necemu i takzvany hit trenik( posilovaci) nebo treba jen posilovani jestli u toho clovek taky pali tuky kdyz to cviceni trtva treba 25min? a otazka cislo 3- zda muze lidem pomoct naramek fibit ( nebo jine kvalitnejsi pristroje) ze clovek vidi kolik kcal za den spalil a k tomu pripocte svuj bazalni metabolismus a vi kolik jeho telo potrebuje energie? A nebo jestli je to hloupost. Znovu moc dekuju za vase trpelive odpovedi.

Kristýna

Dobrý den, milá Týnko,

dle trvání pohybové aktivity a její intenzity se liší i využívání zdrojů energie pro pohybovou aktivitu - tuky se jako zdroj energie využívají nejvíce při střední intenzitě aktivit a delším trvání aktivity - v první fázi aktivity se využívají sacharidy, poté (po cca 20 minutách) jsou jako hlavní zdroj využívány tuky. Vhodná intenzita pro spalování energie se dá určit např. s pomocí ergometrického vyšetření - dá se rozlišit při jaké výši zátěže jsou hlavně využívány tuky, při růstu zátěže se pak od určité hranice využívají zejména sacharidy. Obecné určení vhodné tepové frekvence pro pohybové aktivity je orientační, nemusí správně "sedět" pro každého.

Ideální je aktivity kombinovat - pokud se jedná o posilovací cvičení, i tím vydáváte energii, vhodné je zejména pro formování postavy (konkrétních partií) a pro cílené budování svalové hmoty. 

Chytré náramky většinou doporučuji spíše lidem, kteří se třeba hýbou málo - prostřednictvím náramku zjistí, kolik kroků denně udělají a mohou se pokoušet celkový počet kroků navýšit. Obecně ten výpočet, kolik energie se při dané aktivitě vydá, může být opět orientační. A určit přibližný denní výdej energie (bazální nebo spíše klidový výdej + běžné pohybové aktivity + , aj.) lze i bez tohoto náramku. Pro účinné hubnutí není třeba si takový náramek cíleně pořizovat. Ale kdo se chce motivovat k chůzi, má rád statistiky, tak mu může náramek pomoci. (To je můj osobní názor.)

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 19.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Žvýkačky


Dobrý den,

zajímalo by mě,jestli žvýkání žvýkaček nějak ovlivňuje naše trávení.Kolují různé názory ohledně žvýkání a lepšího trávení či až lepšího a efektivního hubnutí.Je tomu opravdu tak? Žvýkačku si dám max. 1-2 denně (Orbit) a to většinou po konzumaci kávy,protože nemám ráda následný "zápach" z úst.Co si o tom myslíte?

Děkuji za Vaši odpověd, Michaela

Dobrý den milá Michaelo,

žvýkání přirozeně slouží zejména pro rozmělnění potravy, usnadnění a urychlení trávení. Žvýkání je také signálem pro tvorbu slin, které pomáhají vytvořit sousto, obsahují také některé enzymy, které již v ústech začínají štěpit sacharidy.
Žvýkačky a jejich žvýkání pomáhají k řešení např. pocitu sucha v ústech - více se reflexivně tvoří sliny. Dostatečně rozmělnění stravy pomáhá přispět k lepšímu strávení a využití potravy. Navíc pokud potravu dostatečně žvýkáme, jíme obvykle pomaleji - a sníme tak menší porci (a tedy i nižší množství energie).

Výsledky některých výzkumů opravdu ukazují, že žvýkání žvýkačky mezi jídly může pomoci snížit příjem energie, apteit, mírnit i touhu po sladkém, nicméně jiné výzkumy tyto závěry naopak nepotvrdily, některé výsledky třeba i ukazují, že žvýkání žvýkaček s příchutí máty může snižovat chuť na ovoce a tedy i jeho konzumaci. Zatím však nemáme k dispozici dostatek dat, které by nám dávaly jasný výsledek - zda je to pozitivní či negativní.
Spoléhat se jen na efekt pravidelného žvýkání žvýkačky při hubnutí určitě nelze, ale zcela bezesporu je pozitivní potravu důkladně žvýkat a rozmělnit v ústech - může nám to pomoci snížit porce, které sníme, a tím i celkový kalorický příjem.

S pozdravem J. Laštovičková

 

Poradna 12.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Jídelníček při aerobní činnosti


Dobrý den,

mám dotaz ohledně stravování při aerobním cvičení cca 5x týdně. Buď trávím 45 minut během nebo jízdou na kolečkových bruslích (zhruba 5x týdně). Jak by měl vypadat muj jídelníček, když nechci budovat svalovou hmotu, ale shazovat tuky. Konkrétněji mě zajímají spíš odpolední svačiny a večeře. Tuto aerobní činnost pravidelně provozuji mezi 17.00 - 19.00 hod. Zajímá mě, co bych měla jíst na odpolední svačinu před touto aktivitou (nejčastěji - tedy spíš pravidelně jím bílý jogurt se sypanými musli se sušený ovocem). A co po této aktivitě večeřet. Na internetu jsou ruzné názory, někdo tvrdí, že pro shazování tuku je dobré jíst po běhu nejdříve za hodinu a to zejména bílkoviny, jiní tvrdí, že je dobré jíst do 30 minut po dokončení aktivity a hlavně sacharidy. Zajímá mě, jak je to teda správně, abych hubla. Ještě bych vás chtěla poprosit o nějaké tipy na takové večeře (pouze studené, nemám možnost mít večer teplou večeři). A poslední dotaz je, jestli se mi touto cestou podaří zhubnout..? (tím, že dělám pouze 5x týdně kardio a neposiluji). Děkuji za Vaši odpověď.

Veronika

Dobrý den milá Veroniko,

svačina ve Vašem případě by byla ideálně cca 2 hodiny před aktivitou - může to být např. jogurt, vločky + ovoce nebo kousek pečiva + sýr (žervé nebo lučina nebo cottage nebo eidam 30 %) nebo šunka + zelenina. Vaše verze svačiny je tedy zcela v pořádku.

Večeři bych doporučila zařadit po hodině od skončení aktivity, měla by obsahovat všechny živiny - bílkoviny, sacharidy i tuky. Pokud jdete pak již za 2-3 hodiny spát, tak je lépe volit lehce stravitelná jídla. Např. zeleninový salát s celozrnným kuskusem a tuňákem nebo vejcem, obložený chléb se šunkou a zeleninou, salát z čočky s kozím sýrem a zeleninou, knäckebrot se žervé nebo sýrem cottage a zeleninou, dalamánek s pomazánkou ze sardinek ve vlastní šťávě, žervé, cibulky a trochy citronové šťávy + zelenina, apod.

Určitě bych pro formování postavy doporučila zařadit někdy i posilovací cvičení, nejen aerobní cvičení. Je vhodné aktivity střídat.

Držím palce, ať se Vám dobře daří.

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 6.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Tápání ve výživě. Obsah odborných publikací


Krásný dobrý den,

Včera jsem si vyzvedla knížky co jste mi doporučili ( tu velkou která se zabývá celým lidským tělem, budu číst pomalu) ty dvě menší jsem už prolistovala včera, obzvlášť užitečné mi přijdou kapitoly o vitaminech a mineralech ( kolik čeho).

S čím ale nesouhlasím jsou jediné sacharidy k snidani a oběd a večeře nic. Proto by mě zajímalo, jestli neexistuje kniha ( klidně ať je jich víc) co drží normalni poměr sacharidů, tuků a bilkovin. A ukazuje, jak to vše vypočítat, protože tamto mi přišlo jako zastarala informace a zas by to u někoho vedlo jen k jojo efektu. A pak by mě ještě zajimalo zda kdyz ma clovek správný prijem kcal a nevhodný pomer zivin, jestli z toho může tloustnout a která ta složka potravy to dělá nejvíc? V těchto knihách říkají že sacharidy.

Kristýna

Dobrý den, milá Kristýno,

zkusím pohledat ještě méně složité knížky, kde by byl doporučen vhodný poměr živin a návod na jejich výpočet - zašleme Vám pak jejich názvy emailem (bude mi to trvat cca týden, momentálně finišuji s jedním projektem).
Sacharidy by měly tvořit součást všech hlavních jídel - snídaně, obědu i večeře. To je jistě bez debat.

Pokud je vhodný příjem energie, ale nevhodné zastoupení živin (některých příliš, některých málo), nemusí to vést k navýšení hmotnosti (energetická bilance - příjem a výdej energie - může být v rovnováze, váha může zůstat stejná), ale může být té hodně zastoupené živiny nadbytek a jiné zase nedostatek. To pro organismus není vhodné - např. nadbytek bílkovin může zatěžovat ledviny. Nadbytek sacharidů (zejména těch jednoduchých - "cukrů") často vede ke zvýšení hmotnosti, bývá často naopak nedostatek bílkovin.

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 6.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Podváha


Dobrý den,

již rok se potýkám s postupným úbytkem na váze. Musím zmínit, že byl v počátcích (174cm 67kg 17let) jistý záměr o zdravější životní styl, zvýšení fyzické aktivity a "vylepšení" svého fyzického stavu. Zpětně musím uznat, že jsem měla menší energetický příjem a kvůli špatnému informování jsem se spíše vyhýbala tučnějším výrobkům. Nezvolila jsem tedy nejoptimálnější cesty..Doma na páse jsem běhala 3x týdně 5-10km. Snažila se sportovat a velkou část jídelníčku tvořila převážně zelenina. Dnes se již půl roku zabývám s menstruačními problémy a stálým znepokojujícím poklesem váhy (174cm, 53kg)

Na doporučení okolí a kvůli svým obavám o zdravotní stav jsem se rozhodla udělat znatelné změny v příjmu potravy. Skončila jsem s běháním, tenisem a jinými cardio aktivitami, místo toho téměř každý den posiluji (cca 30min), navýšila porce a jejich četnost, zařadila téměř každodenní maso či luštěniny a tvaroh pro bílkoviny, jím každý den velké snídaně (ovesné kaše, ovoce, jogurt s müsli), obědy si už téměř nevařím a nechávám je na mamce, která dbá na to, aby bylo maso a vaří v klasickém poctivém českém stylu (ala zelenina neni jídlo), a já se pak snažím porci vylepšit přidáním hodnoty, která ji chybí (npř ke karbanátku s kaší trocha zeleninoveho salatu s cottagem. Atd...) každopádně pro její klid jsem změnila i přístup k nezdravému jídlu, které jsem zavrhovala, teď v něm vidím alespoň energii. Neostýchám se vzít si třeba zmrzlinu, uzeninu, chipsy a jiné zbytečnosti, které však mamka s potěšením považuje za pro nárůst váhy nezbytný.

Bohužel se mi váhu na přijatelné hodnoty dostat nedaří, cvičím teprve 14 dní a mám v plânu navštěvovat po prázdninách posilovnu. Ráda bych se ale vyhnula zběsilému počítání každé kalorie v mém jídelníčku...pokud ale budu nadále bez výsledků, chci řešit situaci s nutričním poradcem. Ráda bych věděla, zda nemáte tip, či nějakou výhradu k mému problému a jak ho řeším, popř jaké cviky?je nutné pro objemové cviky používat těžká závaží? Je rozumné cvičit? V kombinaci s dobrými tuky a bílkovinami by měla narůst svalová hmota a zvýšit se tudíž hmotnost ne? Je rozumné poddat se i nezdravé kuchyni s kaloriem, nezdravými cukry a tuky (dorty, zmrzliny, fastfood..)? Děkuji za reakci

Karolina

Dobrý den, milá Karolíno,

obecně pokud je váha nízká, většinou chybí i určitá zásoba tělesného tuku - a tak nejspíše potřebujete přibrat jak svaly, tak i nějaké množství tělesného tuku, abyste byla "v normě". Určité procento tělesného tuku potřebujeme - u žen je na množství tělesného tuku závislé fungování menstruačního cyklu. I ve stravě kvalitní tuky v určitém množství potřebujeme - pro dobré vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, aj. Je dobře, že zařazujete zeleninu, ale jsou potřeba i další potraviny (sama o sobě neobsahuje bílkoviny, tuk) - je tak správně, že jste navýšila porce, máte stravu pestřejší a neomezujete se jen na nízkotučné výrobky.

Píšete, že se zatím váha nemění, záleží ale jak dlouho už toto dodržujete (píšete pouze že již 14 dní cvičíte). Osobně bych nyní doporučila cvičení zařadit např. obden, cvičit zatím jen posilování s vlastní vahou (bez větších zátěží) nebo např. jogu, pilates, apod. Návštěvu posilovny ponechte až se Vám podaří režim stabilizovat a váhu se podaří navýšit (pro budování sval. hmoty je pak nutné trénovat s určitou zátěží, nejen s vlastní vahou, ale vše se odvíjí od kondice a stavu výživy). Pokud se při současné snaze (a omezení pohybu) nepodaří např. do 3-4 týdnů váhu navýšit, může to znamenat, že stále přijímáte příliš málo energie a živin. Pak by bylo nejlepší se cíleně zajít poradit s nutričním terapeutem nebo lékařem.

Rozhodně by snaha žít zdravě neměla vést k tomu, že bude jídlo stresem, že budete mít strach nějaké potraviny jíst. To opravdu ne, platí určitá "uměřenost". Pokud si čas od času dopřejete kousek dortu, domácí moučník nebo zmrzlinu, není to nic špatného. (Není potřeba vše dodržet na 100 %. Také by však tyto potraviny neměly být v naší stavě denně.)

Držím Vám moc palce, s pozdravem

J. Laštovičková

Poradna 6.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Tápání ve výživě. Složení jídelníčku. Tuky a cukry


Krásný dobrý den,

já jsem tak moc vděčná za Vaše odpovědi. Moc by mě zajímalo kolik procet tuku a bilkovin by mělo za den být ve strave v rostlinné a živočišné podobě? A kolik jednoduchych cukrů za den můžu mit ve stravě když přijímám 2000kcal. Protože když jim ovoce a obiloviny v kalorickych tabulkach se neco z toho objevi take jako jednoduche cukry. Tak abych věděla kolik je maximum a podle toho mohla upravit mnozstvi ovoce a obcasne vysokoprocentni čokolády. Moc děkuju za odpovědi. Jste nejlepší !!

Kristýna

Dobrý den, milá Kristýno,

u bílkovin je doporučeno 2/3 přijímat v podobě živočišných (plnohodnotných) bílkovin (67 %), 1/3 v podobě rostlinných bílkovin (33 %). U tuků toto určeno není, jen je doporučena preference vhodných rostliných tuků (nevhodné jsou např. ztužené rostlinné oleje, palmový olej, palmo-jádrový olej, kokosový olej).

Množství jednoduchých cukrů se doporučuje nejvýše 10 % z celkového denního energetického příjmu. Nicméně pokud se jedná o konzumaci obilovin a ovoce - u ovoce zachovejte 1-2 porce denně, využívejte obiloviny s vyšším obsahem vlákniny (detailněji bych neřešila a nepropočítávala, nemyslím si, že je to ve Vašem případě nutné).

S pozdravem a přáním krásných letních dní,

J. Laštovičková

Poradna 6.9.2017 | Ing. Lucie Gonzálezová

Složení jídla v restauraci


Dobrý den,

chtěla bych se zeptat jestli má strávník restauraci nárok na vyžádání znát složení pokrmu a jaký zákon to říká?jeden kuchař mi tvrdí, že je povinnen uvádět jen alergeny a ne složení.jak to tedy je?

Děkuji

Lilliana

 

Dobrý den,

Provozovatelé restaurací jsou povinni poskytovat konečnému spotřebiteli informace o alergenních látkách a produktech, které byly použity při přípravě potraviny (pokrmu) a jsou v konečném výrobku stále přítomny byť v pozměněné formě. Tato informační povinnost se vztahuje na 14 skupin potravinových alergenů, které jsou nejčastější příčinou alergických reakcí u spotřebitelů:

  • obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut, nebo jejich hybridní odrůdy
  • korýši
  • vejce
  • ryby
  • arašídy
  • sójové boby
  • mléko
  • skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia)
  • celer
  • hořčice
  • sezamová semena
  • oxid siřičitý
  • vlčí bob
  • měkkýši.

Příslušná ustanovení platí od 13. prosince 2014. (Nařízení (EU) č. 1169/2011).Více o této problematice naleznete zde:

http://www.szpi.gov.cz/clanek/povinnost-provozovatelu-zarizeni-spolecneho-stravovani-poskytovat-informace-o-alergennich-slozkach.aspx

Informace o složení pokrmu dle mých informací nejsou restaurace povinné poskytovat.

S pozdravem,

Lucie Gonzálezová

 

Dobrý den,

Provozovatelé restaurací jsou povinni poskytovat konečnému spotřebiteli informace o alergenních látkách a produktech, které byly použity při přípravě potraviny (pokrmu) a jsou v konečném výrobku stále přítomny byť v pozměněné formě. Tato informační povinnost se vztahuje na 14 skupin potravinových alergenů, které jsou nejčastější příčinou alergických reakcí u spotřebitelů:

·         obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut, nebo jejich hybridní odrůdy

·         korýši

·         vejce

·         ryby

·         arašídy

·         sójové boby

·         mléko

·         skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia)

·         celer

·         hořčice

·         sezamová semena

·         oxid siřičitý

·         vlčí bob

·         měkkýši.

 

Příslušná ustanovení platí od 13. prosince 2014. (Nařízení (EU) č. 1169/2011).

Více o této problematice naleznete zde:

http://www.szpi.gov.cz/clanek/povinnost-provozovatelu-zarizeni-spolecneho-stravovani-poskytovat-informace-o-alergennich-slozkach.aspx

 

Informace o složení pokrmu dle mých informací nejsou restaurace povinné poskytovat.

 

S pozdravem,

Lucie Gonzálezová

Poradna 6.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Ovoce večer


Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, proč se ovoce (hlavně sladké) nedoporučuje odpoledne a večer? Je to pouze kvůli udržení hmotnosti? Pokud nemám problémy s váhou, mohu si i v pozdních hodinách dát např. banán nebo meruňky? Děkuji za odpověď 

Sara

Dobrý den, milá Sáro,

ovoce můžete jíst i odpoledne a večer, je však vhodné nesníst ovoce velkou porci. Za den bychom měli sníst cca 2 porce ovoce a poté zeleninu, 300-500 g. Určitě je porce ovoce mnohem vhodnější formou mlsání než dort či sušenky ke kávě.

Není pravda, že se při snaze o redukci hmotnosti ovoce odpoledne nebo večer vůbec nesmí, řada lidí však konzumuje ovoce k snídani a k dopolední svačině, proto by pak odpoledne a večer měli konzumovat zeleninu. Lze to však prostřídat.

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 6.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Jednoduché sacharidy v hlavním jídle


Dobrý den,

na vašich stránkách jsem nedávno četla článek o kukuřici a psali jste, že není vhodná co do obsahu rychlých cukrů. Chtěla bych se tedy zeptat, jak je to s její konzumací večer? Uškodí dát si večer do salátu? A kolik? Je třeba na úkor stáhnout přílohu? A pak to samé pro sladkou zeleninu typu - dýně, batáta, brambory, červená řepa, mrkev, rajče, červená paprika? Díky. A nakonec prosím, pokud si uvařím kompot se lžickou cukru, mohu si jej dát k obědu? Děkuji.

Bora

Dobrý den,

dá se říct, že větších porcí samotné kukuřice cukrové by se měli vyvarovat zejména lidé s s diabetem nebo lidé, kteří chtějí redukovat hmotnost. Zdravý člověk si klidně může občas kukuřičný klas nebo kukuřici vařenou či sterilovanou v nálevu dát - jen po ní dříve dostane hlad.

Proto je lépe kombinovat ji ještě s jinými druhy zeleniny - např. pro tepelnou úpravu s brokolicí, fazolkovými lusky, květákem, řapíkatým celerem, apod. Pro studené saláty např s okurkou, rajčaty, listovými saláty, rajčaty, cizrnou.
Do salátu si ji tak večer přidejte, ale neměla by tvořit v salátu polovinu či většinu (měla by být v menšině - např. 1/4 podílu). Přílohu pak stahovat nemusíte. To platí i pro další druhy zeleniny, které uvádíte - záleží na jejich množství v pokrmu, pokud tvoří větší podíl, můžete mírně ubrat množství přílohy (platí zejm. pro brambory, dýni, červenou řepu, batáty, částečně i pro mrkev). U rajčat a červené papriky bych se množství zas tolik neobávala, ale kombinací s listovými saláty nebo okurkou nikdy neuděláte chybu.

Malou porci kompotu si k obědu dát můžete (do 150 g), druhou denní dávku ovoce pak zvolte čerstvou, bez tepelné úpravy.

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 6.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Jídelníček při růžovce


Dobrý den,

zjistili mi začínající růžovku, které potraviny můžu jíst a které ne, v každém článku ,co jsem našla na internetu se píše něco jiného. Děkuji

Markéta

Dobrý den, milá Markéto,

při rosacee (růžovce) se doporučuje vynechat ze stravy alkohol, dráždivá a pálivá koření (chilli, kari, pálivá paprika, větší množství pepře, apod.), potraviny s prohřívacím účinkem - skořice, zázvor.

Vhodné je také omezit nebo případně po dohodě s lékařem i vyřadit ze stravy potraviny obsahující vyšší množství histaminu - mezi ty patří např. fermentované (kvašené) potraviny, masové konzervy nebo sušené či uzené masné produkty, nakládané, konzervované a uzené ryby, zrající a plísňové sýry, rajčata, lilek, špenát, avokádo, kakao a čokoláda. Také jahody, ananas, kiwi, citrusové plody, banány, ořechy.

Vhodné jsou spíše čerstvé potraviny než uzené či konzervované. Někomu může vadit i pečivo pro obsah droždí - to někdy bývá přidáváno i do jiných potravin (zejm. instantních) pro dochucení. Problémy mohou zhoršovat i horké pokrmy - tedy je lépe konzumovat pokrmy spíše vlažnějších teplot.

Určitě bych doporučila se o dietě radit s kožním lékařem, případně požádat o pomoc také alergologa. Na internetu můžete najít řadu informací, ne všechny jsou však pravdivé a platné.

S pozdravem a přáním příjemného dne, J. Laštovičková

Poradna 6.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Osteoporóza a vysoký cholesterol


Dobrý den, 

mám velkou osteoporozu a jedla jsem samé bonbony jednoduché cukry a z toho vysoký cholesterol jak upravit vse stravou díky.

Lenka

Dobrý den milá Lenko,

zde bych doporučila se obrátit na lékaře nebo na nutričního terapeuta - je potřeba vzít v potaz všechny informace o Vašem zdravotním stavu, užívaných lécích, současném stravování, aj. Někdy je vysoký cholesterol i kvůli dědičné dispozici. Obvykle se doporučuje zvýšit příjem vlákniny - ale to pro Vás nemusí být vhodné vzhledem k osteoporóze vhodné (vláknina může snižovat vstřebávání vápníku).

Rozhodně je vhodné konzumovat 2x týdně ryby (i tučnější - např. losos, sardinky), které obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Je také možné zařadit do stravy rostlinné fytosteroly, které mohou pomoci snížit vstřebávání cholesterolu ze stravy.

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 6.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Osteoporóa bez pohybu


Dobrý den,

jsem starší osoba, mám problémy s páterí takže bez pohybu s velkou osteoporozou, jak jíst dostatek ml.výrobků a nepřirat, Když jím sýry,... jde to vse rychle nahoru, jak vypadá ideální jídelníček i s množstvím ?

Lenka

Dobrý den, milá Lenko,

takto na dálku není možné určit, jaké porce byste měla jíst a jak by měl vypadat jídelníček během celého dne.

Nejlépe poradit se cíleně o složení jídelníčku s nutričním terapeutem nebo lékařem, který bude mít všechny informace o Vašem zdravotním stavu a stavu výživy, užívaných lécích a současném stravování. Kromě zařazování mléčných výrobků může lékař předepsat i vápník a vitamín D pro léčbu osteoporozy v tabletách. Neváhejte se tedy obrátit na lékaře.

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 6.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Tipy na snídaně a svačiny


Dobrý den,


Snažím se o redukci váhy (mám 73 kg, výška 172cm). Snídám ovesné vločky (55g) - jak je v balíčku, označené vaším logem. - to je vše co se týče snídaně. Ke svačině (ráno) jablko nebo banán Ke svačině (odpolední) - chléb se sýrem. Mám něco změnit?

Monika

Dobrý den, milá Moniko,

mohu posoudit vhodnost režimu jen omezeně, kromě složení stravy záleží i na porcích. Také je velmi důležitý pravidelný pohyb - bez něj redukce hmotnosti není účinná.

Snídaně: vločky + mléko (150-200 ml) nebo vločky + jogurt (3 % tuku, 150 g) nebo vločky + tvaroh (polotučný nebo měkký) - např. 70 g

Dopolední svačina může být ovoce - střídejte i jiné druhy než jen jablko a banán, pokud můžete - jahody, borůvky, maliny, hruška, blumy, citrusové plody občasně, apod.
- odpolední svačina může být menší krajíc chleba s žervé nebo cottage sýrem nebo třeba hummusem, může být ke svačině také místo chleba bílý jogurt + pár kousků ořechů, apod.

S pozdravem a přáním příjemného dne,

J. Laštovičková

 

Položte vlastní dotaz
Pro položení dotazu musíte být přihlášení:
Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?

Nejste ještě registrovanými uživateli? Napravte to, zvládnete to za pár sekund.