Poradna 23.11.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Zdravá strava - nastavení jídelníčku



Dobrý den,

chtěla bych se jen ujistit, že dělám všechno správně, popřípadě jaké chyby ve svém jídelníčku mám.

Ráno snídám většinou ovesnou nebo pohankovou kaši (3 PL vloček, zaliju vodou, dochutím ovocem, občas medem nebo javorovým sirupem a oříšky). Občas mívám jogurt s kukuřičnýma plackama nebo si udělám palačinky z pohankové mouky s domácí marmeládou. Vždycky mám na snídani ještě hrnek mléka.

Na dopolední svačinu mám pravidelně nějaké ovoce a k tomu trochu bílého jogurtu, nebo nějakou tyčinku bez polevy (raw nebo musli). Na oběd mívám hodně těstoviny nebo špagety, rýži, brambory, kuřecí maso, bulgur, pohanku a občas rybu a k tomu zeleninu. Na odpolední svačinu si dávám pravidelně jogurt s musli (označené logem vím co jím) nebo celozrnné (nebo pohankové) sušenky a kávu. Večeřím celozrnné pečivo s nějakou rostlinnou pomazánkou, nebo míchaná vajíčka, sýr (20%), šunku, atd + trochu zeleniny...

Mám sedavé zaměstnání a pohyb mám tak 40 minut svižné chůze denně, plus pohyb během dne. Občas si zacvičím HIIT, nebo něco podobného (delší cvičení mě bohužel nebaví) a jednou týdně chodím na jógu. Je něco, co bych měla do svého jídelníčku přidat nebo naopak vyřadit?

Ještě bych se vás chtěla zeptat, jaké další zdravé sladké svačiny si můžu dát, protože jím pořád jen jogurt se sušeným ovocem a musli a chtěla bych to trochu obměnit. Slané svačiny moc nemusím a když si ji občas dám, tak se pak stejně docpu sladkým :( Předem děkuji za odpověď, hezký den.

Veronika

 

Dobrý den milá Veroniko,

jídelníček máte velmi hezký, dobře vybíráte potraviny, můžete zkusit ještě např. amarant jako dobrý zdroj sacharidů a bílkovin, jáhly, občas zařaďte i libové červené maso, pravidelně jezte ryby (doporučují se 2x týdně), zařaďte také 1x luštěniny (tofu, čočku, fazole nebo cizrnu, hrách, apod.).

Pokrmy máte složené vhodně, je vidět, že si složení stravy hlídáte. 

Můžete si na svačinku zařadit např. sladký mugcake (ovesné vločky – 2-3 lžíce, malá porce ovoce, vejce, ochutit skořicí – zapéct v mikrovlnce 2-3 min) nebo kousek jahelníku s tvarohem nebo závin ze špaldové celozrnné mouky (těsto vytvoříte z celozrnné mouky s trochou oleje a vody) s jablky, skořicí a trochou tvarohu nebo jogurtu (nebo s kakaem). Můžete zkusit dát si slanou svačinku a po ní kousek čokolády na uspokojení sladké chuti.

Nebo zkuste kombinaci zeleniny a ovoce - směs listových salátů s ovocem (pomelo, kousky mandarinky, grepu nebo pomeranče) a sýrem cottage nebo mozzarellou.

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 23.11.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Ohřívání zeleniny, dostupnost potravin značky Vím, co jím


Dobrý den,

chci se zeptat,zda je vhodné ohřívat druhý den již tepelně zpracovanou zeleninu?Pokud ne, tak proč? Také by mě zajímalo,jestli výrobky s logem "vím co jím" lze zakoupit i v jiném obchodním řetězci, než v Albertu? Děkuji za odpověď.

Hana

 

Dobrý den, paní Hano,

dříve připravenou tepelně upravenou zeleninu je možné ohřívat. Samozřejmě je vhodné jíst také čerstvě připravené pokrmy (a zeleninu nejen v tepelné úpravě). Skladování a tepelná úprava (případně ohřívání) mohou ovlivnit množství vitamínů přítomných v potravinách - některé vitamíny jsou citlivé na teplotu nebo s délkou skladování jejich obsah v potravině klesá.

Výrobků, které nesou logo Vím, co jím, je celá řada - mnoho jich má v sortimentu více různých obchodních řetězců (např. šunky Le-Co, výrobky Racio, apod.). Celou databázi potravin s logem Vím, co jím naleznete zde - http://www.vimcojim.cz/catalog.php?c=food&sid=613

S pozdravem a přáním příjemného dne,

J. Laštovičková

 

Poradna 23.11.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Cesta z PPP


Dobrý den,

měla jsem PPP. Jedla jsem ale jen pár kousků brambor a jablek deně. Už jsem se z toho dostala a jsem na tom jak psychicky tak fyzicky lépe. Je mi 16 let a měřím 165 a vážím 48 kg. Moje nejnižší váha byla 45 kg.

Např. můj jídelníček snídaně- ovesná kaše s ovocem a ořechy + zelený čaj( pohanková kaše, jáhlová kaše, quinová kaše, bílý jogurt s ovocem a ořechy nebo tvaroh s ovocem, celozrnné pečivo s cottage a zeleninou atd. ) Svačina- 2 kusy ovoce oběd- kuřecí přírodní řízek na olivovém oleji, vařené brambory, vařená brokolice svačina- 2 ks žitného chlebu natřené cottage, zeleninou a šunkou 91% večeře- 2 ks žitného chleba, ricotta, lučina pažitková, šunka 91%, zelenina ( někdy vejce na tvrdo, sýr 30%, někdy vývary atd.)

Myslíte si, že je můj jídelníček v pořádku, či ne. Menstrulace se mi pomalu vrací a mám dost energie a mám i dobrou náladu. Nevím ale jestli je můj jídelníček v pořádku. Podle váhy a doktorky jdu správným směrem, ale s jídelníčkem se nemám s kým poradit.

Děkuju Kateřina

Dobrý den, milá Kateřino,

vykročila jste správně, je dobře, že se váha malinko navýšila, ale je třeba dále pokračovat - porce mohu posoudit spíše omezeně, vypadá to v pořádku, případně bych doporučila ještě mírně navýšit - jste v období růstu. Mějte stravu pestrou - střídejte různě druhy ovoce a zeleniny, zařazujte bílé i červené maso, ryby (pstruh, treska, tuňák, losos, sardinky, aj.), luštěniny, celozrnné obiloviny, také ořechy a semena, polotučné mléko a kysané mléčné produkty, vejce a další potraviny. Nebojte se třeba i domácích moučníků z celozrnné mouky, kousku čokolády, apod. - každá potravina má jiné zastoupení vitamínů a minerálních látek - proto je pestrost moc důležitá. Neměla byste mít strach z běžného jídla či potravin, jídlo nemá být zdrojem stresu.

Určitě se podívejte na weby www.idealni.cz a www.healthyandfree.cz- tyto weby vytvořili odborníci, kteří se zabývají léčbou poruch příjmu potravy, jsou zde příklady jídelníčků, pomůcky pro hrubý odhad porcí, apod. Na webu Healthy and free je také možnost chatu s psycholožkou, jen si předem zamluvíte termín. Je zde celá řada svépomocných materiálů, které můžete využít při své cestě k stabilní váze a zdraví. 

Doporučení ohledně jídelníčku se mohou lišit, cíleně se pak můžete zajít poradit s nutriční terapeutkou, nebo terapeutem - bývají při každé větší nemocnici, většinou je možnost se s nimi domluvit a zajít se s nimi poradit, probrat své zdravotní potíže a současnou stravu. Prozkoumejte webové stránky nejbližší nemocnice, zkuste jim napsat email s dotazem, zda je možnost porady s nutričními terapeuty.

Případně přikládám odkaz na webové stránky svých kolegyň, které shromáždily kontakty na nutriční terapeuty v rámci celé ČR (jedná se však o nestátní zdravotní zařízení, kde není péče hrazená ze zdravotního pojištění a služby pak přímo hradí pacient) - http://www.nehladu.cz/p/nutricni-v-cr.html

Držím Vám moc palce, ať se Vám dobře daří!

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 23.11.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Škrob pro celiaky


Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, který škrob je z hlediska celiakie nejvhodnější i nejzdravější ? -tapiokový -rýžový -bramborový -kukuřičný Děkuji za vaši odpověď

S pozdravem

Monika

Dobrý den, paní Moniko,

všechny uvedené škroby jsou při celiakii vhodné, žádný z nich neobsahuje lepek. (Pokud není na obale uvedeno riziko kontaminace při výrobě.) Svými nutričními vlastnostmi jsou si velice podobné, rozdíly mezi nimi jsou jen velmi malé. Liší se však svými vlastnostmi - např. kukuřičný, tapiokový škrob jsou jemnější než škrob bramborový (ten se hodí např. na přípravu těsta, ale zase rychleji řídne).

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 23.11.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Příjem kalorií - hoch 14 let - sport thajský box


Dobrý den,

chtěl bych se zeptat je mi 14 let měřím cca 167-168 2x týdně pravidelně chodím na thajský box 75min,a aspoň jednou týdně do posilovny box kardio na pytli. Na lačno vážím okolo 63-63,5 do Vánoc chci zhubnout na 60kg. Dá se zhubnout za měsíc a půl s dobrým jídelníčkem zhubnout kdybych chodil jenom na tréninky thajského boxu 2x týdně a 1x týdně do posilovny?

Popřípadě kolik bych tak cca měl přijímat kalorií někde jsem četl že při příjmu 1500kcal se hubne i bez cvičení co je na tom pravdy? Kdybych přijímal 1500kcal a chodil 2x týdně na tréninky 1y týdně posilovna měl jídelníček.a denně bych se třeba na hodinku šel projít zhubl bych za měsíc a půl 4 nebo víc kil chci jenom 4-5kg max víc už ne. Jestli se to dá s podmínkami, které jsem napsal děkuji za odpověď. Popřípadě dá se hubnout i bez nějakého kardia či cvičení kolik bych musel přijímat kalorií ?

Přeji hezký večer.

Petr

Dobrý den milý Petře,

hubnutí bez cvičení - pouze omezením příjmu energie (stravy) bych nedoporučovala, ani nelze paušálně říci, že při příjmu 1500 kalorí se nemusí cvičit - vždy je při zdravé redukci hmotnosti ideální kombinace - zvýšení výdeje energie pohybem a mírné snížení energie příjmem stravy. 1500 kalorií je pro Vás ve Vašem věku málo - nejde jen o energii vydanou při sportu, ale i o růst. Osobně se domnívám, že Vy ani hubnout nepotřebujete.

Za 1,5 měsíce zhubnout 3,5 kg jde (více jak 5 kg za tuto dobu irčitě při rozumně nasta- určitě bych doporučila přidat pohyb (ideálně aerobní) - procházka, svižná chůze, běh, apod. Není jasné kolik energie přijímáte nyní a tak nedokáži přesně říci, jaký by měl být Váš příjem přesně. Rozhodně bych doporučila přijímat 9400-10000 kJ.


S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 17.10.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Strava při osteoporóze


Dobrý den,

ráda bych se zeptala, je mi 35let mám velkou osteoporozu po anorexii. vyléčit asi nelze? Jak se stravovat? Co lépe dodá vápník a vstřebá se, když si dám hrnek mléka, eidam, jogurt nebo trochu tvarohu,... a je lepší nízkotučné? 

Váhu mám již ok, chci opravdu jen bojovat s osteoporozou. Naopak spíš mám již nadváhu. Četla jsem že nejlépe samotný ml.produkt tzn. že pokud k nemu dám ovoce vločky rohlík koláč,.. že je to špatně? Na osteo užívám Caltrate a šumivé calcium

Díky moc nic o tom nevím jen pročítám internet.

Děkuji Bára

Dobrý den,

osteoporoza znamená úbytek i změnu kvality mineralizace kostní hmoty, kterou lze léčbou mírnit nebo zcela zastavit a zlepšit stav (záleží vždy na stavu konkrétního pacienta, průběhu nemoci, apod.). Kromě vhodné výživy, doplnění vápníku a vitamínu D se doporučuje i speciální cvičení - které pomáhá k posílení kostní hmoty (vhodná může být třeba i chůze s menším batůžkem, apod.). Zde záleží na Vašem zdravotním stavu, rozsahu osteoporozy - jsou případně i přímo specializované ambulance, které pacienty s osteoporozou sledují (osteocentrum, osteologická ambulance, aj.).

Mléko a mléčné výrobky používejte polotučné (není důvod konzumovat odtučněné produkty) - mléko 1,5 % (nejlépe obohacené o vitamín D), jogurty do cca 3,5-4 % tuku, tvaroh polotučný. Vhodné je konzumovat je samostatně, bez pečiva, ovesných vloček, apod. Vláknina a fytáty (sloučeniny kys. fytové) negativně ovlivňují vstřebávání vápníku.

Nejvyšší podíl vápníku z mléč. výrobků má tvrdý sýr eidam 30 % tuku v sušině, poté polotučný jogurt bílý, mléko a tvaroh mají pak obsah podobný. Typy mléč.výrobků střídejte, tvrdý sýr je ideální zařadit na druhou večeři samostatně, na svačiny např. jogurt nebo tvaroh nebo sklenici mléka či kefíru.

Přípravek, který užíváte, obsahuje vápník i vitamín D a minerály důležité pro kostní hmotu. S cvičením by Vám případně mohl pomoci a poradit zkušený fyzioterapeut.

S pozdravem J. Laštovičková

 

Poradna 5.10.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Druhá večeře


Dobrý den,

mám otázku ohledně druhé večeře.Snížila jsem přes den velikost porcí a občas se mi stane,že mám po večeři hlad nebo chutě. Každopádně,než do sebe narvat něco nezdravého,co mému tělo nedá žádné plnohodnotné živiny...Vím,že druhá večeře by měla obsahovat hlavně bílkoviny a zeleninu.Je tedy vhodná bílý jogurt (např. řecký jogurt Milko),tvaroh + kakao? Nebo kefír? Máte nějaké další tipy,jaké bych mohla zařadit do svého jídelníčku? Snažím se jíst vyváženě a tak,abych večer neměla hlad nebo neměla chutě na sladké.

Děkuji Michaela

Dobrý den milá Michaelo,

pokud jste po večeři ještě další 4-5 hodin vzhůru, určitě při pocitu hladu menší 2. večeři zařaďte - 2-3 hodiny před spaním.

Může to být kakao z polotučného mléka (pozor, řada výrobků obsahuje i přidaný cukr, tak těm se raději vyhněte), hrnek mléka nebo kefíru, jogurt, případně také tvaroh polotučný nebo měkký, 2-3 plátky plátkového sýra s obsahem 30 % tuku v sušině, sýr cottage nebo libová šunka 2-3 plátky - nejlépe v kombinaci se zeleninou (nevolte ale třeba papriku, která je těžší na strávení). Můžete si třeba připravit zeleninu nakrájenou na menší kousky + tvaroh nebo jogurt ochutit bylinkami, pepřem nebo česnekem (a malým množstvím soli).

Pokud by byl hlad větší nebo jste pak byla vzhůru ještě déle, byla byste aktivní, tak případně můžete přidat i malý plátek celozrnného nebo žitného chleba nebo 1-2 plátky knäckebrotu. Vybíráte potraviny dobře :)

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 5.10.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Kvalita sedlčanského tvarohu


Dobrý den, 

Zaujal mě článek o tvarohu.Jsem milovnivce tohoto výrobku.Ale v poslední době kvalita "Sedlčanský tvaroh tvrdý" pro mě je nepoživatelná. Drobí se a nemá ani chuť tvarohu. Zjišťovala jsem výrobce ale marně. Prodávající na obalu:Savencia Fromage, www.sedlčanský CZ/SK. Pokoušela jsem zjistit podrobnosti, ale uvedené označení nelze dohledat.Ani ČOI mě neporadila.Toto prý neřeší. Promiňte můj dotaz, tento tvaroh vyhovuje velikostí - 125 g cena od 15-22 Kč(což není málo).Mám na Vás tedy dotaz, co můžete zjistit k této kvalitě. Více lidí si stěžuje. Děkuji předem

Danuše

Dobrý den,

kvalitu Sedlčanského tvarohu a případné změny chuti v poslední době nemohu zcela posoudit, protože ho osobně pravidelně nekonzumuji a nekupuji. Odpovídám tak tedy pouze obecně - tvaroh by měl mít čistě mléčnou chuť a vůni (chuť nemá být hořká, neměl by být přítomen štiplavý nebo kvasničný zápach, také oslizlý nebo oschlý povrch je známkou negativních změn). Konzistence je závislá na množství sušiny ve výrobku - což není legislativně nijak upraveno (nejsou zákonné požadavky na obsah sušiny), neměla by však být příliš drobivá.

Tvaroh na strouhání (tvrdý tvaroh) by měl mít stejnorodou, soudržnou a pevnou konzistenci, čistě bílou barvu, chuť a vůni jemně nakyslou. Na řezu bývají obvykle drobné dutinky, bez uvolňování syrovátky. Můžete případně zkusit porovnat chuť, složení, konzistenci s jiným tvrdým tvarohem (např. Olešnický tvaroh, apod.).

Pokud se Vám kvalita výrobku nezdá v pořádku, můžete podat podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI), která může produkt podrobit kontrole. SZPI se bude zabývat požadavky na kvalitu výrobku (zejména se zaměřením na bezpečnost) a zákonnými požadavky na tento typ výrobku. Pokud chuť a konzistence nevykazují závadu v kvalitě (bezpečnosti produktu), jsou posouzeny jako "typické" nebo "odpovídající" pro daný typ výrobku, může být v oběhu na trhu.

Obecně všechny potravinářské výrobní závody v dnešní době mají zavedený proces kontroly a nastavení kvality, kam mmj. patří i posouzení senzorických vlastností výrobku (chuť, vůně, vzhled, konzistence, apod.).

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 3.10.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Strava u dívek


Dobrý den,

moc děkuji za zodpovězení mého minulého dotazu. Tentokrát bych se Vás chtěla zeptat, kolik by toho přibližně měla sníst má dcera (čerstvě 14 let). Měla PPP, takže musela přibrat, ale již je na zdravé váze a neví, jak upravit jídelníček.Její pohyb je většinou svižnější chůze 3,2km 5x týdně + občas v týdnu a většinu výkendů procházky (do 2km) + 2x týdně hodina Tělocviku. Zatím z jídelníčku odebrala 2.večeři ( houska+ sýr/pomazánka+ zelenina), ale stále navyšuje hmotnost. Její jídelníček: Sn: 2 housky (60g) + 150g jogurtu, ovoce Sv: houska se sýrem žervé 30g, ovoce Ob: školní jídelna, nebo doma: 50g rýže (syrový stav) + kuřecí prso+ rajčata Sv: houska se šunkou a Ramou, paprika Ve: 2 housky s eidamem 30% 40g, zelenina Kde by měla ubrat? Děkuji za odpověď 

Sara

Dobrý den, milá Sáro,

u problematiky poruch příjmu potravin je situace složitější - většinou se doporučuje i po dosažení cílové zdravé váhy dále příjem stravy cíleně nesnižovat, pokračovat se stejnými porcemi až do stabilizace váhy. Snižování příjmu může opět vést k recidivě poruchy příjmu potravy.

Přesné určení stravování v případě, že by Vaše dcera stále nabírala na váze, bych doporučila konzultovat se specialisty na poruchy příjmu potravy. Osobně ve stravě Vaší dcery, jak jste ji v dotazu popsala, nevidím v současném režimu prostor pro další snížení porcí.

Přikládám odkaz na doporučený jídelníček při normální váze přímo pro osoby s poruchou příjmu potravy v minulosti, kde můžete najít vodítko, jak by se Vaše dcera měla stravovat dále -

http://www.healthyandfree.cz/index.php/svepomocny-program/kapitola-2#Ukazka


http://www.healthyandfree.cz/index.php/svepomocny-program/jidelnicek?highlight=WyJqXHUwMGVkZGVsblx1MDBlZFx1MDEwZGVrIl0=&vzor-pro-norm%C3%A1ln%C3%AD-v%C3%A1hu-2

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 3.10.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Jídelníček dívka 14let, přibrání 2kg za 2měsíce


Dobrý den,

chtěla bych se zeptat jak by měl vypadat jídelníček pro dívku 14 let. Měří 163cm a váží 47,6kg. Potřebujeme, aby do začátku prosince přibrala 2kg ale nechceme do ni cpát jen nezdravé a tučné věci. Radili jsme se o tom s dětskou doktorou a nějak se nám její jídelníček nezdá. Prý stačí aby jedla 3 jídla denně. Ale my máme osvědčené, že když si chce váhu udržet jí 5x denně. Proto prosíme o váš názor. Sportuje minimálně 3x týdně a k tomu chodí všude pěšky. Moc děkujeme za odpověď

 

Dobrý den, paní Nikolo,

já bych osobně doporučila raději stravu 5-6x denně - snídaně, oběd, večeře a mezi nimi svačiny + případně ještě druhá večeře, zvláště pokud slečna pravidelně sportuje. Přesně takto na dálku bez bližších informací nejde říci, kolik energie a živin by měla Vaše dcera ujíst, aby přibrala do prosince 2 kg.

Obecně se doporučuje pro slečny ve věku 14 let příjem energie kolem 9.000 kJ - přikládám odkaz na jídelníček, kde jsou uvedené přibližné porce, které by slečna v tomto věku měla konzumovat - http://vyzivadeti.cz/wp-content/uploads/2013/05/jidelnicek-divky-13-15let.pdf

Pro dívky s nižší hmotností je pak vhodný jídelníček s vyšším obsahem kalorií - najdete ho zde - http://vyzivadeti.cz/wp-content/uploads/2013/05/jidelnicek-divky-15-19let.pdf

Pokud Vaše dcera nezkonzumuje ani porci z jídelníčku pro svůj věk (první odkaz výše), zkuste, aby ujedla alespoň tyto porce, přidejte třeba ještě 1 mléčný výrobek denně navíc. Pokud porce z prvního jídelníčku ují, můžete zkusit zařadit jídelníček pro dívky ve věku 14 let s nižší hmotností (druhý odkaz výše).

S pozdravem J. Laštovičková

 

Poradna 3.10.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Jsem řidič, jak správně jíst?


Dobrý den,

jsem řidič autobusu a mnohdy jsem odkázán na jídlo z restaurace. Mnohdy si nemohu moc vybírat. Jídlo z domu si nemám kde ohřát, abych měl alespoň 1 teplé jídlo denně. Přesto bych chtěl svému tělu a zdraví dopřát trochu lepší životní styl. Toto téma je min. na 1 knihu.

Mohla byste mi dát nějaký odkaz, kde se tomuto někdo věnuje a kdo by poradil jak přežít den za volantem s vhodnou stravou? Budu to sdílet dál, a věřím že tisíce lidí bude vděčných. Pro obraz mého režimu: 3:30 vstávám ve 4 jdu do práce, 4:25 vyjíždím s autobusem . Vracím se v 19:30 domů a spát chodím kolem 10 hod. Po-Pa. Jak si rozdělit stravu a co k pití? Vím že důležitý je pohyb. V rámci minima volného času jednou za 14 dní můžu na 2 hod. na florbal, a v prostojích max. protahování a cviky na páteř. Víc nestíhám. :( A prosím zvažte také mé finanční možnosti. Má tento příběh řešení? Krom změny zaměstnání? :) Děkuji jestli si mě všimnete. 

Karel

Dobrý den, pane Karle,

v rámci Vašeho povolání to máte složitější než lidé s kancelářskou prací, ale pozitivní změny jsou i u Vás možné.

Nevím, že by se přímo tomuto tématu někdo cíleně věnoval, spíše se setkávám s tím, že o něm řidiči sami diskutují na různých diskusních fórech, kde sdílí své tipy - často se ale jedná o dálkové řidiče, kteří si ve voze třeba i vaří (vozí malý vařič).

Rozložte si jídlo do celého dne, vždy po 3 hodinách - mezi hlavní pokrmy zařaďte svačiny. Nevynechávejte snídani. Připravte si svačiny s sebou z domova - zakysaný mléčný výrobek (jogurt nebo kefír) + ovoce nebo obložený celozrnný či žitný chléb se žervé či sýrem nebo šunkou a zeleninou.

Při obědě v restauraci volte jídla nesmažená, nejlépe plátek masa na přírodno, se šťávou (bez zahuštění) a s vařenými brambory nebo rýží, těstovinami nebo bramborovým knedlíkem. K tomu navíc nějaká zelenina - buď malý zeleninový salát nebo zelenina, kterou si přinesete připravenou z domova (můžete ji sníst krátce po obědě). Z polévek volte nejlépe zeleninový nebo méně tučný masový vývar.

K pití ideálně volte vodu s trochou šťávy z citronu nebo ředěný džus, vhodné jsou i neslazené ovocné čaje, šípkový čaj nebo občasně na prostřídání i meduňkový či mátový čaj.

V letních měsících třeba můžete zařadit i studený oběd přinesený z domova (uchovaný v chladící tašce) - např celozrnný kuskus s restovanou zeleninou a sýrem cottage či eidamem, nebo s kuřecím masem či tuňákem ve vlastní šťávě. Obložený chléb se šunkou, sýrem nebo s pomazánkou z tvarohu či se žervé, cherry rajčaty nebo okurkou, listovým salátem. Připravit si můžete i šopský salát s balkánským nebo feta sýrem a k němu doplnit celozrnné nebo žitné pečivo.

Cvičení a protahování v prostojích je skvělé, také to trochu osvěží mysl. Ve volných dnech zařazujte aktivity dle možností - svižnou chůzi nebo jízdu na kole, florbal - co Vás bude bavit.

S pozdravem J.Laštovičková

 

Poradna 3.10.2017 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Tvaroh


Dobrý den,

píši kvůli DNEŠNÍMU článku který byl o Tvrdém Tvarohu. Je asi každému jasné že je lepší než jiný ( vanička ) ale je ten jiný o hodně horší nebo dokonce špatný? Myslím to celkově, příklad třeba ve vaničce. Ale jinak myslím Tvaroh jakýkoli. Děkuji

Roman

Dobrý den,

tvrdý tvaroh byl vynesen do výšin z důvodu vysokého obsahu bílkovin. Jinak jak tvaroh ve vaničce, tak tvaroh v kostce je skvělý. Jde jen o to, aby si člověk uvědomil, že čím více vody, tím méně bílkovin. Tvarohu zdar v jakékoli podobě:-)

S pozdravem

Karolína Hlavatá

Poradna 19.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Tápání ve výživě - Spalování tuků


Dobrý den,

Publikace, ktere jste mi doporucili si opet rada zakoupim a budu je studovat. Chtela jsem se zeptat jestli ke spalovani tuku dochazi jen pri aerobni cinnosti ( ve spravne tepovce), nebo jestli lidi hubnou i mimo tepovku? A druha otazka- zda je k necemu i takzvany hit trenik( posilovaci) nebo treba jen posilovani jestli u toho clovek taky pali tuky kdyz to cviceni trtva treba 25min? a otazka cislo 3- zda muze lidem pomoct naramek fibit ( nebo jine kvalitnejsi pristroje) ze clovek vidi kolik kcal za den spalil a k tomu pripocte svuj bazalni metabolismus a vi kolik jeho telo potrebuje energie? A nebo jestli je to hloupost. Znovu moc dekuju za vase trpelive odpovedi.

Kristýna

Dobrý den, milá Týnko,

dle trvání pohybové aktivity a její intenzity se liší i využívání zdrojů energie pro pohybovou aktivitu - tuky se jako zdroj energie využívají nejvíce při střední intenzitě aktivit a delším trvání aktivity - v první fázi aktivity se využívají sacharidy, poté (po cca 20 minutách) jsou jako hlavní zdroj využívány tuky. Vhodná intenzita pro spalování energie se dá určit např. s pomocí ergometrického vyšetření - dá se rozlišit při jaké výši zátěže jsou hlavně využívány tuky, při růstu zátěže se pak od určité hranice využívají zejména sacharidy. Obecné určení vhodné tepové frekvence pro pohybové aktivity je orientační, nemusí správně "sedět" pro každého.

Ideální je aktivity kombinovat - pokud se jedná o posilovací cvičení, i tím vydáváte energii, vhodné je zejména pro formování postavy (konkrétních partií) a pro cílené budování svalové hmoty. 

Chytré náramky většinou doporučuji spíše lidem, kteří se třeba hýbou málo - prostřednictvím náramku zjistí, kolik kroků denně udělají a mohou se pokoušet celkový počet kroků navýšit. Obecně ten výpočet, kolik energie se při dané aktivitě vydá, může být opět orientační. A určit přibližný denní výdej energie (bazální nebo spíše klidový výdej + běžné pohybové aktivity + , aj.) lze i bez tohoto náramku. Pro účinné hubnutí není třeba si takový náramek cíleně pořizovat. Ale kdo se chce motivovat k chůzi, má rád statistiky, tak mu může náramek pomoci. (To je můj osobní názor.)

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 19.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Žvýkačky


Dobrý den,

zajímalo by mě,jestli žvýkání žvýkaček nějak ovlivňuje naše trávení.Kolují různé názory ohledně žvýkání a lepšího trávení či až lepšího a efektivního hubnutí.Je tomu opravdu tak? Žvýkačku si dám max. 1-2 denně (Orbit) a to většinou po konzumaci kávy,protože nemám ráda následný "zápach" z úst.Co si o tom myslíte?

Děkuji za Vaši odpověd, Michaela

Dobrý den milá Michaelo,

žvýkání přirozeně slouží zejména pro rozmělnění potravy, usnadnění a urychlení trávení. Žvýkání je také signálem pro tvorbu slin, které pomáhají vytvořit sousto, obsahují také některé enzymy, které již v ústech začínají štěpit sacharidy.
Žvýkačky a jejich žvýkání pomáhají k řešení např. pocitu sucha v ústech - více se reflexivně tvoří sliny. Dostatečně rozmělnění stravy pomáhá přispět k lepšímu strávení a využití potravy. Navíc pokud potravu dostatečně žvýkáme, jíme obvykle pomaleji - a sníme tak menší porci (a tedy i nižší množství energie).

Výsledky některých výzkumů opravdu ukazují, že žvýkání žvýkačky mezi jídly může pomoci snížit příjem energie, apteit, mírnit i touhu po sladkém, nicméně jiné výzkumy tyto závěry naopak nepotvrdily, některé výsledky třeba i ukazují, že žvýkání žvýkaček s příchutí máty může snižovat chuť na ovoce a tedy i jeho konzumaci. Zatím však nemáme k dispozici dostatek dat, které by nám dávaly jasný výsledek - zda je to pozitivní či negativní.
Spoléhat se jen na efekt pravidelného žvýkání žvýkačky při hubnutí určitě nelze, ale zcela bezesporu je pozitivní potravu důkladně žvýkat a rozmělnit v ústech - může nám to pomoci snížit porce, které sníme, a tím i celkový kalorický příjem.

S pozdravem J. Laštovičková

 

Poradna 12.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Jídelníček při aerobní činnosti


Dobrý den,

mám dotaz ohledně stravování při aerobním cvičení cca 5x týdně. Buď trávím 45 minut během nebo jízdou na kolečkových bruslích (zhruba 5x týdně). Jak by měl vypadat muj jídelníček, když nechci budovat svalovou hmotu, ale shazovat tuky. Konkrétněji mě zajímají spíš odpolední svačiny a večeře. Tuto aerobní činnost pravidelně provozuji mezi 17.00 - 19.00 hod. Zajímá mě, co bych měla jíst na odpolední svačinu před touto aktivitou (nejčastěji - tedy spíš pravidelně jím bílý jogurt se sypanými musli se sušený ovocem). A co po této aktivitě večeřet. Na internetu jsou ruzné názory, někdo tvrdí, že pro shazování tuku je dobré jíst po běhu nejdříve za hodinu a to zejména bílkoviny, jiní tvrdí, že je dobré jíst do 30 minut po dokončení aktivity a hlavně sacharidy. Zajímá mě, jak je to teda správně, abych hubla. Ještě bych vás chtěla poprosit o nějaké tipy na takové večeře (pouze studené, nemám možnost mít večer teplou večeři). A poslední dotaz je, jestli se mi touto cestou podaří zhubnout..? (tím, že dělám pouze 5x týdně kardio a neposiluji). Děkuji za Vaši odpověď.

Veronika

Dobrý den milá Veroniko,

svačina ve Vašem případě by byla ideálně cca 2 hodiny před aktivitou - může to být např. jogurt, vločky + ovoce nebo kousek pečiva + sýr (žervé nebo lučina nebo cottage nebo eidam 30 %) nebo šunka + zelenina. Vaše verze svačiny je tedy zcela v pořádku.

Večeři bych doporučila zařadit po hodině od skončení aktivity, měla by obsahovat všechny živiny - bílkoviny, sacharidy i tuky. Pokud jdete pak již za 2-3 hodiny spát, tak je lépe volit lehce stravitelná jídla. Např. zeleninový salát s celozrnným kuskusem a tuňákem nebo vejcem, obložený chléb se šunkou a zeleninou, salát z čočky s kozím sýrem a zeleninou, knäckebrot se žervé nebo sýrem cottage a zeleninou, dalamánek s pomazánkou ze sardinek ve vlastní šťávě, žervé, cibulky a trochy citronové šťávy + zelenina, apod.

Určitě bych pro formování postavy doporučila zařadit někdy i posilovací cvičení, nejen aerobní cvičení. Je vhodné aktivity střídat.

Držím palce, ať se Vám dobře daří.

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 6.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Tápání ve výživě. Obsah odborných publikací


Krásný dobrý den,

Včera jsem si vyzvedla knížky co jste mi doporučili ( tu velkou která se zabývá celým lidským tělem, budu číst pomalu) ty dvě menší jsem už prolistovala včera, obzvlášť užitečné mi přijdou kapitoly o vitaminech a mineralech ( kolik čeho).

S čím ale nesouhlasím jsou jediné sacharidy k snidani a oběd a večeře nic. Proto by mě zajímalo, jestli neexistuje kniha ( klidně ať je jich víc) co drží normalni poměr sacharidů, tuků a bilkovin. A ukazuje, jak to vše vypočítat, protože tamto mi přišlo jako zastarala informace a zas by to u někoho vedlo jen k jojo efektu. A pak by mě ještě zajimalo zda kdyz ma clovek správný prijem kcal a nevhodný pomer zivin, jestli z toho může tloustnout a která ta složka potravy to dělá nejvíc? V těchto knihách říkají že sacharidy.

Kristýna

Dobrý den, milá Kristýno,

zkusím pohledat ještě méně složité knížky, kde by byl doporučen vhodný poměr živin a návod na jejich výpočet - zašleme Vám pak jejich názvy emailem (bude mi to trvat cca týden, momentálně finišuji s jedním projektem).
Sacharidy by měly tvořit součást všech hlavních jídel - snídaně, obědu i večeře. To je jistě bez debat.

Pokud je vhodný příjem energie, ale nevhodné zastoupení živin (některých příliš, některých málo), nemusí to vést k navýšení hmotnosti (energetická bilance - příjem a výdej energie - může být v rovnováze, váha může zůstat stejná), ale může být té hodně zastoupené živiny nadbytek a jiné zase nedostatek. To pro organismus není vhodné - např. nadbytek bílkovin může zatěžovat ledviny. Nadbytek sacharidů (zejména těch jednoduchých - "cukrů") často vede ke zvýšení hmotnosti, bývá často naopak nedostatek bílkovin.

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 6.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Podváha


Dobrý den,

již rok se potýkám s postupným úbytkem na váze. Musím zmínit, že byl v počátcích (174cm 67kg 17let) jistý záměr o zdravější životní styl, zvýšení fyzické aktivity a "vylepšení" svého fyzického stavu. Zpětně musím uznat, že jsem měla menší energetický příjem a kvůli špatnému informování jsem se spíše vyhýbala tučnějším výrobkům. Nezvolila jsem tedy nejoptimálnější cesty..Doma na páse jsem běhala 3x týdně 5-10km. Snažila se sportovat a velkou část jídelníčku tvořila převážně zelenina. Dnes se již půl roku zabývám s menstruačními problémy a stálým znepokojujícím poklesem váhy (174cm, 53kg)

Na doporučení okolí a kvůli svým obavám o zdravotní stav jsem se rozhodla udělat znatelné změny v příjmu potravy. Skončila jsem s běháním, tenisem a jinými cardio aktivitami, místo toho téměř každý den posiluji (cca 30min), navýšila porce a jejich četnost, zařadila téměř každodenní maso či luštěniny a tvaroh pro bílkoviny, jím každý den velké snídaně (ovesné kaše, ovoce, jogurt s müsli), obědy si už téměř nevařím a nechávám je na mamce, která dbá na to, aby bylo maso a vaří v klasickém poctivém českém stylu (ala zelenina neni jídlo), a já se pak snažím porci vylepšit přidáním hodnoty, která ji chybí (npř ke karbanátku s kaší trocha zeleninoveho salatu s cottagem. Atd...) každopádně pro její klid jsem změnila i přístup k nezdravému jídlu, které jsem zavrhovala, teď v něm vidím alespoň energii. Neostýchám se vzít si třeba zmrzlinu, uzeninu, chipsy a jiné zbytečnosti, které však mamka s potěšením považuje za pro nárůst váhy nezbytný.

Bohužel se mi váhu na přijatelné hodnoty dostat nedaří, cvičím teprve 14 dní a mám v plânu navštěvovat po prázdninách posilovnu. Ráda bych se ale vyhnula zběsilému počítání každé kalorie v mém jídelníčku...pokud ale budu nadále bez výsledků, chci řešit situaci s nutričním poradcem. Ráda bych věděla, zda nemáte tip, či nějakou výhradu k mému problému a jak ho řeším, popř jaké cviky?je nutné pro objemové cviky používat těžká závaží? Je rozumné cvičit? V kombinaci s dobrými tuky a bílkovinami by měla narůst svalová hmota a zvýšit se tudíž hmotnost ne? Je rozumné poddat se i nezdravé kuchyni s kaloriem, nezdravými cukry a tuky (dorty, zmrzliny, fastfood..)? Děkuji za reakci

Karolina

Dobrý den, milá Karolíno,

obecně pokud je váha nízká, většinou chybí i určitá zásoba tělesného tuku - a tak nejspíše potřebujete přibrat jak svaly, tak i nějaké množství tělesného tuku, abyste byla "v normě". Určité procento tělesného tuku potřebujeme - u žen je na množství tělesného tuku závislé fungování menstruačního cyklu. I ve stravě kvalitní tuky v určitém množství potřebujeme - pro dobré vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích, aj. Je dobře, že zařazujete zeleninu, ale jsou potřeba i další potraviny (sama o sobě neobsahuje bílkoviny, tuk) - je tak správně, že jste navýšila porce, máte stravu pestřejší a neomezujete se jen na nízkotučné výrobky.

Píšete, že se zatím váha nemění, záleží ale jak dlouho už toto dodržujete (píšete pouze že již 14 dní cvičíte). Osobně bych nyní doporučila cvičení zařadit např. obden, cvičit zatím jen posilování s vlastní vahou (bez větších zátěží) nebo např. jogu, pilates, apod. Návštěvu posilovny ponechte až se Vám podaří režim stabilizovat a váhu se podaří navýšit (pro budování sval. hmoty je pak nutné trénovat s určitou zátěží, nejen s vlastní vahou, ale vše se odvíjí od kondice a stavu výživy). Pokud se při současné snaze (a omezení pohybu) nepodaří např. do 3-4 týdnů váhu navýšit, může to znamenat, že stále přijímáte příliš málo energie a živin. Pak by bylo nejlepší se cíleně zajít poradit s nutričním terapeutem nebo lékařem.

Rozhodně by snaha žít zdravě neměla vést k tomu, že bude jídlo stresem, že budete mít strach nějaké potraviny jíst. To opravdu ne, platí určitá "uměřenost". Pokud si čas od času dopřejete kousek dortu, domácí moučník nebo zmrzlinu, není to nic špatného. (Není potřeba vše dodržet na 100 %. Také by však tyto potraviny neměly být v naší stavě denně.)

Držím Vám moc palce, s pozdravem

J. Laštovičková

Poradna 6.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Tápání ve výživě. Složení jídelníčku. Tuky a cukry


Krásný dobrý den,

já jsem tak moc vděčná za Vaše odpovědi. Moc by mě zajímalo kolik procet tuku a bilkovin by mělo za den být ve strave v rostlinné a živočišné podobě? A kolik jednoduchych cukrů za den můžu mit ve stravě když přijímám 2000kcal. Protože když jim ovoce a obiloviny v kalorickych tabulkach se neco z toho objevi take jako jednoduche cukry. Tak abych věděla kolik je maximum a podle toho mohla upravit mnozstvi ovoce a obcasne vysokoprocentni čokolády. Moc děkuju za odpovědi. Jste nejlepší !!

Kristýna

Dobrý den, milá Kristýno,

u bílkovin je doporučeno 2/3 přijímat v podobě živočišných (plnohodnotných) bílkovin (67 %), 1/3 v podobě rostlinných bílkovin (33 %). U tuků toto určeno není, jen je doporučena preference vhodných rostliných tuků (nevhodné jsou např. ztužené rostlinné oleje, palmový olej, palmo-jádrový olej, kokosový olej).

Množství jednoduchých cukrů se doporučuje nejvýše 10 % z celkového denního energetického příjmu. Nicméně pokud se jedná o konzumaci obilovin a ovoce - u ovoce zachovejte 1-2 porce denně, využívejte obiloviny s vyšším obsahem vlákniny (detailněji bych neřešila a nepropočítávala, nemyslím si, že je to ve Vašem případě nutné).

S pozdravem a přáním krásných letních dní,

J. Laštovičková

Poradna 6.9.2017 | Ing. Lucie Gonzálezová

Složení jídla v restauraci


Dobrý den,

chtěla bych se zeptat jestli má strávník restauraci nárok na vyžádání znát složení pokrmu a jaký zákon to říká?jeden kuchař mi tvrdí, že je povinnen uvádět jen alergeny a ne složení.jak to tedy je?

Děkuji

Lilliana

 

Dobrý den,

Provozovatelé restaurací jsou povinni poskytovat konečnému spotřebiteli informace o alergenních látkách a produktech, které byly použity při přípravě potraviny (pokrmu) a jsou v konečném výrobku stále přítomny byť v pozměněné formě. Tato informační povinnost se vztahuje na 14 skupin potravinových alergenů, které jsou nejčastější příčinou alergických reakcí u spotřebitelů:

  • obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut, nebo jejich hybridní odrůdy
  • korýši
  • vejce
  • ryby
  • arašídy
  • sójové boby
  • mléko
  • skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia)
  • celer
  • hořčice
  • sezamová semena
  • oxid siřičitý
  • vlčí bob
  • měkkýši.

Příslušná ustanovení platí od 13. prosince 2014. (Nařízení (EU) č. 1169/2011).Více o této problematice naleznete zde:

http://www.szpi.gov.cz/clanek/povinnost-provozovatelu-zarizeni-spolecneho-stravovani-poskytovat-informace-o-alergennich-slozkach.aspx

Informace o složení pokrmu dle mých informací nejsou restaurace povinné poskytovat.

S pozdravem,

Lucie Gonzálezová

 

Dobrý den,

Provozovatelé restaurací jsou povinni poskytovat konečnému spotřebiteli informace o alergenních látkách a produktech, které byly použity při přípravě potraviny (pokrmu) a jsou v konečném výrobku stále přítomny byť v pozměněné formě. Tato informační povinnost se vztahuje na 14 skupin potravinových alergenů, které jsou nejčastější příčinou alergických reakcí u spotřebitelů:

·         obiloviny obsahující lepek, konkrétně: pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut, nebo jejich hybridní odrůdy

·         korýši

·         vejce

·         ryby

·         arašídy

·         sójové boby

·         mléko

·         skořápkové plody, konkrétně: mandle (Amygdalus communis L.), lískové ořechy (Corylus avellana), vlašské ořechy (Juglans regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), para ořechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamie (Macadamia ternifolia)

·         celer

·         hořčice

·         sezamová semena

·         oxid siřičitý

·         vlčí bob

·         měkkýši.

 

Příslušná ustanovení platí od 13. prosince 2014. (Nařízení (EU) č. 1169/2011).

Více o této problematice naleznete zde:

http://www.szpi.gov.cz/clanek/povinnost-provozovatelu-zarizeni-spolecneho-stravovani-poskytovat-informace-o-alergennich-slozkach.aspx

 

Informace o složení pokrmu dle mých informací nejsou restaurace povinné poskytovat.

 

S pozdravem,

Lucie Gonzálezová

Poradna 6.9.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Ovoce večer


Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, proč se ovoce (hlavně sladké) nedoporučuje odpoledne a večer? Je to pouze kvůli udržení hmotnosti? Pokud nemám problémy s váhou, mohu si i v pozdních hodinách dát např. banán nebo meruňky? Děkuji za odpověď 

Sara

Dobrý den, milá Sáro,

ovoce můžete jíst i odpoledne a večer, je však vhodné nesníst ovoce velkou porci. Za den bychom měli sníst cca 2 porce ovoce a poté zeleninu, 300-500 g. Určitě je porce ovoce mnohem vhodnější formou mlsání než dort či sušenky ke kávě.

Není pravda, že se při snaze o redukci hmotnosti ovoce odpoledne nebo večer vůbec nesmí, řada lidí však konzumuje ovoce k snídani a k dopolední svačině, proto by pak odpoledne a večer měli konzumovat zeleninu. Lze to však prostřídat.

S pozdravem J. Laštovičková

Položte vlastní dotaz
Pro položení dotazu musíte být přihlášení:
Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?

Nejste ještě registrovanými uživateli? Napravte to, zvládnete to za pár sekund.