Poradna 19.8.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Jak vybírat chléb a mléčné výrobky


Dobrý den,


chtěla bych se zeptat, jak vybrat chléb, podle čeho se řídit, kolik má mít na 100g, tuků, sacharidů, vlakniny, soli? Našla jsem video o pečivu, ale nikde blíže jsem nenašla tyto parametry. Zároveň by mě to samé zajímalo u jogurů.

Děkuji Monika

Dobrý den,

pečivo je vhodné volit celozrnné nebo chléb žitný či žitno-pšeničný nebo s nápisem "s vysokým obsahem vlákniny". Obsah vlákniny by měl být 1,3 g na 100 g či vyšší, obsah soli nejlépa 1,25 g na 100 g nebo ještě lépe nižší.

Jogurt bych doporučovala preferovat bílý, neochucený - bez přidaného cukru, s obsahem tuku 3-3,5 % (nejedná se o žádný "light" jogurt). Při výběru ovocných jogurtů je vhodné si všímat podílu ovoce (zda jej není méně než přidaného cukru) a preferovat jogurty s přírodními barvivy. Lépe je ale do bílého jogurtu si doma přidat čerstvé ovoce.

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 19.8.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Pesticidy



Dobrý deň,

zaujíma ma, či sa mrazom zničia pesticídy? Používam lesné ovocie do smoothie, ktoré ak nekúpim už zmrazené , tak si nakúpim väčšie množstvo v akcii a zmrazím, avšak pred mrazením neumývam. Otázka teda znie, či musím ovocie pred použitím z mrazáku oplachovať alebo ho môžem rovno sypať do mixéra a konzumovať.

Viera

Dobrý den, milá Viero,

zmražení pesticidy neodstraní - doporučuje se omýt zeleninu a ovoce pod teplou až horkou vodou, event. u plodů s kůrou či slupkou je oloupat - tak se množství pesticidů sníží (ale úplně se neodstraní). U čerstvých plodů by tak bylo vhodné je opláchnout teplou vodou, nechat mírně uschnout např. na papírové utěrce a až poté mrazit. Mražené ovoce je obvykle již omyté, očištěné.

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 19.8.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Diata při diabetu 2. typu


Dobrý den, 

Jsem diabetik.2.typu.Co mam vsechno.jist?

Radka

Dobrý den milá Radko,

předně by Vám lékař měl doporučit vhodný denní příjem sacharidů, většinou se s tímto pojí i doporučený celkový energetický příjem na den. Nepíšete žádné další bližší informace, proto by bylo vhodné probrat Vaše stravování s lékařem, který Vás má v péči a má veškeré informace o léčbě, zdravotním stavu.

Obecně se při diabetu 2. typu doporučuje stravovat se pestře, snížit množství přijímané energie, denní příjem sacharidů rozložit do více porcí během dne (3-5 jídel denně), konzumovat zeleninu (300 -500 g denně), ovoce (1-2 porce denně, menší porce, preferovat méně sladké druhy ovoce - citrusové plody,bobulové ovoce). Zařazovat do stravy převážně zdroje složených sacharidů (polysacharidů) - a to zejména těch s vyšším obsahem vlákniny, jako jsou např. luštěniny, pohanka, amarant, jáhly, quinoa, rýže natural, celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus či bulgur, celozrnné pečivo, ovesné vločky (zařazují se také brambory, bramborový knedlík). Nedoporučuje se pokrmy doslazovat - cukrem, medem, sirupy, lze používat nízkokalorická nebo nekalorická náhradní sladidla (vhodná je např. stevie, erythritol). Dále se zařazují libová masa a ryby, libová šunka, vejce, mléčné produkty polotučné (sýry do 30 % tuku, jogurty nejlépe bílé, neochucené, s obsahem tuku cca 3-3,5 %, polotučné mléko, měkký a tvrdý tvaroh, polotučný tvaroh). Můžete zkusit i soju - tofu nebo tempeh.Je třeba upravit porce, aby nebyly příliš velké - a to nejen příloh, ale i masa, mléčných výrobků.

Informace můžete najít i zde v našich článcích o diabetické dietě - 

http://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Diabeticka-dieta---I.dil__s10012x10100.html

http://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Diabeticka-dieta---II.-dil__s10012x10151.html


Pokud byste chtěla nějakou inspiraci ohledně výběru potravin, receptů, doporučuji publikaci Frantová, Rušavý - Diabetes mellitus čili cukrovka. Nebo se můžete inspirovat i zde - 

- https://abbottdiabetescare.cz/dokumenty/edukace/Redukcni_diabeticka_dieta.pdf

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 19.8.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Jídelníček při osteoporóze


Dobrý den,

nevím zda poradna funguje ale mám dotaz. Je mi 37let váha normál. Dřív jsem měla anorexii a díky tomu zjistěna velká osteoporoza. Váhu uz mám normální neháývu se -ležím nebo sedím u pc. bylo mi řeceno že mám jíst 7-7500kj 50-60tuku, nevím co to znamená ale píši abych se poradila potřebovala bych den ukázku jídelníčku s osteo, neumím si to poskládat. snídane a večere má studené pečivo,.... svačiny vetšinou ovoce, odpo nekdy buchta,čoko,banán koktejl,....obedy tak 4xv týdnu teplé, jinak také pečivo. Jak tam dostat sýry,mléko,.... a být stále ok díky moc

Milana

Dobrý den,

ke svačinám zařazujte mléko (lze vybrat i mléko obohacené o vitamín D), jogurt nebo tvaroh (měkký nebo polotučný, či tučný), případně také tvrdý sýr (vhodný je např. ementál, eidam) nebo také žervé, lučinu. K mléčnému výrobku na svačinu lépe nedávejte pečivo (dejte si je třeba za 2 hodiny). Sýry využijte i k hlavním jídlům - např. parmezán, pravidelně jezte sardinky a další typy ryb, zařazujte také vajíčka.  Zařaďte také mléčný výrobek (mléko, jogurt či tvaroh nebo sýr) na druhou večeři.

Lékař Vám také může předepsat vápník a vitamín D v tabletách.

Jídelníček na den by mohl vypadat např. takto:

Snídaně bílá káva (100 g mléka), 2 ks dalamánek, 10 g másla, 50 g uzený sýr, 150 g maliny Oběd polévka hovězí s nudlemi a petrželkou, 200 g pečený kapr, 250 g brambory, šopský salát (30 g balkánský sýr, 50 g paprika, 80 g okurky salát, 80 g rajče) Svačina 200 ml kakaa, 60 g maková buchta Večeře 100 g hovězí roštěnka, dušená rýže, rajský salát. Druhá večeře 150 g bílého jogurtu

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 19.8.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Tápání ve výživě. Denní energo potřeba dle aktivit


Dobrý den,

V prvé řadě, bych chtěla moc poděkovat za vím co jím , je to skvělý projekt.

A teď k mému dotazu. Znám svou hodnotu bazálního metabolismu a vim, ze poměr živin by měl být: 15%bilkovin 55%sacharidu a 30%tuku. Zajímalo by mě ale jak zjistím, kolik energie připočíst k bazalními metabolismu podle stupne aktivity za den? A kdyz by člověk chtěl zhubnout ( opravdu např 2-3kg a je jinak zdravy ) kolik kcal ( s těmi umim pocitat lip) odečte a kolik procent to bude z jednotlivých živin? Na kolik procent tuku a svalů se mam dostat? Mam 161 cm. A kdyz zhubnu vymyslim si na 55kg ( a ještě by me zajimalo co delat kdyz vaha stagnuje? Myslim, ze budeme zase pridavat trochu jidlo ale zas nevim pomery a o kolik zhruba kcal?)

A ted uz chci vahu udrzet, ne dal hubnout. Tak kalorie musim dorovnat do prijem-vydej aby se hubnuti zastavilo. Na jake pomery zivin se vratim a kalorie? Strasně moc by mi pomohl modelovy příklad.  Moc dekuji za Vaši ochotu a laskavost, věřím ve zdrave hubnutí a vím, že to vede jen touto cestou. Jsem dlouhodobě doma a pečuju o starou babičku, jsem ráda, že diky vám vím, kolik ji dát třeba napít, jste skvělí!

Kristýna

Dobrý den milá Kristýno,
jsme rádi, že se Vám iniciativa Vím, co jím líbí a přináší Vám informace, které využijete. To nás moc těší.
Hodnotu bazálního metabolismu je nutné násobit faktorem aktivity (viz níže v tabulce, dle různých zdrojů se mohou i mírně lišit). Pokud máte týdne 2-3 hodiny pohybu a k tomu méně náročnou práci, tak bych doporučila násobit faktorem aktivity 1,6-1,7.

Pokud chce člověk zredukovat hmotnost (a jedná se jen o pár kilogramů), je nutné zvýšit výdej energie (více pohybových aktivit) a mírně omezit příjem energie (doporučila bych např. o 800-1000 kJ). Poměr živin pak zůstává stejný i u tohoto nižšího energetického příjmu (mírně se tedy snižuje i denní gramáž bílkovin, sacharidů, tuků - lze to i propočítat přes energetickou hodnotu 1 g živiny - viz příklad níže). Pokud člověk zredukuje hmotnost, je již váhově stabilní, energetický příjem se navyšuje o 10-15 % (zde je jedno, zda se jedná o kcal nebo kJ, jen musíte používat stále stejné jednotky; můžete dále dodržet poměr živin 15 % bílkovin, 55 % sacharidů, 30 % tuků nebo mít poměr živin 10 % bílkovin, 60 % sacharidů, 30 tuků). Pokud váha při hubnutí stagnuje (je také otázka jak dlouho stagnuje), je vhodné podívat se detailně na režim - pohyb, strava, zda se vše správně dodržuje. Jedná-li se o hubnutí o 2-3 kg, je zařazen pravidelný pohyb, nebývá s tímto problém.

Na kolik svalů a tuků se máte dostat konkrétně Vy není možné takto na dálku přesně říci, protože nevíme, jaké máte nyní složení těla. Možná, že na váhu máte např. o 2-3 kg více, ale nemusí být v podobě tuku, ale ve svalech - a pak hubnout ani není třeba.

Zátěž pracovní a zátěž ve volném čase

Průměrná denní potřeba energie na tělesnou aktivitu jako násobek BEE

Příklady

Výhradně sedící nebo ležící

1,2

Staří, nemocní lidé

Sedavý způsob života bez volnočasové aktivity nebo upoutání na lůžku

1,4 – 1,5

Úředníci, mechanici

Sedavá činnost s občasnou lehkou činností ve stoje nebo chůzi

1,6 – 1,7

Laboranti, řidiči, studenti, pásová výroba

Činnost převážně ve stoje a v chůzi

1,8 – 1,9

Prodavači, číšníci, řemeslníci

Fyzicky náročná pracovní činnost

2,0 – 2,4

Stavební dělníci, lesníci, zemědělci, výkonní sportovci

Spánek

0,95

 


Příklad výpočet poměrů živin:

Příjem 2000 kcal -
15 % bílkovin = 74 g bílkovin (300 kcal)
55 % sacharidů = 272 g sacharidů (1100 kcal)
30 % tuků = 65 g tuků (600 kcal)

příjem 1800 kcal (o cca 200 kcal nižší - o cca 840 kcal nižší)
15 % bílkovin
18 (1% z 1800 kcal) x 15 (15 % bílkovin) = 990 kcal
270 kcal /4 (4 kcal má 1 g bílkovin) = 67,5 g bílkovin

55 % sacharidů
18 (1% z 1800 kcal) x 55 (55 % sacharidů) = 990 kcal
990 kcal /4 (4 kcal má 1 g sacharidů, je to totožné jako u bílkovin) = 247,5 g sacharidů

30 % tuků
18 (1% z 1800 kcal) x 30 (30 % tuků) = 540 kcal
540 kcal /9 (9 kcal má 1 g tuků, je to jiné než u bílkovin a sacharidů) = 60 g tuků


S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 8.8.2017 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Dieta - muž - zvětšení sleziny/ prosvětlení jater


Dobrý den,

bylo mi zjištěno mírně zvetšení sleziny a lehké zesvětlení jater způsobené tukem. Jsem 182 cm vysoký a váha je 105 kg. Lékařka mi doporučila dietu. Jak bych se měl nyní stravovat a čeho se vyvarovat? Děkuji za Vaší odpověď.

Filip

 

Dobrý den,

podle výpočtu BMI jste v pásmu obezity 1. stupně. Zásadní pro vás tedy bude dodržování zásad redukční diety.

Hubnout neznamená hladovět, důležité je zaměřit se na několik oblastí:
- Jíst pravidelně, nejlépe 5x denně, minimálně však 3x denně (budete-li jíst méně často, nestihnete ujíst vše potřebné)
- Zajistit dostatečný příjem bílkovin (vzhledem k vaší hmotnosti by příjem bílkovin měl činit 95-100 g/den; o obsahu a zdrojích bílkovin je velmi pěkný článek od paní doktorky Kunové na www.rozumnehubnuti.cz)
- Snížit příjem cukrů, především fruktózy (zamyslete se nad tím, kolik za den sníte ovoce, vypijete džusů nebo slazených nápojů. Nadbytečný příjem cukru, především pak fruktózy, zvyšuje hladinu krevních tuků a zatěžuje játra)
- Opatrně s alkoholem, je vysoce energetický a přispívá k obezitě.
- Při sestavování jídelníčku se prozatím řiďte jídelníčkem na 7000 kJ (k dohledání na stránkách Vím, co jím)
Pokud si nebudete vědět rady, napište, popř. pošlete alespoň 3denní jídelníček.

s pozdravem

Karolína Hlavatá

Poradna 7.8.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Intolerance fruktózy


Dobrý den,

mám intoleranci fruktózy a snažím se ji omezovat, ale bohužel se mi občas stane, že to přeženu a "předávkuji" se. Je nějaká první pomoc na předávkování fruktózou, jak aspoň zmírnit příznaky "otravy"? Další otázka je, jak má jíst člověk zdravě když může jíst zeleninu i ovoce ve velmi omezeném množství? Čím nahradit tyto potraviny? Předem děkuji za odpověď

Kamila

Dobrý den milá Kamilo,

nepíšete bohužel o jakou intoleranci se přesně jedná. Může se jednat např. o malabsorpci fruktózy, která se projevuje bolestmi břicha, průjmy, nebo dědičnou metabolickou poruchu - dědičnou intoleranci fruktózy. U obou těchto nemocí je třeba množství fruktózy ve stravě významně omezovat, aby nedošlo k rozvoji potíží.

Určitě je vzhledem k vyloučení řady druhů ovoce a zeleniny nutné stravování specificky upravit - nejlépe ve spolupráci s lékařem, nutričním terapeutem - někdy bývá nebytné třeba některé látky doplnit prostřednictvím suplementů (léků či event. doplňků stravy). Může se jednat např. o vitamín C, kyselinu listovou, ale i jiné minerální látky či vitamíny - doporučila bych Vám tak konzultovat složení stravy s lékařem, který Vás má v péči.

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 3.8.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Denní příjem živin


Dobrý den,

velice ráda sleduji Váš pořad Vím, co jím a zajímám se o zdravý životní styl. Zajišťuji, aby má rodina jedla zdravě a vyváženě. Také díky Vašim pořadům jsem se spoustu věcem přiučila, ale i přesto bych Vás ráda poprosila o radu.

Zajímal by mě denní příjem živin - množství potravin konkrétně u mě. Nedokáži totiž posoudit, zda jím málo nebo naopak příliš. Je mi 29 let, měřím 170 cm a vážím 50 kg. Můj jídelníček vypadá běžně takto: Ráno: 40 g ovesných vloček + 20 pohankových vloček, 200 ml podmáslí, 50 g čerstvého ovoce nebo několik kousků sušených meruněk či švestek. Dopolední svačina: cca 150 g ovoce (nejčastěji jablko) + 200 g zeleniny (okurka, rajče) + 125 g nízkotučného tvarohu + Caro. Oběd: Zeleninová polévka (pouze zelenina, zahuštěno bramborem + 150 g ryby (filety z tresky nebo pstruh) - pečené v troubě se lžičkou oleje, bylinkami a kořením nebo 100 g kuřecích prsou - krátce orestované a podušené se zeleninou a kořením + příloha - 150 g brambor ve slupce, připravované nad párou nebo 100 g kvalitních těstovin či 150 g rýže. Odpolední svačina: 150 g polotučného bílého jogurtu s kouskem ovoce a nebo hrstí ovesných vloček + krajíc žitného chleba či 3 kousky Kneckebrotů namazané Cottage + kousek kvalitní krůtí šunky + 200 g zeleniny. Večeře: Zeleninová polévka, viz. výše + celozrnné pečivo 60 g + 2 plátky nízkotučného sýra + Cottage + trochu zeleniny. Večer ještě ráda "zobám u televize" - sojové kousky v syrovém stavu nebo opečenou cizrnu + Caro. Co se týká pitného režimu, piji neustále a za den to činí přibližně 3 - 4 l neslazeného čaje a čisté vody. Cvičím denně zhruba půl hodiny intenzivně na rotopedu nebo si dopřávám hodinovou procházku svižným krokem. Chtěla bych Vás poprosit o odpověď, zda je můj denní režim takto v pořádku. Za odpověď velice děkuji. S pozdravem

Tereza.

Dobrý den, paní Terezo,

takto na dálku bez dalších informací je možné posoudit vše spíše obecně - dle Vaší výšky a váhy máte Body mass index (BMI) 17,3 kg/m2 - tedy nízký, v pásmu podváhy. Neznáme ještě tělesné složení, vývoj hmotnosti, rodinnou anamnézu (dispozici ke štíhlosti), tedy nejde situaci příliš posoudit, chybí detailní informace.

Je skvělé, že zařazujete pravidelně i pohybové aktivity, výběr potravin máte velice vhodný, zařazujete všechny zdroje hlavních živin, dostatek zeleniny, ovoce, pitný režim si dobře hlídáte, nicméně energetický příjem je spíše nižší. Myslím, že byste mohla určitě o něco navýšit porce - obecně se u žen v produktivním věku doporučuje příjem cca 8400 kJ na den, což by odpovídalo i výpočtu pro Vaši výšku, váhu, věk a aktivity. Myslím, že byste mohla porce jednotlivých potravin navýšit, abyste mírně navýšila svou hmotnost.

S pozdravem a přáním příjemného dne J. Laštovičková

Poradna 25.7.2017 | vcj

Přechod a strach z tloušťky


Dobry den,

je mi 48 a uz nemam dva roky menzes sice nejsem tlusta ,ale vazim 60 kg pri me vysce 164 cm bych chtela pet kilo shodit a vubec se nedari od ledna jim presne dle vasich rad a pribrala jsem dalsi tri kila a nechapu proc.Uz se bojim vecer snist cokoli teda tak dve hodky pred spanim abych nepribrala a vecer mam porad hlad a to jim kazde tri hodky a zdrave sacharidy a nejde a nejde vaha dolu.Cvicit moc nemuzu mam lehci arytmie a tak jen prochazky s pejskem.Jeste jsem se chtela zeptat jak je to s melounem je ted jejich sezona a mam ho moc rada jestli si ho muzu dat pred spanim.Vim ,ze je sladky,ale kalorii moc nema.Dekuji za radu.

Petra

Dobrý den, milá Petro,

obecně s věkem mírně klesá bazální energetický výdej, u žen navíc výdej energie klesá s přechodem (vymizením menstruačního cyklu). Pokud na váze nabíráte, pak i vzhledem k spíše omezeným možnostem pohybu může být ve Vašem případě vhodné mírně snížit energetický příjem, mírně zvýšit příjem bílkovin a mírně snížit příjem sacharidů (a dále vybírat jejich vhodné zdroje). Určitě se snažte věnovat každý den pohybu s pejskem dle Vašich možností.

Co se týče melouna, červený meloun v malém množství si (např. 100-125 g) občas odpoledne či navečer dát můžete, ale raději ne pravidelně. Případně jej můžete menší porci zkombinovat s listovými saláty, které si v této době můžete dopřát. Červený meloun můžete zařadit třeba i k dopolední svačině v této menší porci, v horkých dnech skvěle osvěží vzhledem ke svému vysokému obsahu vody.

Pokud se Vám hubnutí samostatně dařit, doporučila bych požádat o pomoc ošetřujícího lékaře (zvážení dalších možností pohybu) nebo nutričního terapeuta (pomoc s detailním nastavením stravování).
Držím Vám moc palce, s pozdravem

J. Laštovičková

Poradna 25.7.2017 | vcj

Tepelná úprava vloček


Dobrý den,

chci se zeptat na VLOČKY. Jak je lepší a hlavně zdravější konzumovat a hlavně připravovat vločky? Za STUDENA nebo za TEPLA ( aby nestratili víživné a jiné látky ) Děkuji

Roman

Dobrý den pane Romane,

některé vitamíny skupiny B jsou citlivé na teplo, a tak může být vhodnější konzumovat vločky "za studena". Ale třeba obsah minerálních látek toto neovlivní.
Tepelnou úpravou (ale i třeba namletím) se stávají vločky "lehčeji stravitelné". Osobně proto doporučuji zařazovat vločky v obou úpravách, pravidelně (ve formě kaší nebo vařené v polévce, ale i na studeno, namočené v mléce nebo rostlinném mléce, jogurtu či tvarohu). Nemusíte se omezovat jen na ovesné vločky, ale třeba zkusit i pohankové nebo amarantové, jahelné vločky.

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 25.7.2017 | vcj

Jídelníček a směnný provoz


Dobrý den,

ráda bych se optala, jak se nejlépe stravovat ve směnném provozu pokud chci zhubnout. Pracuji na dvanáctihodinové směny, někdy mám 2 noční směny za sebou. Se stravováním na noční a po noční si nevím rady. Taky nevím jak začít jíst, když se po noční směně probudím. Pro příklad takhle vypadá můj den když jdu na noční. 10.00 snídaně (vstávám déle abych vydržela celou noc nespat) 12.00 svačina 15.00 oběd 17.30 svačina .... jednu na noční 21.00 večere po večeři už pak nevím jak se správně stravovat, většinou si kolem půlnoci dám žitné pečivo s nějakou domácí pomazánkou (tvarohovou nebo cottage), pak už zaháním hlad zeleninou, proteinovým nápojem nebo vodou. 5.30 snídaně ( domácí musli + bílý jogurt) ... jedu z noční, přijíždím domů kolem 8.00 8. 30 svačina .... kolem 10.00 si jdu lehnou, spím cca do 14-15.00 15. 00 oběd Rády bych se optala, kde mám stravování změnit. Moc děkuji.

Denisa

Dobrý den milá Deniso,

výběr potravin máte rozhodně vhodný, takto na dálku ale nelze zcela přesně určit, kde by mohl být hlavní problém. Kromě rozložení jídel je důležitá i jejich gramáž, celkový energetický příjem, zda máte sedavou nebo fyzicky aktivní práci, pohyb.
Po večeři zařaďte vždy po cca 3-4 hodinách malé svačiny, pokud máte sedavé zaměstnání, tak ideálně mléčné výrobky, zelenina, malá porce pečiva. Snídaně je v pořádku, ideálně pokud bude domácí müsli nezapečené (bez přidaného cukru či sirupu), svačinu před spaním také volte spíše menší, ideálně např. zelenina. Po vstanutí odpoledne pak zařaďte oběd, za 3-4 hodiny svačinu, dále za 3-4 hodiny večeři - a pak dle režimu, pokud následuje opět noční služba, je třeba dle běžného režimu opět zařadit menší svačiny i v noci.
Abyste zjistila, kolik celkově přijímáte energie, můžete si zkusit pár dní jídelníček zapisovat a třeba si spočítat energetický příjem prostřednictvím některých programů (např. nutriservis free, kalorické tabulky, apod.).

Snažte se i dostatečně spát (cca 7 hodin), zařaďte také pravidelný pohyb 3-4x týdně (svižnější chůze, jízda na kole, nordic walking, veslování, běh na lyžích, plavání, pilates či jóga, posilování s vlastní vahou, apod.).

Ať se Vám dobře daří, držím palce! S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 25.7.2017 | vcj

Je grahamové pečivo výživově dobré?


Dobrý den,

je grahamové pečivo z hlediska výživy dobré? Děkuji Roman

Roman

Dobrý den pane Romane,

grahamové pečivo může být vhodnější než bílé pečivo díky obsahu celozrnné mouky nebo otrub (a tím tedy i vlákniny). Grahamové pečivo však nemá legislativně jasně stanovený minimální podíl celozrnného podílu (otrub nebo celozrnné mouky), a tak je jeho složení pouze na zvážení výrobce. Celozrnné pečivo má legislativně definováno, že musí obsahovat nejméně 80 % celozrnné mouky nebo odpovídající množství upravených obalových částic z obilky.
Grahamové pečivo je tak vhodnější pro zdravý životní styl než bílé pečivo, ale celozrnné pečivo je obvykle vhodnější.

S pozdravem J. Laštovičková, nutriční terapeutka

Poradna 25.7.2017 | vcj

Prosím o pomoc s jídelníčkem - dívka 12 let


Dobrý den,

ano, píšu opět já. Na této stránce (healthyandfree.cz) je vzorový jídelníček pro lidi s normální váhou a podváhou. Chtěla jsem se zeptat jestli je takový jídelníček pro lidi s normální váhou vhodný i pro děti. (pro mě je mi 12 let :/ :D) A jak moc pohybu bych potřebovala k tomuto jídelníčku. Jestli by stačily 2hod. tělocviku týdně + někdy nějaké procházky :D. Ptám se protože vlastně jím hodně málo :/ protože se bojím že přiberu.

Ráno si dám jogurt, na svačinu půlku žitného chleba (suchý) s plátkem sýra, na oběd si vybrat nemůžu :/, na druhou svačinu druhou půlku chleba s tenkou vrstvou lučiny a s kouskem okurky a na večeři zase půlku chleba (vždy žitného) např. s tenkou vrstvou Ramy a s okurkou.

Chtěla bych začít jíst tak nějak normálně. Jídelníček jaký je uvedený pro lidi s normální váhou by mi i chutnal, ale já se strašně bojím že přiberu. :/ I po kousku chleba. :( A s tím chlebem je to další věc, moje rodiče nebaví mi pořád kupovat žitný chléb, chtějí ať si prostě vezmu rohlík a jsou na mě naštvaní. Já bych si ten rohlík vzala, (a jak ráda) ale zase se bojím že přiberu.

Proto vás prosím o pomoc :( (moje BMI: 16,2 ano je to podváha, ale já si připadám pořád strašně tlustá :( ) ..doufám že jsem nenapsala úplný blábol a že se to dá pochopit.. Děkuji za jakékoliv odpovědi.

Rosemary

Dobrý den,

v tomto věku se váha přirozeně zvyšuje - ruku v ruce s výškou. Není možné očekávat, že porostete do výšky, ale váha zůstane stejná, to jistě chápete. Pravidelný pohyb je součástí zdravého životního stylu, ale v tomto věku nemá sloužit k udržení stávající hmotnosti - ani podváhy, ve Vašem případě.

Strach z navýšení hmotnosti, pocit, že jste strašně tlustá i při aktuální podváze, strach z běžného bílého pečiva, omezování množství jídla vzhledem ke strachu z navýšení hmotnosti - to vše jsou poměrně jasné signály toho, že s největší pravděpodobností trpíte poruchou příjmu potravy. Bylo by vhodné tento problém řešit s odborníkem - s psychologem, který se této oblasti věnuje. Využít můžete i informace na webu www.healthyandfree.cz nebo i chat s psychologem na těchto specializovaných stránkách.

Bílé pečivo a celozrnné pečivo má poměrně podobnou energetickou hodnotu, dokonce celozrnné pečivo může obsahovat energie o něco více. Bílé pečivo samozřejmě vzhledem k nižšímu obsahu vlákniny méně zasytí. Nedá se ale říci a není třeba se bát, že když si občas dáte bílé pečivo, že nutně přiberete.

Můžete se kromě těch jídelníčků ze stránek Healthy and free inspirovat třeba přímo jídelníčkempro dívky ve věku 10-13 let s podváhou, který naleznete zde - http://vyzivadeti.cz/wp-content/uploads/2013/05/jidelnicek-divky-13-15let.pdf
Nyní jíte opravdu málo, je třeba postupně příjem energie navyšovat. Doporučila bych obrátit se o pomoc na odborníka, který Vám s tímto může pomoci.

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 11.7.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Vliv tepelné úpravy potravy na množství a kvalitu živin


Dobrý deň,

je pravda že pečenie, tepelná úprava zabíja živiny v potravinách? čo je na tom pravdy? keď pridám jogurt do varenia či pečenia, zabije to všetky vitamíny a živé kultúry? a čo orechy či semienka do koláčov a pečiva? znehodnotia sa pri pečení?

Viera

Dobrý den milá Viero,

mezi živiny řadíme makro-živiny (bílkoviny, sacharidy, tuky) a mikro-živiny, které přijímáme v malém množství - sem patří vitamíny a minerální látky (stopové prvky).

Některé vitamíny jsou citlivé na teplotu (vitamín C) nebo i na délku skladování (kyselina listová), jiným však tepelná úprava nevadí. Tepelná úprava může pomoci třeba zvýšit stravitelnost potraviny či pokrmu, nebo využitelnost některých látek (např. betakaroten v mrkvi).

Když jogurt použijete při vaření, nebudou zde již živé bakteriální kultury, ale neztratí tím veškeré živiny a vitamíny. Stejně tak ořechy či semena - nenasycené kyseliny v nich jsou citlivé na teplotu. Je vhodné zařazovat mléčné kysané výrobky, ořechy a semena do stravy nejen tepelně upravené, ale i čerstvé (nepražené ořechy a semena).

S pozdravem a přáním příjemného dne, J. Laštovičková

Poradna 11.7.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Bezpečné množství vlákniny


Dobrý deň,

koľko g vlákniny je ešte v norme denne konzumovať? môže spôsobiť veľa vlákniny zdravotné problémy? mám rada zdravé jedlá ktoré sú však bohaté na vlákninu a teda nemám problém v jednej porcii zjesť okolo 20g vlákniny. Je to moc? napr. včera som mala na večeru lušteninový šalát s quinoou ku tomu zelenina a hneď tam je 17g na porciu.

Viera

Dobrý den milá Viero,

obecně se doporučuje denní příjem vlákniny u dospělých cca 25-30 g. Nadměrné množství vlákniny ve stravě může zhoršit vstřebávání některých minerálů (např. vápníku, železa, zinku), při příjmu vlákniny vyšším než 60 g/den se vyskytly i potíže s průchodností střev.

V jednotlivých dnech se dle volby potravin a pokrmů může množství vlákniny v potravě lišit - jeden den může být vyšší, další den o něco nižší. Důležité je také přijímat dostatečné množství tekutin jako prevenci zácpy.

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 11.7.2017 | Mgr. Jitka Laštovičková

Ryby v tehotenstve


Dobry den,

poprosim Vas o radu ohladne konzumacie ryb pocas tehotenstva. Nazory sa roznia a ja si z tolkych informacii naozaj neviem vybrat, co je spravna cesta. Na jednej strane su ryby dolezite, lebo obsahuju DHA ale na druhej strane obsahuju aj vela ortuti. Ake ryby teda jest v obdobi tehotenstva a ako casto? 1. losos - je naozaj tazke najst nemrazeneho lososa uloveneho v mori, cerstve su vacsinou dochovane - mam velmi rada konzervovany od RIO MARE, je upraveny na pare - je to v poriadku 2. tuniak - ano/nie, niektori odporucaju, ini nie - moze sa aj konzervovany 3. sardely - bohuzial tie mi velmi nechutia - prosim viete mi odporucit ako ich najlepsie konzumovat 4. sardinky Su uvedene ryby vhodne na konzumaciu pre tehotne a dojciace matky, pripadne ake ine (niektore zo sladkovodnych) by ste mi odporucili.

Dakujem vopred za Vase rady a odporucania. Nebula

Dobrý den,

konzumace ryb je zcela určitě důležitá, a to nejen v těhotenství. Obecně se v těhotenství vzhledem k vyššímu obsahu rtuti nedoporučují zejména tyto druhy ryb - žralok, mečoun, štika, candát, bolen. Méně vhodná je také makrela.
Doporučuje se obvykle konzumovat ryby 2x týdně, vhodné je střídat čerstvé a konzervované ryby, mezi vhodné druhy patří - treska, losos, tuňák, sardinky, pstruh, herinky, kapr, vhodné jsou např. i krevety.

U tuňáků je situace složitější, některé větší druhy tuňáků mohou mít vyšší obsah rtuti - doporučila bych jej zařadit občas, preferovat jiný typ ryb. Sardinky jsou nejoblíbenější v podobě pomazánky s žervé nebo pomazánkovým máslem, cibulkou nakrájenou najemno, lehce osolené, opepřené, s trochou šťávy z citronu. Díky drobným kostičkám, které jsou měkké, obsahují i vápník a v tuku je obsažen také vitamín D. Určitě je zkuste zařadit. Vhodnou sladkovodní rybou je pstruh. Důležité nenasycené kyseliny EPA a DHA lze případně doplnit i v podobě kapslí (doplňku stravy).

S pozdravem a přáním příjemného dne, J. Laštovičková

Poradna 30.6.2017 | vcj

Nevím, co jíst - dívka 12 let


Dobrý den.

Je mi 12 let, měřím 152 cm a má váha se pohybuje kolem 42kg. BMI mi hlásí podváhu ale já si tak vubec nepřipadám. Jsem už uplně zoufalá a nevím co dělat a proto sem píšu. Chtěla bych Vás požádat o radu. :)

No.. vlastně jsem zhubla několik kilo (ani nevím kolik) a chtěla bych si váhu udržet. (Aspoň tu co mám teď) ale zároveň bych chtěla jíst tak nějak normálně. Normálně pro mě znamená dát si třeba bílý pšeničný chleba namazwný ramou a se sýrem. Ale to se bojím že přiberu a proto se snažím nejíst bílé pečivo, ale chtěla bych protože nikdy nevím, jestli jsem si koupila třeba opravdový žitný chléb nebo jen obarvený pšeničný na příklad. I moje rodiče jsou na mě naštvaní, že koupí chleba a udělají pomazánku a já si místo toho dám nějaký žitný, u kterýho nikdo neví, jestli je opravdu žitný s plátkem šunky. (Když jsme v obchodě a rodicě kupují pečivo nebo jiné jídlo tak jsou na mě taky naštvaní. že vždy zkoumám složení půl hodiny a že si prostě nevezmu bílý rohlík a čokoládové müsli) a když už si dopřeju nějakou tu pomazánku s pšeničným chlebem mám šílený pocit, že jsem hrozně přibrala.

Váhu mám sice pořád tak nějak normální. ale když se na sebe kouknu do zrdcadla tak se mi zdá že mám mnohem větší břicho. Navíc za měsíc jedeme k babičce a ta tam věci. které já jím určitě nemá má tam prostě bílé pečivo. které bych jíst chtěla. ale bojím se že přiberu. Mno.. problémů mám více ale ty sem nebudu vypisovat, ale chtěla jsem vás požádat o nějakou radu. A také jaké mám jíst pečivo, jak poznat že je to opravdu ono a s čím si ho dát abych nepřibrala. :( Snad to není moc hloupé a dá se to pochopit. :/ Předem moc děkuju za každou radu.

Rosemary

Dobrý den milá Rosemary,

opravdu to není tak, že když člověk sní bílé pečivo nebo jen pšenično-žitný chléb, že přibere, ztloustne. Roli hraje strava za celý den, také pohyb. Když porovnáme energetickou hodnotu bílého a celozrnného pečiva, je buď stejná nebo i dokonce vyšší, celozrnné pečivo je však nutrične hodnotnější - obsahuje i obaly zrna, tím tedy i více minerálních látek, vlákninu. Občasně zařadit bílé pečivo nebo pšenično-žitný chléb není katastrofa, není nutné být stoprocentní. Můžeš se zkusit dohodnout s babičkou, že třeba místo housek nebo rohlíků koupíte pšenično-žitný nebo žitno-pšeničný chléb.

Z toho, co píšeš, je znát strach z jídla, hlavně z potravin, které ty sama hodnotíš jako nezdravé. Jídlo ale nemá být stres nebo příčina strachu z navýšení hmotnosti. Opravdu jde se rozumně, pestře stravovat a udržovat si hmotnost. Jsi nyní v období růstu a proto potřebuješ dostatek energie i živin. Vyřazení potravin, které ty sama považuješ za nezdravé (přestože třeba nemusí být tak závadné, jak si myslíš), z jídelníčku, může vést ke zbytečnému omezení výběru potravin, a pokud by takových potravin bylo více, tak případně i nutričním deficitům, ke zpomalení nebo i zástavě růstu.

Z hlediska BMI máš podváhu, píšeš, že jsi i něco zhubla, ale že máš pocit, že ti roste břicho. Myslím si, že svoji postavu nevidíš reálně. Že žádné další hubnutí nebo omezování v jídle není třeba, že bys mohla "normálně“ jíst a sportovat přiměřeně a cítit se fajn. S ničím se to nemá přehánět, jídlo nebo strach z něj by neměl ovládat náš život.

Mohlo by pomoci promluvit si o tom např. s lékařem, který se o tebe stará, nebo třeba s psychologem - mohou pomoci k tomu, aby ses cítila lépe. Můžeš se třeba podívat i na speciální web www.healthyandfree.cz, kde najdeš třeba i informaci o tom, jak může zdravý jídelníček vypadat.

Držím palce, zdraví Jitka

Poradna 29.6.2017 | vcj

Bezpečný příjem bílkovin


Dobrý den,

jaký je doporučený bezpečný příjem bílkovin u 16 letého chlapce?

Marek

Dobrý den milý Marku,

u dospělých ani u dospívajících se nedoporučuje vyšší příjem než 2 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti a den. Pro správné prospívání chlapcům v tomto věku postačuje příjem bílkovin 0,9 g na kilogram tělesné hmotnosti a den (pokud vysoce aktivně nesportují).

Dlouhodobý nadměrný přísun bílkovin zatěžuje organismus, zejména ledviny, negativně ovlivňuje i stav kostí.

S pozdravem J. Laštovičková

Poradna 29.6.2017 | vcj

Strava a hubnutí při kojení


Dobrý den,

je mi 28 let, měřím 157 cm a vážím 60 kg. Jsem 2 měsíce po porodu a kojím. Chtěla bych poradit, jak má vypadat složení stravy kojící maminky - kolik sacharidů, tuků a bílkovin; jaký bych měla mít celkový příjem. Jen pro upřesnění - cvičím 3x-4x týdně a hubnu cca 0,5 kg za týden. Je to v pořádku? Mám strach, abych neovlivnila kvalitu mléka.

Děkuji za radu. Lucie

Dobrý den milá Lucie,

obecně kojení zvyšuje energetický výdej ženy o cca 2000-2500 kJ. Zejména v prvních měsících po porodu, kdy je kojení intenzivní. Proto bych nyní doporučila příjem kalorií cca 11.500 kJ, bílkovin 80-85 g/den, tuků 75 g/den, sacharidů 360-370 g/den.

Určitě pravidelně do své stravy zařazujte ryby (ideálně i tučnější typy), ořechy a kvalitní rostlinné oleje. Důležité jsou také mléčné produkty jako zdroj vápníku, zejm. zakysané, které jsou dobře stravitelné, dopřejte si také někdy červené maso (a pravidelně listovou zeleninu) jako důležitý zdroj železa.

Určitě nehubněte více než 0,5 kg za týden, to je v tomto optimální. Důležité je nehladovět, snažit se mít pestrou stravu a necvičit do vyčerpání.

Přeji Vám krásné letní dny, s pozdravem J. Laštovičková

Poradna 29.6.2017 | vcj

Úprava jídelníčku při vysoké hladině tuků v krvi


Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jaká opatření bych měla zavést při vysoké hladině triacylglycerolů v krvi. Hodnoty ostatních tuků v krvi jsem měla v normě - cholesterol 4,18, cholesterol HDL 1,55, cholesterol LDL 2,49, výpočet non-HDL cholesterolu 2,6. Ovšem triacylglyceroly 2,04. Je mi 34 let, mám nadváhu, dodržuji zásady zdravé stravy (kvalitní potraviny 5-6x denně), hýbu se ovšem méně, než bych měla (především kolo, rotoped, chůze). Mám obavy, aby to nebyla předzvěst cukrovky - babička z otcovi strany měla tu "stařeckou", sestra měla "těhotenskou" a maminka se léčí s cukrovkou II. typu (má k tomu ale náležitě nevhodnou stravu a celkový životní styl). Děkuji za pomoc. 

Marcela

Dobrý den milá Marcelo,

v případě vyšší hladiny tuků v krvi je vhodné zvýšit příjem vlákniny (celozrnné obiloviny a pečivo, zelenina, luštěniny), zařazovat vhodné zdroje tuků (ryby - zejm. tučnější, mořské, ořechy, kvalitní rostlinné oleje) a pokud je nadměrný příjem živočišných tuků (prostřednictvím másla, sádla nebo tučnějšího masa, masných výrobků, smetanových nebo plnotučných mléčných výrobků), tak je s výhodou je omezit (zařadit raději polotučné mléčné výrobky, libové maso, libovou šunku, apod.).

Určitě dále pokračujte v pravidelném pohybu (nejlépe např. 3-4x týdně), to je také jednoznačně pozitivní.
Vyšší hladina triglyceridů není přímo předzvěstí cukrovky, podle toho, co uvádíte, je u Vás vyšší pravděpodobnost, že by se někdy v průběhu života mohla cukrovka 2. typu objevit. Pokud budete zařazovat dostatek pohybu, dodržovat zdravou stravu, pomůžete tím "odsunout" její vznik do pozdějšího věku.

S pozdravem J. Laštovičková

Položte vlastní dotaz
Pro položení dotazu musíte být přihlášení:
Ochrana proti spamovacím robotům. Odpovězte prosím na následující otázku: Jaký je letos rok?

Nejste ještě registrovanými uživateli? Napravte to, zvládnete to za pár sekund.