Recepty 14. 6. 2018 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Domácí malinová limonáda s kousky ovoce

Maliny jsou drobné ovoce s velkou silou. Barva rozhoduje! Čím tmavší, tím více antioxidantů obsahují. Domácí limonáda doplněná kousky čerstvých malin a mátou bude tak ladit nejen oku, ale i zdraví.

Malinová limonáda - foto: Karolína Alexiová

Stále dokola slyšíme, že bychom měli vypít 2-3 litry tekutin denně. Jde to vůbec? Dodržovat pitný režim je přitom životně důležité, i množství tekutin je u každého člověka rozdílné. Napít bychom se měli, přestože nemáme žízeň. Ta se totiž ozve až v případě, kdy je už naše tělo mírně dehydratováno.

Maliny obsahují škálu vitaminů a minerálů 

  • Vitamin C - posiluje imunitu
  • Vitamin A - podporuje oči
  • Vitaminy B - proti stresu a migréně
  • Železo a fosfor - pomáhají při krvetvorbě
  • Vápník - důležitý pro kosti a zuby
  • Zinek - podporuje sexuální výkonnost

Tip: Pijte i očima. Vyrobte si do džbánku krásně vypadající lahodný lákavý nápoj. Domácí malinovou limonádu! Několik malin a malinový Syrob zajistí výbornou chuť. Malinový Syrob obsahuje vysoký podíl ovocné složky, na 100 ml sirupu je použito 102 ml malinové šťávy a dužniny. Vyrábí se za studena. Vítěz testu malinových sirupů.

Suroviny 

malinový Syrob Kitl  15 ml
voda 250 ml
maliny 5 ksl
máta 3 ks

Postup

Do skleničky s ledem přidáme malinový Syrob Kitl , přidáme čerstvé maliny, mátu a dolijeme sodou. Vše opatrně promícháme.  

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

1 porce
energetická hodnota (kcal) kcal 55 20,1 54,8 30 kcal/porci
bílkoviny g 0,4 0,1 0,395 -
sacharidy g 13,5 4,9 13,45 -
z toho cukry g 12,6 4,6 12,6 -
tuky g 0,3 0,1 0,3 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 0 0,01 0,0195 ≤ 1,1 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100 g
vláknina g 0,5 0,2 0,5  
sůl g 0,04 0,01 0,037 ≤ 0,05 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (nápoje ostatní).





Mohlo by vás také zajímat: