Jablečné sušenky
Fotografie: Tomáš Martínez

Jablečné cukroví

Cukroví na Vánoce lze připravit i ze zdravějších surovin než je máslo, cukr a bílá mouka. Mouku nahrazuji v tomto receptu namletými ovesnými vločkami, máslo vlašskými ořechy a cukr rozinkami, jablky a medem. Výsledkem je úžasně křehké, přirozeně sladké a po skořici voňavé cukroví. A díky vysokému obsahu vlákniny nás zasytí jen pár kousků. Tyto jablečné ovesné placičky si můžete upéct i kdykoli během roku jako zdravější alternativu sušenek. Nabízí Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psycholog.

SUROVINY :

rozinky   150 g
jablka 150 g
ořechy vlašské  150 g
skořice mletá 10 g
ovesné vločky 150 g
citrónová šťáva    10 g
med 30 g
sůl 1 g

POSTUP:

Rozinky namočíme do vody a necháme chvíli namáčet. Mezitím si nameleme ovesné vločky najemno a přesypeme do mísy, pak si rozmixujeme vlašské ořechy a vzniklou tužší hmotu přendáme do mísy a spojíme s ovesnou moukou. Poté rozmixujeme oloupaná a pokrájená jablka a slité rozinky. Smícháme s ořechovo-ovesnou hmotou a dochutíme skořicí, špetkou soli, šťávou z citronu a dosladíme medem. Měla by nám vzniknout tuhé těsto, v případě potřeby přidáme namleté vločky nebo na zředění slitou vodu od rozinek či na doslazení med. Z těsta vytvoříme placičky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 10 minut. Můžeme navrch dozdobit vlašskými ořechy a posypat skořicí.

 

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

živové údaje na porci na 100g celkem  Kritéria Vím, co jím
26 g   

 25 porcí 

svačinka
energetická hodnota (kcal] kcal  91  351  2 284  max 110  kcal/porci
bílkoviny  g 2 8,4  54,9 -
sacharidy g 12 45 292,7  -
  z toho cukry g  6 22 143,1 -
tuky g 4 16,1 104,5 -
    z toho    -
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 0 1,7 11,1  ≤ 1.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100 g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
vláknina g 2 6 39,2  
sodík mg  0  0,063  0,41  ≤ 400 mg/100 g
přidaný cukr g 1 3,8  24,6  ≤ 20 g/100 g