Recepty 6. 12. 2017 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Recept: Mrkvové sušenky z ovesných vloček

Sušenky doma upečené chutnají víc. Při přípravě a pečení provoní celý byt. Navíc, pokud je připravíme z ovesných vloček a s mrkví, získáme zdravou svačinku pro děti. K odpolední kávě se také výborně hodí.

Vločkové sušenky s mrkví. Foto: Martin Kincl

Oves se řadí mezi funkční potraviny, protože příznivě ovlivňují zdraví člověka. Sacharidy se pomalu vstřebávají, a tím dokáží zasytit na několik hodin.  Je bohatým zdrojem vitaminů B skupiny, nadprůměrným obsahem thiaminu (vitaminu B1), B2 a B6. Kromě toho obsahuje i zajímavé množství kyseliny listové a pantothenové. Z minerálních látek obsahuje významné množství především manganu, hořčíku, zinku, fosforu, draslíku a železa. Kombinace s mrkví dělá ze sušenek placičký plné zdraví.

Mrkev dodá sušenkám hezkou barvu a vláčnost. Tepelně upravená mrkev obsahuje více antioxidantů než mrkev syrová. Z vitaminů je mrkev nejbohatší na beta-karoten, což je silný antioxidant. Beta-karoten je zvlášť účinný v ochraně kůže před slunečním zářením, nezbytný je i pro vývoj zraku. Mrkev je i dobrým zdrojem vlákniny, je snadno stravitelná a vedle beta-karotenu je bohatá na draslík. Ostatní vitaminy a minerální látky jsou zastoupeny v menší míře, zato v širokém spektru.

Složení

jemné ovesné vločky Emco   125 g
polohrubá mouka 160 g
mrkev nastrouhaná 180 g
cukr moučka 80 g
hrozinky  80 g
rostlinný olej řepkový 140 g
prášek do pečiva 10 g
skořice 4 g
sůl 2 g
vejce 1 ks 50 g

Postup

Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. Hrozinky propláchneme horkou vodu a necháme okapat. Smícháme se všemi ostatními ingrediencemi. Plech vyložíme pečícím papírem, na který nanášíme těsto. Jednu sušenku upečeme z těsta o množství zhruba polévkové lžíce. Pečeně max. na 180 stupňů zhruba 20 minut. Záleží na typu trouby a výšce těsta.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

30 ks
energetická hodnota (kcal) kcal 101 364 3 027 max 110 kcal/porci
bílkoviny g 2 6,1 50,4 -
sacharidy g 12 42,7 355,1 -
z toho cukry g 4 15,8 131,2 -
tuky g 5 18,9 156,6 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 0 1,8 14,7 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.4 g/100 g
vláknina g 1 3,7 30,9 -
sůl g

0

0,412 3,425 ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g 3 9,6 80 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (moučník). 





Mohlo by vás také zajímat: